Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cisco eficientizează managementul infrastructurilor IT īn centrele de date

26 Mai 2015



Aplicațiile au devenit elemente vitale ale economiei, viteza și agilitatea organizațiilor depinzând critic de infrastructurile IT. Centrele de date sunt însă la momentul actual un mix eterogen de mașini fizice și virtuale, echipamente de rețea și resurse de stocare dificil de gestionat eficient. Cisco deține soluția depășirii acestei provocări, iar Datanet Systems o poate demonstra și pune în practică cu succes.



În ultimii ani, ca urmare a creșterii accelerate a gradului de informatizare a companiilor, centrele de date au evoluat constant, atât în dimensiune, cât și ca nivel de complexitate. Miile de aplicații rulate pe mașini fizice sau virtuale și livrate sub formă de servicii au devenit vitale pentru organizații, iar creșterea cerințelor de asigurare a performanței, disponibilității și securității aplicațiilor generează o presiune constantă asupra departamentelor IT.

Rețeaua joacă un rol critic în infrastructurile informatice deținute de companii, dar creșterea rapidă a gradului de eterogenitate și de complexitate al infrastructurilor creează numeroase probleme. Cât de util poate fi pentru o companie să poată crea și lansa zeci de mașini virtuale în câteva minute și să aștepte săptămâni pentru a rezolva problemele de configurare a echipamentelor, de compatibilitate a aplicațiilor, de provizionare a acestora și de securitate?

Fiecare echipament de rețea - switch, router, firewall etc. - necesită un efort constant de configurare și management pentru asigurarea performanței aplicațiilor în conformitate cu cerințele de business. Integrarea elementelor fizice cu cele virtuale, extinderea vizibilității asupra întregii rețele, operarea infrastructurilor vechi, asigurarea compatibilității între sistemele de operare și aplicațiile rulate sunt provocări reale cu care se confruntă majoritatea organizațiilor.

Revoluția Cisco
Cisco a lansat la sfârșitul anului 2013 o soluție capabilă să răspundă eficient tuturor acestor provocări - Aplication Centric Infrastructure (ACI) -, care propune un mod revoluționar de abordare a problemelor.
Prin această abordare axată pe aplicații, Cisco oferă soluția decuplării necesităților specifice de conectivitate ale aplicațiilor de detaliile complicate ale configurării și managementului rețelei. Aceasta soluție asigură câștiguri reale, materializate în creșterea vitezei de implementare a aplicațiilor și proceselor, reducând timpul de la câteva săptămâni la câteva ore.
ACI simplifică major managementul infrastructurilor eterogene prin asigurarea unei compatibilități extinse (atât la nivel hardware, cât și software), ceea ce permite transformarea Data Center-ului într-un ecosistem deschis. Prin faptul că elimină dependența de anumite sisteme de operare, modelul promovat de Cisco oferă libertate și flexibilitate clienților, fără a-i limita la un număr restrâns de producatori de soluții și echipamente.
Soluția Cisco asigură o vizibilitate totală asupra rețelei, avantaj care se traduce în identificarea rapidă a posibilelor probleme și reducerea numărului de erori. Prin transpunerea automată a cerințele aplicațiilor la nivelul design-ului rețelei se câștigă timp, se reduce considerabil efortul de management și crește gradul de agilitate al departamentului IT.

ACI centralizeaza și automatizează procesele de provizionare, configurare și deprovizionare a politicilor si resurselor - atât la nivelul aplicațiilor, cât și al echipamentelor de rețea - și simplifică gestionarea modului în care aplicațiile comunică între ele, în conformitate cu politicile și cerințele organizațiilor. Aceste mecanisme se traduc în imbunătățirea gradului de securitate și în asigurarea conformității cu standardele existente.
Spre deosebire de alte abordări de tipul Software Defined Network (SDN) - care se axează doar pe managementul mașinilor virtuale și care aproape ignoră serverele fizice și celelalte echipamente de rețea, cu precădere pe cele care se încadrează în categoria "legacy" - modelul ACI integrează unitar și orchestrează întreaga infrastructură fizică și virtuală a Data Center-ului, asigurând alocarea și utilizarea optimă a resurselor.
Astfel, Cisco oferă clienților o platformă tehnologică capabilă să asigure tranziția lentă de la infrastructurile fizice și proiectele de virtualizare complexe către arhitecturile de tip Cloud, menținând compatibilitatea cu infrastructurile existente și protejând investițiile realizate în acestea. Sunt câștiguri importante, vizibile în cheltuielile CAPEX și OPEX, dar mai ales la nivelul costului total de deținere și operare (TCO).

Aplicații concrete
Lista beneficiilor pe care ACI le poate oferi unui centru de date se extinde constant. Să luăm însă un exemplu concret: soluția Cisco permite monitorizarea modului în care funcționează aplicațiile în rețea (ce performanțe îi oferă rețeaua aplicației, ce întârzieri induce, unde apar acestea etc.) și urmărirea și gestiunea parametrilor de comunicații la nivel de aplicații. Faptul că ACI asigură automat vizibilitate sporită asupra modului în care rețeaua influențează calitatea aplicației reprezintă un câștig real - dificil și costisitor de obținut în cazul infrastructurilor clasice de tip Data Center.
Pe baza informațiilor furnizate de ACI se poate optimiza timpul de răspuns al anumitor tipuri de aplicații și se pot ierahiza și prioritiza cele critice în cazul unei rețele congestionate. De asemenea, ACI poate semnala automat existența unor probleme în cazul anumitor categorii de aplicații și poate indica modalitățile de soluționare sau de optimizare prin mărirea capacităților pe anumite zone. (În rețelele clasice, depistarea, investigarea și soluționarea unor astfel de probleme poate dura săptămâni sau chiar luni).
Din punct de vedere al operării rețelei, ACI permite ca, odată create, profilurile aplicațiilor să poată fi refolosite, ceea ce înseamnă mai mult timp disponibil pentru proiectarea și designul rețelei pentru respectivele aplicații, și mai puțin alocat implementării. Prin utilizarea unor modele testate, validate și optimizate se îmbunătățește calitatea implementărilor și se diminuează considerabil erorile, avantaj important la nivel operațional.

Soluții reale de la Datanet Systems
Toate aceste beneficii, dar și multe altele (din zona de compatibilitate, design, securitate, automatizare, management centralizat etc.) pot fi probate practic și pe plan local cu ajutorul Datanet Systems, unul dintre principalii parteneri Cisco în România.
Datanet a investit în crearea primului laborator SDN din România, care permite simularea și testarea capabilităților modelului ACI pe arhitecturi reale, create pe specificațiile și configurațiile furnizate de organizațiile interesate. În paralel, compania realizează workshop-uri și sesiuni demo prin care prezintă soluțiile pe care le poate oferi ACI la problemele potențialilor clienți.
Este o abordare practică, prin care Datanet Systems confirmă încă o dată că este un partener care știe să facă alegerile potrivite și să identifice tendințele și soluțiile cu șanse reale în piața din România. Datanet Systems investește în pregatirea specialiștilor săi pentru a putea identifica soluții tehnice adaptate la cerințele specifice clienților săi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite