Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Am un leu, nu vreau sa-l beu

26 Mai 2006



Diversele forme de economisire aduc diverse forme de beneficiu. Am facut un exercitiu de calcul al castigului rezultat din plasarea unei sume fixe in variate forme de economisire. Am pornit cu echivalentul a 10.000 de euro (aproximativ 35.000 RON), o suma care nu-ti permite sa demarezi orice tip de afacere, dar pe care nici nu te induri usor sa o cheltuiesti. In schimb, poti sa te gandesti la cele mai avantajoase plasamente financiare pentru tine.
euro1


Tablou de investitor


In acest tablou complex, in care investitorul roman plaseaza o suma de bani cu scopul de a obtine beneficiul maxim, se pot identifica, schematic, trei tipuri de comportament investitional: cel al pasilor mici, dar siguri - investitorul prudent, al plasamentelor bancare; cel moderat - investitorul care are cunostinte despre piata de capital si va face plasamente mixte, in banci - sigure - si pe piata fondurilor - cu un grad de risc; si investitorul care se aventureaza si isi asuma gradul cel mai mare de risc, al achizitionarii - in exclusivitate - a pachetelor de actiuni lichide de pe bursa.


Investitiile personale se fac in functie de flerul fiecaruia - in care sunt incluse educatia si gradul de informare -, de gradul de risc pe care si-l asuma investitorul si de caracterul acestuia. Prudentul, care reprezinta tipul comportamental cel mai des intalnit in Romania si nu numai, va agrea plasamente preponderent monetare. Principiul de a depune bani cat mai multi la banca pentru a-ti asigura un venit substantial din dobanda a functionat cel putin un deceniu dupa 1989, cand dobanzile erau “in ceruri”.


Trebuie sa remarcam faptul ca evolutia buna a bursei, de exemplu, din ultimii ani, nu s-a simtit foarte mult in ponderea fondurilor mutuale in activele financiare ale populatiei. In 2005, in Romania, aceasta s-a majorat cu numai 0,1%, de la 0,3% la 0,4%, in conditiile in care administratorii fondurilor mutuale au o oferta bogata - exista 9 fonduri de actiuni. Lipsa cunostintelor financiare, la majoritatea populatiei, si diversificarea portofoliilor ar fi trebuit sa fie atuurile fondurilor.


Cu ochiul in curtea vecinului


In ceea ce priveste statele din regiune, situatia se prezinta usor schimbata. Astfel, conform unui studiu privind comportamentul investitional, realizat in aprilie de Unicredit Group, ponderea medie a plasamentelor in fonduri ajunge la 10%, cel mai bine stand Slovacia, unde fondurile reprezinta 17% din totalul activelor financiare ale populatiei. In regiune, prima optiune ramane depozitul la termen, in moneda nationala sau valuta. Peste jumatate din sumele economisite sunt directionate spre banci, campionii prudentei fiind bulgarii (67%).


De asemenea, suntem sub media statelor din Comunitatea Europeana in ceea ce priveste ponderea plasamentelor in asigurari (4% fata de 5,2%). In ultimul an, cea mai mare crestere la nivelul fondurilor mutuale au avut-o fondurile diversificate, care au castigat 14% la capitolul cota de piata, fiind urmate de fondurile de actiuni (+9%). In urma scaderii accentuate a dobanzilor, fondurile monetare au pierdut aproape jumatate din cota de piata si au ajuns la 27%. Cum fondurile diversificate au plasamente variate si o buna expunere la bursa, performantele din ultimele 12 luni sunt foarte apropiate de cele ale fondurilor pe actiuni si mult peste nivelul celor realizate de fondurile de obligatiuni sau de cele monetare.


Investitorul prudent - minim de risc


Investitorul prudent nu vrea sa riste si se multumeste cu fiecare procent pe care il obtine peste cel al inflatiei. Prudentul ramane pe acest tip de plasament si, chiar daca nu i-a convenit cand dobanzile la termen au devenit real-negative, nu s-a hotarat sa se indrepte spre fondurile mutuale. Pentru a se pune la adapost de eventuala depreciere a leului, el pastreaza o parte - jumatate - din economii in valuta si va incerca sa compenseze randamentele in scadere cu o doza mai mare de flexibilitate. Pentru prudent, beneficiile rezulta din contul de economii la o banca, o suma de rezerva o va avea pe un card - care sa-l ajute eficient la cheltuielile curente - si va detine depozite la termen in lei si in valuta. Dobanzile la termen pot creste usor, dupa decizia BNR de a majora rata de politica monetara cu un procent. Pana la sfarsitul anului, randamentul depozitelor in lei ar putea ajunge la 7,5-8%. Urmarirea in permanenta a ofertei bancilor este obligatorie pentru a vedea daca dobanzile la conturile de economii ajung sub nivelul depozitelor la termen, daca banca a atras deja o masa critica de clienti pentru acest segment.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite