Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Strategia de creștere a eficienţei stațiilor de epurare – sustenabilitate prin servicii superioare calitativ

26 Mai 2015



Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare COMOTI implementează un proiect ce vizează o nouă strategie de eficientizare a proceselor de tratare a apelor uzate în stațiile de epurare. Activitățile se derulează în cadrul Programului Operațional de Cooperare Transfrontalieră în bazinul Mării Negre 2007 – 2013.



Epurarea apelor uzate este o problemă complexă și impune dezvoltarea de tehnologii adaptate poluării generate de activitățile industriale, agricultură și aglomerările urbane. Proiectul implementat de COMOTI abordează novator dezvoltarea unei strategii de creștere a eficienței managementului proceselor tehnologice din sectorul apelor uzate.

Obiectivul proiectului este de a dezvolta și implementa o strategie care să conducă la îmbunătățirea proceselor de epurare a apelor uzate în scopul eficientizării lor, contribuind la reducerea gradului de poluare în bazinul Mării Negre. Proiectul având titlul ”Continuous improvement strategy for increasing the efficiency of the wastewater treatment facilities on the Black Sea coastal states –CISWastewater” este finanțat prin Programul Operațional pentru Cooperare Transfrontalieră în Bazinul Mării Negre 2007 – 2013. El are la bază inițiativa de cooperare transfrontalieră a unor entități din șase țări, grupate într-un consorțiu condus de COMOTI, respectiv S.C.RAJA S.A. Constanța, Universitatea de Stat din Moldova, Black Sea Centre of Excellence – Bulgaria, Universitatea de Stat Yerevan – Armenia, International Centre for Social Research and Policy Analysis – Georgia și European Regional Framework for Co-operation – Grecia.



Trebuie precizat faptul că până în prezent nu s-au manifestat în Europa preocupări în acest domeniu, cu atât mai puțin în statele riverane Mării Negre. Noutatea conceptului rezidă în utilizarea de tehnici și instrumente specifice, corelate cu o serie de bune practici din modele existente, în scopul unei abordări inovative a cinci etape conceptuale cu structură metodologică proprie.

Una din cauzele poluării Mării Negre o constituie slaba eficiență a proceselor de epurare a apelor uzate municipale și industriale. Toate țările din bazinul Mării Negre și-au manifestat interesul pentru eficientizarea, retehnologizarea sau chiar construirea de noi stații de epurare.

Eficientizarea stațiilor de epurare din Bazinul Mării Negre
Strategia de îmbunătățire continuă propusă prin proiect se adresează managementului și contribuie fundamental la creșterea eficienței proceselor de tratare prin utilizarea unor instrumente specifice. Strategia este inspirată de elemente Six Sigma, Lean, Kaizen și Total Quality Management și are la bază principiile enunțate de metodologia Definire – Măsurare – Analiză – Îmbunătățire – Control. Strategia creează cadrul necesar de eficientizarea a proceselor de epurare a apelor uzate, prin creșterea fluxului informațional, interpretarea novatoare a datelor, diminuarea costurilor specifice asigurării calității prin asumarea unor noi concepte manageriale.



Implementarea strategiei are în vedere cinci etape distincte, derulate pe o durată de 24 de luni. Se urmărește creșterea eficienței stațiilor de epurare din Bazinul Mării Negre prin realizarea și implementarea unei metodologii specifice de lucru, dedicată managerilor stațiilor de epurare a apelor uzate. Metodologia este prezentată în trei manuale și este tradusă în limbile română, greacă, bulgară, armeană și georgiană, pentru a permite diseminarea și implementarea în toate țările partenere. Manualele prezintă principii de management, o serie de instrumente statistice și de soluții specifice de îmbunătățire a proceselor de epurare. Inițiativa CISWastewater implică realizarea a două proiecte pilot, ale căror rezultate vor fi prezentate autorităților locale și celor interesați. Un proiect va fi realizat de COMOTI în parteneriat cu S.C. RAJA S.A., iar cel de-al doilea se va desfășura în Grecia, la stația de epurare Drama și va fi implementat de European Regional Framework for Co-Operation.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite