Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

IT Congress 2015

21 Mai 2015





Complexul Expovest din Timişoara a găzduit în zilele de 13 şi 14 mai cea de-a şaptea ediţie a celui mai important eveniment din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, IT Congress 2015. Un succes absolut care s-a înscris lejer în galeria celorlalte manifestări organizate până acum de ETA2U. Compania timişoreană a fost, şi de această dată, la înălţime. Cei peste 1000 de participanţi au avut două zile pline cu nu mai puţin de 56 de prezentări, workshop-uri şi seminarii, toate dublate de demonstraţii practice. Evenimentul a fost gândit ca o modalitate de întâlnire între colaboratorii ETA2U şi reprezentanţii principalelor nume din industria IT, prin intermediul conferinţelor, workshop-urilor, a demonstraţiilor live, dar şi a discuţiilor „business to business”. Iar succesul a fost garantat !
„Această ediţie a IT Congress este mai mare şi mai bună decât precedentele. Se simte o revenire în viaţa economică, e clar că lucrurile se mişcă”, ne-a declarat Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U. În standurile din cadrul expoziţiei, în sălile de conferinţe, s-a simţit din plin efervescenţa evenimentului, discuţiile au fost apreciate de toţi cei prezenţi. Într-adevăr, era şi normal, lista partenerilor companiei timişorene organizatoare, prezenţi la IT Congress a fost una de prim rang: Dell, Microsoft, Oracle, NetApp, Cisco, Fortinet, Orange, Samsung, Veeam, Xerox, Advantech, Lenovo, Emerson, VMware, Asus, Euroweb, Hikvision şi Ysoft.



Care au fost cele mai discutate subiecte?


Lumea în care trăim se schimbă permanent, tehnica de calcul pătrunde tot mai mult în viaţa noastră. Aceasta s-a văzut şi în cadrul IT Congress. Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U, a vorbit despre aceste tendinţe. Două dintre aceste direcţii sunt destul de clar reliefate: noţiunea de Internet of Things, respectiv lucrul în mediul cloud.

Internet of Things
Internetul obiectelor reprezintă un concept general pentru capacitatea senzorilor şi dispozitivelor de rețea de a colecta date de la lumea din jurul nostru, și apoi, partajate pe Internet, aceste date pot fi prelucrate și utilizate în diverse scopuri interesante. Unii folosesc, de asemenea, internetul industrial ca termen interschimbabil cu IoT. Acesta se referă în primul rând la aplicații comerciale ale tehnologiei IoT din domeniul fabricației. Cu toate acestea, Internetul obiectelor nu este limitat la aplicații industriale. Vorbim de ceva timp despre Internetul tuturor lucrurilor (IoT) ca o tendinţă pentru viitor, însă astăzi putem discuta despre soluţii reale - despre produse şi arhitecturi integrate în oraşe şi parcări inteligente, fabrici cu automatizări peste IP. În cadrul IT Congress, Cisco a prezentat soluţii validate pentru Connected Manufacturing, iar la stand au putut fi testate switchuri şi routere din gama industrială.
În continuare, concluziile lui Dorin Pena, General Manager Cisco România: “IT Congress a fost un eveniment deosebit, dinamic, în care am întâlnit clienţi interesaţi de ceea ce este nou, de modul în care IT-ul devine parte integrantă a fiecărei afaceri. Am discutat de la conectarea lucrurilor, proceselor şi oamenilor, la centre de date moderne, până la soluţii de securitate pentru lumea care se crează acum. Un astfel de eveniment reprezintă momentul ideal pentru a înţelege cum tehnologia schimbă mediul în care ne desfăşurăm activitatea şi de a găsi soluţii la provocările actuale”.


Cloud

Cloud computing este pe buzele tuturor oamenilor de business de astăzi, fie că vorbim de IMM-uri sau companii de dimensiuni mari. Mai mult, Uniunea Europeană poziţionează cloud-ul ca prioritar în strategia Digital Agenda 2020, cu numeroase beneficii pentru instituţii publice şi private deopotrivă.
În septembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat strategia “Unleashing the Potential of Cloud Computing in Europe”, menită să accelereze utilizarea serviciilor de tip cloud în toate sectoarele economiei şi să genereze 2.5 milioane de slujbe noi în Europa, precum şi o creştere anuală de 160 de milioane de euro a PIB-ului UE până în 2020. “România este aliniată la Agenda Digitală a Uniunii Europene prin strategia naţională Agenda Digitală 2020, iar Microsoft continuă să contribuie activ pe teme importante ale agendei publice. Strategia companiei orientată către cloud şi mobilitate este menită să sprijine companiile locale să beneficieze de cele mai noi tehnologii şi soluţii care cresc productivitatea angajaţilor şi competitivitatea economică a companiilor.
Receptivitatea românilor la integrarea tehnologiilor mobile în mediul de lucru este strâns legată de productivitatea angajaţilor din economie. Conform unui studiu Ipsos Mori pentru Microsoft, România are cea mai scăzută rată a productivităţii din UE – de 6 ori mai mică decât media europeană (conform Eurostat). Mai mult, 81% dintre angajaţi sunt nevoiţi să fie prezenţi la birou pentru a-şi indeplini sarcinile.
Există un potenţial semnificativ pentru cloud şi mobilitate în rândul companiilor din România, iar Microsoft, împreună cu ecosistemul său de parteneri, îşi propune să susţină companiile româneşti pentru a-şi moderniza business-ul şi eficientiza procesele organizaţionale. Toate aceste concepte – pornind de la mobilitate, productivitate, până la Business Intelligence şi Internet of Things, au fost prezentate de către echipa Microsoft în cadrul evenimentului IT Congress 2015, în faţa unei audienţe formate din peste 1000 de specialişti IT şi manageri de top” a declarat Mădălina Grinzeanu – Partner Sales Organization Lead – Microsoft România.


Asemenea, în zona de cloud, la IT Congress 2015, Oracle a prezentat soluţii din sfera a ceea ce ei denumesc “Digital Disruption” – revoluţia digitală care face ca modelele de business tradiţionale să se reevalueze şi să se schimbe. În viziunea Oracle sunt 5 factori care concură la acest model radical de schimbare:
● Accesul tot mai răspândit la internet,
● Explozia de date colectate şi noi modalităţi ce derivă din această cantitate uriaşă de date (exemplu social media),
● Mobilitatea care facilitează accesul la date în timp real şi creşte viteza dar şi posibilităţile de a accesa informaţia şi de a face business,
● Cloud prin facilitatea accesului la resurse, fie ele Hardware sau Software cu oportunitatea reducerii costurilor de investiţie iniţiale şi creşterea gradului de flexibilitate şi, nu în ultimul rând,
● Necesitatea modernizării modelelor de business în toate sectoarele.
În acest context de schimbare radicală, business-ul urmăreşte inovaţia ca factor de sucess şi diferenţiator şi priveşte cloud-ul ca un facilitator pentru a accesa resursele necesare realizării acestei inovări. În acelaşi timp, dezvoltatorii de aplicaţii îşi doresc posibilitatea de a avea acces la ultimele tehnologii pentru a putea livra aplicaţii mai eficient, aplicaţii care în acelaşi timp trebuie să fie mai agile şi de o calitate ireproşabilă. Dintre multele prezentări Oracle care au adresat aceste provocări remarcăm un demo în care Oracle a prezentat serviciul său cloud destinat analizelor de date - Oracle Business Intelligence Cloud Service. Acest serviciu se remarcă prin puterea de procesare a datelor, posibilitatea de a utiliza multiple surse de date cu diferite formate, agilitatea în a se adapta la modele noi de analiză foarte rapid, deşi, probabil una dintre cele mai atractive capabilităţi ale serviciului este cea de self-service care pune în mâna utlizatorului un mediu de lucru uşor de învăţat şi foarte versatil.

Produse interesante din zona de cloud a prezentat şi Dell, care a venit la IT Congress 2015 cu soluţia sa Dell Cloud Manager, o soluţie destinată integrării şi managementului mai multor medii eterogene de cloud, oferind o viziune unică asupra unei multitudini de sisteme interconectate. În acelaşi trend, Dell a prezentat soluţii pentru următorul pas în virtualizare – virtualizarea desktop End-to-End.

Storage acum şi în cloud
În viziunea NetApp, “enjoy IT!” poate avea loc în momentul în care sunt indeplinite simultan două condiţii: 1. accesul la informaţii se face foarte rapid, 2. datele sunt în siguranţă maximă. Prezentările susţinute de NetApp în cadrul IT Congress 2015 s-au axat pe aceste două elemente.
Performanţa echipamentelor de stocare a fost demonstrată prin prezentările gamei de varf – FAS8000 cuplată cu variantele de utilizare a disk-urilor SSD: dispozitive All-Flash, dispozitive hibride, accelerare la nivel de server.
Au fost menţionate inclusiv soluţiile de High Availability în locaţii diferite de tip Metro Cluster şi inovaţiile livrate de noua platformă software Clustered Data OnTAP pentru acest gen de scenariu.
Portofoliul soluţiilor de protecţie a datelor a fost mărit odată cu achiziţia diviziei SteelStore de la liderul soluţiilor de accelerare a aplicaţiilor Riverbed. Integrând această tehnologie, NetApp oferă din acest moment o soluţie open, eficientă şi sigură de backup în cloud. NetApp SteelStore poate reduce cu 90% dimensiunea datelor arhivate şi poate reduce timpul de transport în cloud cu 75%. Această tehnologie permite utilizatorilor să-şi aleagă foarte simplu furnizorul serviciilor de cloud pentru backup, fiind integrată cu 25 Cloud Service Providers, printre care amintim Amazon (Glacier şi S3), Google Cloud, Rackspace, Verizon Terremark, IBM Softlayer, chiar şi platforme OpenStack. Flexibilitatea oferită este totală, utilizatorii putând migra datele între furnizorii de cloud ori de câte ori doresc, pentru a putea beneficia de costuri scăzute de stocare.
Securitatea datelor nu a fost ignorată, NetApp SteelStore fiind certificat FIPS 140-2, datele fiind criptate folosind protocolul AES pe 256 biti.

Securitate
Prin explozia domeniului Internet of Things, multitudinea de terminale conectate la reţea se măreşte exponenţial de la an la an, iar un aspect important care nu trebuie neglijat este securitatea. Implementarea politicilor de securitate reprezintă deja o provocare considerabilă pentru administratorii IT. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor şi atacurile se înmulţesc şi devin din ce în ce mai complexe. Vorbim despre securitate ca un proces continuu şi nu ca o implementare punctuală a unor reguli la un moment în timp. În prezentarea dedicată acestei tehnologii, în cadrul IT Congress, Cisco a vorbit despre necesitatea de a avea vizibilitate, context şi corelare a evenimentelor de intruziune din reţea, pentru a putea şti ce apărăm. De asemenea, analiza retrospectivă reprezintă un factor esenţial în identificarea atacurilor noi şi remedierea terminalelor afectate de un "zero day" attack.
De asemenea, în cadrul IT Congress, au fost prezentate mai multe soluţii interesante în zona de securitate cum ar fi soluţiile de securitate Dell Sonic-Wall, soluţiile hardware de securizare a comunicaţiilor wireless şi protecţie end-to-end a reţelelor enterprise ale celor de la Fortinet, sau Veeam Availability Suit, un produs care combină capabilităţile de protecţie a datelor şi de virtualizare a Veeam Backup & Replication şi Veeam ON prezentate de Veeam.

Noutăţi ETA2U
La deschiderea oficială a IT Congress 2015, ETA2U a anunţat lansarea unei platforme de comerţ Business to Business (B2B) care se remarcă printr-o paletă largă de produse şi servicii disponibile pentru clienţii corporate ai companiei. Prin acest portal ETA2U îşi propune să îmbuntăţească experienţa clientului, vizibilitatea şi interacţiunea cu diferitele produse şi servicii obţinute.
În aceeaşi categorie de noutăţi absolute vine şi produsul colaborării dintre ETA2U şi compania Veeam: online backup. Utilizatorul, pe baza unei taxe lunare, beneficiază de backup pentru cele mai importante informaţii din firmă. „Datele sunt stocate pe infrastructura cloud pusă la dispoziţie de ETA2U, fiind criptate şi având o cheie de acces deţinută numai de client. Serviciul este structurat pe 3 nivele, pornind de la cel basic în care clientul este 100% in charge, ETA2U furnizând doar capacitatea. Pe nivelul 3 garantăm restaurarea şi punem la dispoziţia clientului, on site, o infrastructură HW agreeată în prealabil, pentru o durată de 60 de zile de la producerea dezastrului. Dacă vreţi, este ca o asigurare Casco cu maşina la schimb.”, a subliniat Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U.
Noutăţile de la ETA2U au venit în pachet complet la IT Congress 2015, dacă punem la socoteală şi ZAX Solution. ZAX Solution este o soluţie completă de management a producţiei, stocurilor, aprovizionării şi vânzării în timp real. Nucleul soluţiei ZAX este o aplicaţie de tip MES - un sistem de control şi monitorizare a lucrului în progres, în cadrul unei unităţi de producţie. Aplicaţia urmăreşte toate informaţiile legate de producţie, primeşte date curente de la maşinile de prelucrare, senzori şi angajaţi, ghidează producţia, răspunde şi raportează informaţiile necesare în timp real. Prin înglobarea elementelor necesare SCM, SSM şi ERP, ZAX Solution elimină problemele de compatibilitate şi comunicare care pot apărea. Totodată, ZAX Solution funcţionează conform standardelor stabilite prin ANSI/ISA 95, situându-se la nivelul 4 ierarhic. Această integrare a fluxurilor de lucru îşi arată eficienţa în cadrul modulului de planificare şi coordonare producţie, unde se pot urmări atât materiile prime necesare cât şi disponibilitatea şi livrarea, inclusiv timpii de tranzit ai produsului finit şi de distribuţie, toate aceste mişcări fiind înregistrate. În concluzie, ZAX Solution oferă trasabilitate extinsă şi un modul de analiză a producţiei, costurilor şi vânzărilor, puternic şi intuitiv.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite