Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Muzeul dinozaurilor din Transilvania - o şansă deosebită pentru dezvoltarea geologiei, geoştiinţelor şi geoturismului •GeoEcoMar contribuie la punerea în valoare a unui patrimoniu paleontologic unic în lume

26 Mai 2015



Prin realizarea de reconstituiri în mărime naturală, Muzeul Dinozaurilor din Transilvania, un proiect iniţiat în 2014, va scoate la iveală faunele de dinozauri şi pterozauri care trăiau în urmă cu 60-70 de milioane de ani, în Cretacicul superior, în bazinul Haţegului. Muzeul va fi realizat pentru Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, singurul geoparc din România inclus în Reţeaua Geoparcurilor Europene a UNESCO, dar şi în Reţeaua Geoparcurilor Globale. Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marina – GeoEcoMar este partener în cadrul acestui proiect de pionierat, iar dr. Antoneta Seghedi coordonatorul său. Pe parcursul unui interviu acordat revistei Market Watch am reuşit să intrăm în detaliile acestui proiect unic şi am descoperit câştigurile deosebite pe care muzeul le aduce, pe planuri multiple şi din perspective diverse.



Care este rolul pe care îl joacă GeoEcoMar?

Fiecare ţară din lume, chiar şi cele mai sărace şi mai puţin dezvoltate, încearcă să-şi pună în valoare patrimoniul natural geologic de excepţie. Şi nu atragerea turiştilor e unicul motiv. Este vorba, în primul rând, de mândria naţională de a avea un patrimoniu unic în lume. Un geoparc al dinozaurilor fără un muzeu este de neconceput. Cu atât mai mult cu cât fauna de dinozauri din Haţeg este una de excepţie şi pe plan internaţional, deoarece dinozaurii de aici erau pitici, adică de 3-4 ori mai mici decât rudele lor din America, Africa sau chiar restul Europei. Dinozauri pitici se mai găsesc şi în alte locuri, dar în Haţeg vorbim de o întreagă faună de reptile terestre. Până acum au fost descoperite 11 genuri noi de dinozauri pitici. Mai nou, în bazinul Sebeşului, au fost descoperite şi reptile zburătoare, pteozauri, de mici dimensiuni. Aceasta faună de pitici, care în Cretacicul superior ocupa probabil întreg teritoriul Transilvaniei, trăia într-o insulă sau arhipelag din Marea Tethys. Cu atât mai interesantă este asocierea acestei faune cu pterozauri uriaşi, de tipul lui Hatzegopteryx thambema, descoperit în Haţeg, cu un craniu de 3 m şi anvergura aripilor de 11-12 m. Cu aceste caracteristici, Hatzegopteryx este cel mai mare dintre pterozaurii cunoscuţi până acum în lume, alături de celebrul Quetzalcoatlus din America de Nord.
Ca institut național de cercetare în domeniu geologiei, GeoEcoMar a înţeles că este datoria nu doar a comunităţii geologice din România, dar şi o mândrie pentru fiecare dintre noi, locuitorii acestei ţări, să contribuim la punerea în valoare a acestui patrimoniu paleontologic unic. Ca urmare, GeoEcoMar a semnat în urmă cu câţiva ani un protocol de colaborare cu Universitatea din Bucureşti, administratorul Geoparcului, prin care se angajează să sprijine activitatea acestuia prin participarea cercetătorilor din institut la activităţile de cercetare geologică din zonă, prin organizarea de manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale şi activităţi educative. Institutul nostru colaborează la realizarea muzeului pe baza unui acord de parteneriat cu iniţiatorii proiectului: Asociaţia GeoD pentru promovarea geodiversităţii, Asociaţia Geomedia a Universităţii din Bucureşti şi Cooley & Co. Ltd (Canada). Institutul participă direct la realizarea concepţiei muzeului, a dioramelor şi a programelor educative.



În ce stadiu de dezvoltare se găseşte Geoparcul? În ce constă contribuţia concretă a Institutului până în acest moment?

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului a fost înfiinţat prin hotărâre de guvern în anul 2005. Ca orice geoparc, acesta cuprinde obiective geologice de importanţă deosebită în privinţa calităţii şi importanţei ştiinţifice, a raritaţii, valorii estetice şi educative. În cadrul geoparcului au fost desemnate două rezervaţii naturale geologice de interes naţional. Rezervaţia Locul fosilifer cu dinozauri de la Sânpetru cuprinde o paleofaună reptiliană cu dinozauri, crocodili, broaşte ţestoase de pe teritoriul satului Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea. Rezervaţia Paleofauna reptiliană de la Ţuştea protejează locul unde s-au găsit oase, ouă şi embrioni de dinozauri, pe teritoriul satului Ţuştea, comuna General Berthelot.

Geoparcul este un parc natural, în care se urmăreşte practicarea geoturismului, acel tip de turism care pune în valoare patrimoniul natural şi cultural, în acelaşi timp conservându-l în interesul şi pentru prosperitatea comunităţii locale. Administraţia geoparcului aparţine Universităţii din Bucureşti, prin Facultatea de Geologie şi Geofizică. Pentru a fi păstrat în reţeaua europeană, fiecare geoparc este evaluat, o dată la 4 ani, de o comisie UNESCO, iar menţinerea în reţea este condiţionată de realizări constante.



Geoparcul este deschis publicului încă de la înfiinţare şi treptat au fost create şi elementele infrastructurii de vizitare geologică. În prezent, acesta dispune de un centru de informare în oraşul Haţeg, un Centru pentru Ştiinţe şi Arte în comună General Berthelot şi o Casă a dinozaurilor pitici în comuna Sânpetru.

Noua strategie de vizitare a Geoparcului propune vizitatorilor o călătorie prin vremi. Poţi călători în timp în Vremea dinozaurilor, urmând cele două trasee turistice de interes geologic, Drumul dinozaurilor şi Drumul vulcanilor, marcate cu panouri explicative. Traseul Drumul dinozaurilor include puncte fosilifere în care au fost găsite resturi de oase de dinozauri. Traseul Drumul vulcanilor explică vulcanismul din Maastrichtian (Cretacic superior), care a condus la dispariţia dinozaurilor. Anul trecut a fost realizat un alt obiectiv geologic intitulat Casa vulcanilor, un mic centru de educaţie non-formală la care se poate ajunge uşor de pe Drumul vulcanilor. Şi tot anul trecut a fost iniţiat proiectul Muzeul Dinozaurilor din Transilvania. Realizarea acestui muzeu este o obligaţie morală atât pentru Geoparc, cât şi pentru România. Muzeul va expune reconstituiri de calitate muzeală, realizate în mărime naturală de un sculptor de dinozauri de talie mondială, Brian Cooley din Calgary, Canada, în strânsă colaborare cu specialistul în dinozauri al Facultăţii de Geologie şi Geofizică, dr. Zoltán Csiki-Sava. În muzeu va putea fi admirată atât întreaga faună de reptile descoperită până în prezent în Haţeg (dinozauri, pterozauri, crocodilieni primitivi, broaşte ţestoase, şopârle şi şerpi), dar şi fauna de peşti, broaşte şi mamifere mici care trăiau în umbra reptilelor. Pentru crearea ambianţei cretacice, vor fi reconstituite şi mediile fluviatile şi lacustre în care trăiau dinozaurii, precum şi plantele cretacice care constituiau nu doar ambianţa, dar şi hrana dinozaurilor ierbivori.

Obiectivele culturale ale Geoparcului pot fi vizitate începând cu Vremea romanilor (Sarmizegetusa, Ulpia Traiana şi Poarta de Fier a Transilvaniei), trecând prin Vremea cnejilor (curţile de la Mălăieşti şi Sălaşu), Vremea cavalerilor (turnurile de veghe Baru, Răchitova şi Haţeg, bisericile medievale Sântămăria Orlea, Ostrov, biserica Sf. Nicolae de la Densuş) şi ajungând la tradiţiile din Vremea bătrânilor (la nord de satul Fizeşti).
Până anul trecut, GeoEcoMar avea doar un reprezentant în Consiliul Ştiinţific al Geoparcului. Odată cu semnarea acordului de parteneriat pentru Muzeul Dinozaurilor din Transilvania, GeoEcoMar a început să se implice mai mult în realizarea concepţiei muzeului. În limita posibilităţilor, institutul contribuie la realizarea exponatelor, cum a fost cazul machetei pentru dinozaurul carnivor Balaur Bondoc, inaugurat în iulie 2014 în cadrul expoziţiei Balauri, dragoni şi dinozauri la Centrul de informare al Geoparcului. Tot în 2014, GeoEcoMar a oferit sprijin logistic pentru aducerea acasă a celui mai mare dintre dinozaurii din Haţeg, sauropodul Magyarosaurus Dacus.
Pentru sponsorul cu cea mai substanţială sumă donată proiectului “A Transylvanian Dwarf Dinosaur Needs a Ride Home”, finanţat prin platforma Kickstarter, GeoEcoMar a oferit ca recompensă o excursie pe Marea Neagră cu nava de cercetare Mare Nigrum, pentru a asista la modul de desfăşurare a cercetărilor marine efectuate de echipele Institutului.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite