Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IT Congress 2015 a luat pulsul industriei şi al tendinţelor actuale

26 Mai 2015În zilele de 13 şi 14 mai Complexul Expovest din Timişoara a găzduit cea de-a şaptea ediţie a celui mai important eveniment din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, IT Congress 2015. Un succes absolut care s-a înscris lejer în galeria celorlalte manifestări organizate până acum de ETA2U. Compania timişoreană a fost, şi de această dată, la înălţime. Cei peste 1000 de participanţi au avut două zile pline cu nu mai puţin de 56 de prezentări, workshop-uri şi seminarii, toate dublate de demonstraţii practice. Evenimentul a fost gândit ca o modalitate de întâlnire între colaboratorii ETA2U şi reprezentanţii principalelor nume din industria IT, prin intermediul conferinţelor, workshop-urilor, a demonstraţiilor live, dar şi a discuţiilor „business to business”.„Această ediţie a IT Congress este mai mare şi mai bună decât precedentele. Se simte o revenire în viaţa economică, e clar că lucrurile se mişcă“, ne-a declarat Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U. În standurile din cadrul expoziţiei, în sălile de conferinţe, s-a simţit din plin efervescenţa evenimentului, discuţiile au fost apreciate de toţi cei prezenţi. Într-adevăr, era şi normal, lista partenerilor companiei timişorene organizatoare, prezenţi la IT Congress, a fost una de prim rang: Dell, Microsoft, Oracle, NetApp, Cisco, Fortinet, Orange, Samsung, Veeam, Xerox, Advantech, Lenovo, Emerson, VMware, Asus, Euroweb, Hikvision şi Ysoft.

The most interesting topics
Se schimbă permanent lumea în care trăim, tehnica de calcul pătrunde tot mai mult în viaţa noastră. Aceasta s-a văzut şi în cadrul IT Congress. Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U, a vorbit despre aceste tendinţe. Două dintre aceste direcţii sunt destul de clar reliefate: lucrul în mediul cloud, respectiv noţiunea de Internet of ThingsCloud computing

Pe buzele tuturor oamenilor de business de astăzi este cloud computing, fie că vorbim de IMM-uri sau companii de dimensiuni mari. Mai mult, Uniunea Europeană poziţionează cloud-ul ca prioritar în strategia Digital Agenda 2020, cu numeroase beneficii pentru instituţii publice şi private deopotrivă.
Comisia Europeană a adoptat în septembrie 2012 strategia „Unleashing the Potential of Cloud Computing in Europe“, menită să accelereze utilizarea serviciilor de tip cloud în toate sectoarele economiei şi să genereze 2.5 milioane de slujbe noi în Europa, precum şi o creştere anuală de 160 de milioane de euro a PIB-ului UE până în 2020. „România este aliniată la Agenda Digitală a Uniunii Europene prin strategia naţională Agenda Digitală 2020, iar Microsoft continuă să contribuie activ pe teme importante ale agendei publice. Strategia companiei orientată către cloud şi mobilitate este menită să sprijine companiile locale să beneficieze de cele mai noi tehnologii şi soluţii care cresc productivitatea angajaţilor şi competitivitatea economică a companiilor.

Receptivitatea românilor la integrarea tehnologiilor mobile în mediul de lucru este strâns legată de productivitatea angajaţilor din economie. Conform unui studiu Ipsos Mori pentru Microsoft, România are cea mai scăzută rată a productivităţii din UE – de 6 ori mai mică decât media europeană (conform Eurostat). Mai mult, 81% dintre angajaţi sunt nevoiţi să fie prezenţi la birou pentru a-şi indeplini sarcinile.
Există un potenţial semnificativ pentru cloud şi mobilitate în rândul companiilor din România, iar Microsoft, împreună cu ecosistemul său de parteneri, îşi propune să susţină companiile româneşti pentru a-şi moderniza business-ul şi eficientiza procesele organizaţionale. Toate aceste concepte – pornind de la mobilitate, productivitate, până la Business Intelligence şi Internet of Things, au fost prezentate de către echipa Microsoft în cadrul evenimentului IT Congress 2015, în faţa unei audienţe formate din peste 1000 de specialişti IT şi manageri de top“, a declarat Mădălina Grinzeanu – Partner Sales Organization Lead – Microsoft România.

De asemenea, în zona de cloud, la IT Congress 2015, Oracle a prezentat soluţii din sfera a ceea ce ei denumesc „Digital Disruption“ – revoluţia digitală care face ca modelele de business tradiţionale să se reevalueze şi să se schimbe. În viziunea Oracle sunt 5 factori care concură la acest model radical de schimbare: • Accesul tot mai răspândit la internet • Explozia de date colectate şi noi modalităţi ce derivă din această cantitate uriaşă de date (exemplu social media) • Mobilitatea care facilitează accesul la date în timp real şi creşte viteza,dar şi posibilităţile de a accesa informaţia şi de a face business • Cloud prin facilitatea accesului la resurse, fie ele Hardware sau Software cu oportunitatea reducerii costurilor de investiţie iniţiale şi creşterea gradului de flexibilitate şi, nu în ultimul rând, • Necesitatea modernizării modelelor de business în toate sectoarele.În acest context de schimbare radicală, business-ul urmăreşte inovaţia ca factor de sucess şi diferenţiator şi priveşte cloud-ul ca un facilitator pentru a accesa resursele necesare realizării acestei inovări. În acelaşi timp, dezvoltatorii de aplicaţii îşi doresc posibilitatea de a avea acces la ultimele tehnologii pentru a putea livra aplicaţii mai eficient, aplicaţii care în acelaşi timp trebuie să fie mai agile şi de o calitate ireproşabilă. Dintre multele prezentări Oracle care au adresat aceste provocări remarcăm un demo în care Oracle a prezentat serviciul său cloud destinat analizelor de date - Oracle Business Intelligence Cloud Service. Acest serviciu se remarcă prin puterea de procesare a datelor, posibilitatea de a utiliza multiple surse de date cu diferite formate, agilitatea în a se adapta la modele noi de analiză foarte rapid, deşi, probabil una dintre cele mai atractive capabilităţi ale serviciului este cea de self-service, care pune în mâna utlizatorului un mediu de lucru uşor de învăţat şi foarte versatil.
Produse interesante din zona de cloud a prezentat şi Dell, care a venit la IT Congress 2015 cu soluţia sa Dell Cloud Manager, o soluţie destinată integrării şi managementului mai multor medii eterogene de cloud, oferind o viziune unică asupra unei multitudini de sisteme interconectate. În acelaşi trend, Dell a prezentat soluţii pentru următorul pas în virtualizare – virtualizarea desktop End-to-End.

Storage for cloud
În viziunea NetApp, „enjoy IT!“ poate avea loc în momentul în care sunt indeplinite simultan două condiţii: 1. accesul la informaţii se face foarte rapid, 2. datele sunt în siguranţă maximă. Prezentările susţinute de NetApp în cadrul IT Congress 2015 s-au axat pe aceste două elemente.
Performanţa echipamentelor de stocare a fost demonstrată prin prezentările gamei de vârf – FAS8000, cuplată cu variantele de utilizare a disk-urilor SSD: dispozitive All-Flash, dispozitive hibride, accelerare la nivel de server. Au fost menţionate inclusiv soluţiile de High Availability în locaţii diferite de tip Metro Cluster şi inovaţiile livrate de noua platformă software Clustered Data OnTAP pentru acest gen de scenariu.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite