Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Creşte cererea de creiere IT la export

26 Mai 2015



Tendinţa de intensificare a promovărilor directorilor IT din companiile multinaţionale care activează în România la nivel regional poate părea o mică ciudăţenie în contextul plecărilor, adesea definitive, ale românilor pe alte meleaguri pentru a-şi căuta norocul, fenomen devenit deja obişnuinţă. Şi totuşi aceasta este una din concluziile cele mai relevante ale recent încheiatei conferinţe anuale a directorilor IT din România, CIO Conference 2015.
Exprimată de Oana Ciornei, managing partner Amrop Romania, una din cele mai importante firme de recrutare de personal la nivel executiv, tendinţa are câteva explicaţii cât se poate de rezonabile. "La ora actuală, nu mai există, practic, diferenţe notabile între recrutările de CEO, CIO şi CFO," declară Ciornei. "De la cei care aspiră la astfel de poziţii de conducere se aşteaptă, pe lângă competenţele de specialitate, cunoştiinţe foarte bune de business, la nivel de mai multe industrii chiar, capabilităţi bune de management al resurselor umane şi cunoştiinţe solide de management al schimbării."

Motivul principal al apariţiei şi intensificării unei asemenea tendinţe la nivel de recrutare personal de conducere ţine de contextul social al desfăşurării afacerilor la ora actuală, un context în care agilitatea şi flexibilitatea reprezintă conceptele cheie pentru succesul sau chiar supravieţuirea unei afaceri. "A fi reactiv nu mai este suficient pentru a înregistra succes pe piaţă," spunea unul din paneliştii prezenţi la conferinţă. "Imperativul momentului îl constituie proactivitatea şi chiar capacitatea de previzionare a tendinţelor legate de viitor."

Fenomenul de creştere a numărului de promovări ale directorilor IT din companii non-IT activând în România cel puţin la nivel de regiune, se alătură aceluia deja existent de câţiva ani, de promovare pe plan extern a multor specialişti şi factori de conducere din companii care au ca obiect principal de activitate tehnologia.

Înseamnă oare astfel de fenomene conjugate transformarea României într-o pepinieră de creiere cu mare căutare la export? Greu de răspuns afirmativ la ora actuală. Şi asta deoarece există o sumă de condiţii care nu ţin neapărat de capabilităţile individuale, ci mai degrabă de contextul social în care se manifestă astfel de capabilităţi.

Un CIO cu valenţe manageriale multiple înseamnă ani de acumulare de experienţă. Oricât de genială ar fi o persoană, tinereţea şi dorinţa de a realiza lucruri, lipsite de practica prin care astfel de caracteristici devin instrumente utile de gestionare eficientă a unei afaceri, sunt cu totul insuficiente. Iar, din acest punct de vedere, România are o problemă majoră: dimensiunile reduse ale sectorului de afaceri.

Numărul de afaceri relevante, de cele mai multe ori de tip multinaţională, care activează pe plan local, nu a cunoscut o tendinţă de creştere constantă în România. Motivele ţin de conjunctură economică, strategii şi politici statale, coerenţă în transpunerea în practică a unor planuri de acţiune la nivel naţional, şi nu reprezintă scopul articolului de faţă.

Din păcate, o astfel de realitate înseamnă că "bazinul" de cultivare a talentelor de nivel managerial este limitat pe plan local. Tendinţa de promovare la nivel regional a talentelor existente se bazează pe persoane care au acumulat deja astfel de capabilităţi în anii anteriori şi care au decis să nu îşi caute un noroc individual pe alte tărâmuri.

Existenţa unui bazin limitat de talente multivalente generează, în opinia mea, o întrebare legitimă: care sunt şansele ca fluxul existent de transfer de talente să rămână în stare de şuvoi neîntrerupt şi în viitorul apropiat? Din nou, un răspuns ferm este imposibil de dat. Şi asta deoarece există câţiva factori care pot înclina decisiv balanţa într-un sens sau în celălalt.

Un prim factor este reprezentat de capacitatea firmelor în care activează astfel de talente de a deveni ele însele creuzete pentru cultivarea capabilităţilor necesare unor astfel de candidaţi necesari, pentru ca ei să ajungă la maturitatea deplină a manifestării talentelor multivalente în cel mai scurt timp. De a deveni, cu alte cuvinte, un soi de ferme de talente cu creştere accelerată.

Un al doilea factor este reprezentat de tendinţa de intensificare sau de scădere a unui alt fenomen existent pe piaţă. Este vorba de dorinţa transpusă deja des în practică, a multor tineri, talentaţi în IT, de a-şi înfiinţa o afacere proprie, de pe urma căreia să-şi asigure o viaţă confortabilă. Pentru astfel de persoane, odată ce cunosc succesul, este greu de crezut că o poziţie managerială într-o altă companie, chiar şi la nivel regional sau mai sus, mai poate fi tentantă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite