Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ziua Comunicațiilor 2015, un eveniment dedicat strategiilor de viitor ale industriei IT&C

26 Mai 2015



Cea de a 19-a ediție a expo-conferinței internaționale telecom din România - Ziua Comunicațiilor, organizată de Eugen Preotu – inițiatorul și fondatorul acesteia - împreună cu ITS Events Management, a înregistrat noi recorduri de audiență și de participare a mediului privat și l-a consolidat, încă o dată, pe cel de longevitate a evenimentului. Sunt rezultate care ridică nivelul așteptărilor pentru ediția aniversară de anul viitor.

Dincolo de cifre și recorduri, Ziua Comunicațiilor 2015 a fost o ediție dedicată, preponderent, strategiilor de viitor și mai puțin bilanțurilor.
Primul exemplu l-a dat ministrul Societății Informaționale Sorin Grindeanu, care, în alocuțiunea sa din deschiderea celei de a 19-a ediții a conferinței, nu s-a referit doar la "chestiuni care s-au întâmplat la MSI" - făcând referire directă la subiecte precum licențele, privatizarea Telekom, Poșta Română etc. -, ci și la proiecte finalizate recent, cum ar fi aprobarea Strategiei Digitale România 2020, și la planuri de viitor, ca Next Generation Network.



O abordare oarecum similară a avut și Cătălin Marinescu, președintele ANCOM. Care nu a atins însă decât tangențial subiectele delicate - precum întârzierea tranziției la televiziunea digital, care, conform calendarului oficial aprobat de către Guvern încă din 2013, trebuia să fie "completă și efectivă" până la data de 15 iunie 2015 - și a argumentat in extenso poziția fruntașă ocupată de România în clasamentele mondiale ale vitezei de acces Internet. La capitolul planuri de viitor, Cătălin Marinescu a nominalizat revizuirea pieței de acces la bucla locală și acces brodband, revizuirea pieței de linii închiriate, precum și o nouă licitație de alocare suplimentară de spectru în banda de 3,54-3,8 GHz.

Mesajul optimist al președintelui ANCOM a fost corijat prompt de către deputatul Varujan Pambuccian, care s-a referit la locurile codașe ocupate de România în clasamentele europene în ceea ce privește gradul de penetrare al Internetului la nivel național, cu precădere în medioul rural. Fostul șef al comisiei IT&C a Camerei Deputaților a realizat și o succintă trecere în revistă a evoluției pieței de Internet și telefonie, concluzia sa fiind că succesul înregistrat la momentul actual se datorează faptului că "spre deosebire de multe țări UE în care piața a fost dezvoltată de statele respective, în cazul țării noastre piața a fost lăsată în pace, ceea ce reprezintă un lucru extrem de important". "Este o piață care a crescut pe mass market, iar dacă va continua așa nu va avea decât de câștigat", a concluzionat Varujan Pambuccian.

O abordare inedită - intre atâtea referinte tehnologice - a fost cea a publicistului și scritorului Emil Hurezeanu. "Am început să lucrez în media la radio, pe unde scurte - în mediu analog, iar acum lucrez pentru o televiziune numită Digi... Iată deci că am facut saltul tehnologic", a declarat actualul ambasador al Romaniei la Berlin, care a prezentat în cadrul conferinței o analiză geo-politică a efectelor globalizării la nivel regional.



Strategiile mediului privat

Perspectivele oficiale au fost completate de patru sesiuni tematice, în cadrul cărora reprezentanții mediului privat și-au prezentat planurile concrete de dezvoltare, precum și tehnologiile și produsele pe care mizează în viitor.
Astfel, în cadrul secțiunii dedicate operatorilor telecom, laitmotivul a fost reprezentat - și anul acesta – de către tehnologia 4G, accentul fiind pus pe investițiile în extinderea acoperirii. O a doua temă comună a fost oferta Machine-to-Machine / Internet of things, cu care Orange, Vodafone și Telekom adresează mediul business. Excepția de la "regula 4G" a fost reprezentată de către RCS&RDS, care și-a anunțat intenția de a deveni furnizor de energie.

Lista companiilor participante a fost completată de Kathrein, Huawei, Ericsson, Rohde&Schwarz și Intracom Telecom, participante în cadrul secțiunii dedicate furnizorilor de echipamente și infrastructură de comunicații, care a fost dominată de anunturile noutăților tehnologice făcute de vorbitorii străini participanți la eveniment.

Cea de a patra sesiune a conferinței Ziua Comunicațiilor a readus în atenția auditoriului problematica securității, abordată atât din perspectiva unui furnizor de servicii Cloud - Teamnet -, cât și a unui „pure player“ din zona de networking, Cisco, companie care și-a extins însă accelerat aria de acoperire tehnologică în ultimii ani. Complementaritatea abordării a fost asigurată de către Sony, care a prezentat un sistem andurant de arhivare pe discuri optice de mare capacitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite