Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ne desfășurăm activitatea într-un domeniu imprevizibil

26 Mai 2015



Discursul domnului Marius Sticlaru, director general Q-EAST Software, la evenimentul ZCom 2015



Doamnelor și domnilor, mă simt deosebit de onorat să vă pot adresa câteva cuvinte cu ocazia Zilei Comunicațiilor, eveniment ajuns anul acesta, iată, la cea de-a XIX-a ediție. Este o conferință care a cunoscut treptat un plus valoric în dialogul dintre structurile guvernamentale și mediul privat. Cu atât mai important este faptul că acest dialog s-a transpus gradual în fapte și ne dă posibilitatea să analizăm experiența pe care am acumulat-o în acești ani.


Conștienți de scopul nostru comun, în acord cu interesele statale, acela de a consolida un sistem de securitate racordat provocărilor din domeniul IT&C, ne dorim o simetrie a performanțelor atât în domeniul tehnologiei informației, cât și în cel al comunicațiilor.
Fie că vorbim de entități statale sau private, este nevoie de eficiență și adaptare în implementarea unor soluții de răspuns și prevenție.
Faptul că ne desfășurăm activitatea într-un domeniu imprevizibil, cu diverse tipuri de provocări, unele nici măcar putând fi imaginate de o minte sănătoasă, ne ține mereu într-o stare de alertă, însă în primul rând ne dă un sentiment de îngrijorare.



Modul malefic de a gândi al celor care ne pun în pericol securitatea cibernetică, atacarea transferului de informație cu valență strategică, ne determină să gândim noi și noi moduri de contracarare și descurajare ale acestor acțiuni.
Suntem obligați să identificăm și să definim slăbiciuni ale sistemelor, să nu tratăm cu superficialitate indicatorii pe care îi avem, dar mai ales nevoile partenerilor noștri, provenite din realitățile cu care se confruntă. Din păcate unele probleme, dacă nu chiar cele mai multe, sunt recunoscute ca fiind reale abia după ce prejudiciul devine ireparabil.
Fiecare întâlnire de profil pe care o avem este o punere în dezbatere a temei care ne preocupă pe toți. Este astfel de salutat efortul de consolidare a Strategiei de securitate cibernetică a României. Intențiile strategiei se conturează ca un important pas în definirea unei viziuni unitare, care să aibă un impact legislativ, util tuturor celor care vor să comunice onest în mediul online.
Parteneriatul în realizarea obiectivelor acestei strategii, la care mediul de afaceri este chemat, solicită însă o viziune integratoare și obligă la o conștientizare reciprocă a efortului pe care fiecare îl face. Țări ca Spania, Franța sau Italia au făcut demult demersuri pe care și România trebuie să le facă pentru a-și fideliza resursa calitativă de care companiile IT dispun.



Din perspectiva business, spre exemplu, obiectivul devine protejarea resurselor financiare, dar mai ales a informației, care este prima dintre resursele unei companii. Dacă facem referire la stat, atunci luăm în calcul tot ce înseamnă „viață tehnologică” în cadrul unei țări și conexiunile pe care aceasta le are în afara granițelor sale.
Este un nomenclator de nevoi și interese, în alcătuirea căruia nu ne putem păcăli unii pe ceilalți. Eventuale demersuri, axate doar pe profit, lipsite de un anumit altruism profesional, ne-ar dăuna și nouă și mediului în care coexistăm și pe care dorim să îl modernizăm împreună.
Suntem dispuși să investim mai curajos în cercetare și în oameni. Ne privește și ne interesează consolidarea unui viitor protejat, mai ales că avem resurse intelectuale autentice. Din punctul nostru de vedere, o Românie digitală, pragmatică și predictibilă în demersurile sale de securitate IT, înseamnă o Românie credibilă, un partener stabil, care să aibă ce oferi țărilor cu care se află în parteneriat.



Așa cum rolul comunicației este vital în funcționarea structurilor administrative, cei care au misiunea să protejeze circuitul virtual de informații au nevoie de o susținere mai accentuată a eforturilor pe care le fac în aceste complicate vremuri.
Intențiile unor state care vor să destabilizeze ceea ce construim și apărăm, la care vocile publice fac tot mai des referință, reprezintă și pentru noi o constantă preocupare. Pe de-o parte este nevoie de resurse, în implementarea unei culturii de securitate și investiții tehnologice, pe de alta de o bună coordonare, dar, mai mult de atât, de înțelegere a unor pericole care se manifestă în liniște, atipice pentru un război clasic. Vă mulțumesc!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite