Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Primele companii romānești pe Bursă: povești de succes sau carne de tun ?

26 Mai 2015



Primul antreprenor roman alături de care am avut o discuţie despre oportunităţile şi riscurile ieşirii pe Bursă a unui companii IT a fost Florin Talpeş, care 3-4 ani în urma considera că piaţa locală nu dispune de capitalul necesar pentru asimilarea unei companii ca BitDefender, prin urmare listarea la Bursa din Bucureşti nu era plauzibilă. Timpul a trecut, piaţa de capital a evoluat însă atracţia companiilor tehnologice pentru bursă a rămas redusă. Apariția AERO, piaţa alternativă a BVB, poate schimba situaţia, cu precădere pentru companiile mici și medii care, prin valorile relativ mici, sunt mai uşor de asimilat. După anunţul companiei Bittnet Systems privind listarea pe piaţa AeRO a BVB, începând cu 15 aprilie, surse din cadrul BVB afirmă că alte 5-6 companii IT au planuri similare. Mai mult, BVB doreşte să atragă 15 până la 20 de companii pe AeRO în 2015, aceleași surse considerând că targetul este unul realist.

Revenind la Bittnet Systems, statisticile au arătat o evoluţie pozitivă imediat după listare, atât ca valoare (de la 1.760 la 1.850), cât şi ca volum de tranzacţionare, ceea ce a atras în mod evident atenția pieței. Totuşi, în ultima lună, valoarea a scăzut la un minim de 1.730, ajungând, la ultima verificare, la 1.750, iar volumul de devenit nesemnificativ. Situaţia ține într-o bună măsură de strategia companiei, de contextul vânzării pachetului deţinut de investitorii de la Carpathia Capital etc. Într-un plan general, este de urmărit evoluţia pe termen lung, însă o serie de experiențe pozitive ar da curaj, atât investitorilor, cât şi antreprenorilor.

În lipsa unei comunicări eficiente şi a unui nivel ridicat de notorietate, listarea pe bursă poate fi riscantă. În mod evident, contează şi motivele pentru care aceste companii doresc să se listeze și care sunt diverse, de la atragerea de capital pentru dezvoltare, până la imagine şi găsirea unui sistem de stimulare a angajaţilor, partajare valoare companie între proprietari etc. BVB consideră că pe piaţa locală există capitalul necesar pentru asemenea tranzacţii, mai ales pentru că firmele în discuţie sunt relativ mici ca valoare de piaţă. Mai mult, aceşti candidaţi au trecut printr-un proces de audit şi şi-au însuşit toate regulile necesare la nivel de raportare financiară, transparenţă etc pentru a oferi încredere investitorilor. Există însă această încredere, o construieşte industria locală? Percepe cu adevărat piaţa valoarea „intangibilă” generată de o companie IT?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite