Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GIS-ul 3D revoluţionează mediul business • Esri CityEngine® şi ultimele inovaţii tehnologice

26 Mai 2015



Tehnologia disruptivă reprezintă o nouă inovație tehnologică, un produs sau un serviciu care ia naștere într-o piață și ajunge într-un final să răstoarne și chiar să înlocuiască tehnologia dominantă existentă în acea piață. Şi nu există îndoiala că tehnologia 3D face parte din această categorie. La fel ca internetul, smartphone-urile și alte tehnologii noi apărute în ultimul deceniu, tehnologia 3D joacă un rol important în viețile noastre și în modul în care derulăm afaceri, indiferent dacă ne place sau nu.

Până recent, forțele care împingeau înainte dezvoltarea 3D au fost cele din industriile de ‘gaming’, animație și cinematografie. Acum suntem martori la integrarea acestei unelte extreme de puternice în procesul de luare a deciziilor. Iar acest lucru este posibil prin îmbinarea tehnologiei 3D cu Sistemele Geografice Informaționale (GIS).
Tehnologiile disruptive, considerăm noi, sunt pe punctul de a lua cu asalt mediul business şi, mai extins, chiar şi economia globală. Distribuitorii de soluţii software aduc, în fiecare an, un element nou, surprinzător, un produs inovator care să „scuture” tehnologia şi s-o poziţioneze la un nivel superior. Prin urmare, este important ca liderii din orice zonă de business să răspundă evoluţiei tehnologice, să se informeze cu privire la soluţiile noi, menite să le uşureze munca, sa le implementeze şi să le dezvolte în cadrul organizaţiilor.

Modele 3D ale oraşelor
În următoarele paragrafe, ne vom concentra atenţia asupra evoluţiei mediului 3D în cadrul Sistemelor Geografice Informaţionale (GIS).
Esri (Environmental System Research Institute) caută să țină pasul cu tendințele și evoluțiile tehnologice ce au loc în industriile conexe pieței de produse și servicii geografice. De aceea, Esri ocupă o poziție dominantă, fiind furnizorul unei aplicații 3D cu adevărat revoluționare: ArcGIS Pro® http://pro.arcgis.com/en/pro-app şi Esri CityEngine® http://www.esri.ro/software/cityengine.
Esri CityEngine® vine cu facilităţi ce permit atât profesioniştilor GIS, cât şi arhitecţilor, planificatorilor şi designerilor urbani să creeze modele 3D ale oraşelor, într-un timp spectaculos de scurt, răspunzând astfel termenelor limită impuse proiectelor la care aceștia participă. Iar pentru a satisface şi nevoia primordială a oamenilor de socializare şi popularizare, datele 3D obţinute în Esri CityEngine® vor putea fi publicate în ArcGIS Online®, soluția cloud GIS a Esri, şi partajate cu indivizi, cu grupuri sau cu toată lumea. Adevărata revoluţie constă în faptul că modelele 3D vor putea fi folosite în situaţii reale, pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă, pentru a găsi soluţii în planificarea urbană, în scenarii de dezvoltare, în divertisment şi nu numai.

Valoarea unei hărţi 3D
“Daca o poză face cât o mie de cuvinte, o hartă face cât o mie de poze”. Folosind aceeaşi gândire, haideţi să ne imaginăm cât de valoroasă este o hartă 3D (numită şi scenă 3D), pusă în mâinile unor persoane de decizie din cadrul unei organizaţii.
Pentru a pune în evidenţă adevarata putere a aplicaţiei Esri CityEngine®, echipa Esri România a modelat Valea Prahovei într-o scena 3D completă, cu străzi, clădiri, infrastructură turistică, vegetaţie şi elevaţie (http://bit.ly/1ek6zsG). Fiecare clădire, fiecare stradă au fost, rând pe rând, modelate conform planului real. Este evident că abordarea clasică, ce presupune utilizarea simplistă a uneltelor CAD şi modelarea fiecărei clădiri este total inutilă şi extrem de costisitoare.

Modelarea procedurală, un instrument cheie

În următoarele paragrafe, vom detalia aspectul cheie ale aplicaţiei Esri CityEngine®: modelarea procedurală. Folosind o serie de reguli uşor de scris şi personalizat, utilizatorilor li se oferă posibilitatea de a genera o întreagă varietate de clădiri, creând astfel zone urbane şi oraşe întregi în doar câteva secunde. De reţinut este faptul că Esri CityEngine® nu este doar un mediu de modelare 3D. Ceea ce îl scoate cu adevărat în evidenţă şi generează entuziasm este chiar integrarea lui cu platforma ArcGIS.
În proiectul Valea Prahovei, datele GIS reale referitoare la clădiri, străzi, elevaţie şi la utilizarea terenului au fost pregătite în ArcGIS for Desktop®, iar mai apoi, toate aceste date au fost importate în Esri City Engine®. După aceea, cu ajutorul unor reguli procedurale, amprentele clădirilor au fost extrudate, iar faţadele şi acoperişurile au fost modelate, astfel încât aspectul lor estetic să corespundă cu cel extras din realitate. Texturi reale au fost apoi aplicate clădirilor, pentru a le „aduce la viaţă”.

În ceea ce priveşte aspectul 3D al oraşului Sinaia, clădirile istorice, precum Peleşul şi Pelişorul, au fost modelate separat şi, mai apoi, importate în modelul de bază.
Iniţial, clădirile generate din reguli au fost create la un nivel de detaliu foarte mare, chiar până la nivelul ramelor de la geam. Însă, în momentul în care acceaşi regulă a fost aplicată tututor clădirilor din setul de date, computerul care procesa întreaga informaţie, chiar dacă era unul foarte performant, nu a mai putut face faţă. Prin urmare, a fost redus numărul poligoanelor şi au fost înlocuite detaliile 3D (ex.: uşile clădirilor) cu texturi simple. În felul acesta, imaginaţia utilizatorului nu a fost în niciun fel îngrădită, acesta având posibilitatea de a modela scena 3D conform propriilor idei şi dorinţe. Într-adevăr, puterea hardware-ului este una dintre puţinele limitări ale acestei tehnologii consumatoare de resurse (memoria RAM). Însă, tehnologia se află într-o continuă evoluţie şi nu există îndoială că hardware-ul va ajunge să se alinieze progreselor din software.

Reguli procedurale pentru modele 3D
O altă caracteristică importantă a aplicaţiei Esri CityEngine® este abilitatea de a crea pachete de reguli (Rule Packages), care permit promovarea şi partajarea muncii voastre. Acestea vă dau posibilitatea să scrieţi şi să ‘împachetaţi’ reguli procedurale pentru modele 3D, pe care, mai apoi, să le partajaţi cu ceilalţi utilizatori ArcGIS. Astfel, oricine poate crea modele 3D, folosindu-l pe cel realizat pentru Valea Prahovei şi importând, bineînţeles, datele proprii, fără a mai fi nevoie de scriere de cod. Rule Package-ul poate fi descărcat de această adresă URL: http://arcg.is/1EmWfoN. Puteţi folosi aceste RPK-uri (Rule Package) şi în cadrul platformei ArcGIS®, în ArcGIS Pro® sau în ArcScene®, pentru a crea modele de clădiri, cartiere sau oraşe întregi. Folosindu-vă de propriile voastre date, puteţi efectua chiar analize 3D detaliate şi de efect, precum sunt cele de vizibilitate, cele date de luciul de apă, de poziționare a soarelui, de anotimpuri sau de ciclul zi-noapte.

Suport pentru luarea deciziilor
Esri CityEngine® reprezintă unealta care oferă o transformare a datelor GIS 2D în 3D într-un timp redus, unealta ce se integrează perfect cu celelalte aplicaţii ale platformei ArcGIS şi serveşte analizelor de geodesign, urbanism, arhitectură, planificare teritorială şi urbană. Aplicaţia a fost creată, dezvoltată şi dedicată specialiştilor din domeniul GIS care pot astfel să deţină controlul asupra deciziilor pe care le iau.

Esri CityEngine® poate fi utilizat, de asemenea, în cazul situaţiilor de urgenţă, în siguranţa publică sau în apărare, întrucât permite simulări exacte ale unor fenomene specifice sau ale unor dezastre. Anul trecut, echipa Esri România a realizat două scene 3D care simulau inundaţiile din Alexandria http://arcg.is/1ek6x3Z şi din Orşova (Septembrie 2014) http://arcg.is/1AiTqtZ
În cele două cazuri, simulările, analizele 3D şi capacitatea aplicaţiei de a genera rapoarte statistice au sporit eficienţa deciziilor luate: au fost calculate suprafaţa totală inundată, numărul de blocuri afectate, numărul de persoane afectate (chiar pe categorii de vârstă), adâncimea apei, categoriile de străzi inundate, blocurile, materialele afectate, costul necesar refacerii zonelor afectate.

Esri România a urmărit acelaşi flux de lucru şi în cazul modelării Bulevardului Unirii, din Bucureşti. Scena 3D a bulevardului se adresează atât administraţiei locale cât şi dezvoltatorilor şi urbaniştilor care doresc să realizeze analize privind restricţiile de zonare, vizibilitatea, umbrele, posibilitatea de promovare turistică şi nu numai. Scena poate fi vizionată aici: http://bit.ly/1SlOPNf
Uşor-uşor, tehnologia 3D câştigă teren în defavoarea tehnologiei bidimensionale. Suntem martorii evoluţiei 3D-ului în domeniile cinematografiei şi gaming-ului, unde remarcăm progresul la fiecare apariţie a unui nou produs. În domeniul GIS remarcăm faptul că hărţile 2D tind să fie înlocuite cu scene 3D, iar analizele 2D sunt acum efectuate în 3D. Iar acest lucru ne garantează succesul GIS-ului 3D, care va revoluţiona mediul business, prin intermediul uneltelor sale, capabile de a furniza utilizatorilor informaţii sigure, exacte, clare asupra mediului inconjurător. Utilizatorii vor putea astfel efectua analize bine informate şi vor putea lua decizii sigure.



Tags: GIS, ESRI, 3D

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite