Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pot infrastructurile vechi să susțină dezvoltarea centrelor de date?

26 Mai 2015



Eficientizarea operațiunilor de management al rețelei reprezintă o prioritate stringentă pentru centrele de date care se confruntă cu problemele generate de extinderea accelerată și creșterea nivelului de complexitate și eterogenitate al infrastructurii. SDN reprezintă o soluție acoperitoare și flexibilă, care poate garanta susținerea dezvoltării tehnologice a Data Centerelor pe termen lung.

Centrele de date au devenit în ultimul deceniu o resursă strategică a organizațiilor, desfășurarea proceselor de business depinzând vital de gradul de disponibilitate și securitate al aplicațiilor și datelor. Este o relație de dependență care s-a consolidat rapid, o dată cu extinderea proiectelor de virtualizare, adopția mobilității în mediul enterprise și dezvoltarea modelului de livrare a IT-ului ca serviciu. Evoluția constantă a nivelului cerințelor legate de performanța aplicațiilor, în condițiile creșterii volumului acestora, exercită o presiune continuă asupra departamentelor IT, care sunt obligate să adopte măsuri și strategii proactive pentru a preîntâmpina incidentele și minimiza cât mai mult posibil riscurile.

Inevitabila schimbare și riscurile etapizării
Renunțarea la abordările reactive nu reușește însă să rezolve o provocare majoră cu care se confruntă din ce în ce mai multe centre de date - cea a infrastructurilor învechite și/sau depășite tehnologic. Este o problemă cu implicații financiare considerabile, pentru că Data Centerele reprezintă investiții mari, cu o viteză de amortizare scăzută.
Sunt puține centrele care își pot permite înlocuirea, dintr-o dată, a întregii infrastructuri și care pot rentabiliza într-un interval de timp optim o investiție de asemenea amploare. Cu toate acestea, schimbarea este inevitabilă.
Poate fi cel mult amânată, dar cu asumarea riscului erodării poziției în piață și al pierderii unor avantaje competitive dificil de recâștigat.

Pentru a depăși acest impas, unele centre de date au adoptat o strategie graduală de upgrade al infrastructurii. Este o abordare care prezintă avantajul că nu produce sincope financiare majore și nici o creștere a riscurilor de întrerupere a serviciilor livrate. Dar are și un dezavantaj important - în mod foarte frecvent generează rezultate inferioare celor preconizate. Fenomen explicabil într-un ecosistem integrat, în care veriga cea mai slabă afectează calitatea și performanța întregului lanț de resurse. De aceea, costurile reale ale strategiei înlocuirii graduale pot ajunge să fie mai mari decât cele preconizate, iar câștigurile să fie limitate la nivel de funcționalități.
Mai există un inconvenient care nu este adesea luat în calcul - abordarea etapizată întinsă pe o perioadă lungă de timp poate face ca, atunci când se ajunge la realizarea ultimei faze de upgrade, întregul proces de schimbare a infrastructurii să fie necesar a fi reluat din punctul de plecare, primele elemente înlocuite fiind deja depășite tehnologic.

Unde și cum apar problemele
Cu astfel de situații se confruntă cu precădere centrele de date care ignoră pe termen lung necesitatea înlocuirii și/sau upgradării pe zona de networking. Dacă în cazul resurselor de calcul și de stocare ritmul de schimbare este mai rapid, adăugarea de noi mașini și echipamente fiind uzuală, în zona de rețelistică viteza este considerabil mai mică, efortul - nu doar cel financiar - fiind mai mare.
Decalajul devine vizibil odată cu creșterea gradului de densitate și eterogenitate al infrastructurii, generată prin adăugarea de noi echipamente de la varii vendori, de coexistența tehnologiilor noi cu cele deja depășite și de creșterea accelerată a numărului de aplicații. Situația devine însă critică odată cu creșterea cerințelor de business vizavi de timpul de livrare al aplicațiilor și de nivelul de performanță și disponibilitate al acestora. Iar la momentul actual, este vorba din ce în ce mai frecvent de aplicații complexe, distribuite, care comunică între ele și nu sunt "dependente" de un singur server, ceea ce crește dificultățile în definirea cerințelor specifice la nivel de rețea.

Într-un Data Center care nu a menținut un echilibru între vitezele de upgrade, cumulul de factori descris anterior generează rapid creșterea costurilor operaționale - efortul de configurare a echipamentelor de rețea și cel de provizionare încep să solicite din ce în ce mai mult timp, iar procesul de depistare și soluționare a erorilor este încetinit considerabil. Totodată, sporesc dificultățile în a livra la timp aplicațiile și/sau serviciile solicitate și se înregistrează scăderi semnificative ale nivelurilor de disponibilitate și scalabilitate ale rețelei.

Beneficiile SDN
În fața tuturor acestor provocări cu care se confruntă de câțiva ani, numeroase centre de date analizează soluția oferită de tehnologiile de tip Software Defined Network (SDN). Iar o bună parte au depășit stadiul de expectativă și au finalizat implementarea, numărul lor crescând rapid. Conform IDC, rata anuală de creștere a pieței SDN la nivel mondial este de aproape 90%, pentru 2018 fiind preconizată o valoare totală a pieței de peste 8 miliarde USD.

Argumente forte ale ofertei SDN care îi asigură acest ritm rapid de adopție sunt numeroase și se bazează, în principal, pe:
• îmbunătățirile majore aduse la nivelul managementului rețelei;
• simplificarea și optimizarea operațiunilor de configurare, optimizare și securizare a rețelelor;
• compatibilitatea extinsă cu varii produse hardware și software;
• garanția susținerii extinderii și dezvoltării tehnologice a centrului de date pe termen lung.

Practic, soluțiile SDN oferă o vizibilitate sporită asupra întregii infrastructuri a centrului de date, permițând optimizarea acesteia în funcție de necesitățile aplicațiilor rulate și de cerințele utilizatorilor. Efortul de management al rețelei și al echipamentelor din rețea este simplificat considerabil prin introducerea unui nivel de abstractizare, care permite administratorilor să se concentreze mai mult asupra designului și arhitecturii rețelei, și mai puțin asupra configurărilor și personalizarilor impuse de fiecare aplicație. În plus, prin controlul punctual asupra fiecărui echipament din rețea și al aplicațiilor rulate se pot obține câștiguri semnificative în zona securității, care pot genera economii importante.

O piață care se dezvoltă rapid
Faptul că SDN are șanse reale de a deveni într-un viitor apropiat noul standard în designul și operarea rețelelor în centrele de date este confirmat nu doar de previziunile asupra evoluției accelerate a vânzărilor, ci și de faptul că jucătorii mari ai industriei IT mondiale investesc serios în dezvoltarea ofertei pe această nișă.Iar achizițiile realizate în acest sector în ultimii ani (Brocade - Vyata; VMware - Nicira; Juniper - Contrail etc.) indică demararea unui fenomen de consolidare și de maturizare a pieței SDN.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite