Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Am un leu, nu vreau sa-l beu

26 Mai 2006




Este mai bine ca banii sa fie plasati intr-un depozit unde dobanda este de 6,5% si nu exista comision de retragere, decat intr-unul unde dobanda este 7%, iar comisionul 0,5%. Atentie marita la comisioane, deoarece pentru plasamente cu scadenta mai mica de 12 luni, se castiga mai bine in primul caz.


Portofoliul depozitelor in banci - cazul prudentului


Daca a ales contul de economii de la Banca Transilvania - 7,5% dobanda, la sold, depozitele in lei oferite de Libra - 7,25% dobanda, scadenta la 6 luni, un Cont’Rol de la ING Bank - 6,1% dobanda, la sold si pastreaza 20% din bani intr-un depozit la termen in euro cu scadenta la 6 luni, deschis la ProCredit Bank, cu o dobanda 4%, portofoliul sau este echilibrat si beneficiul este aproximativ constant.


Investitorul moderat - vizeaza fondurile


Investitorul moderat merge pe mana fondurilor, stie cate ceva despre piata de capital, dar nu indeajuns pentru a renunta la investitiile administrate. In ciuda apatiei de la bursa, fondurile pe actiuni sunt in voga, apar fonduri, dar si strategii noi, comisionul de subscriere fiind destinat stimularii agentilor de vanzari. Pe segmentul fondurilor noi, un exemplu este Premio, un fond de actiuni administrat de CAIB Asset Management, o societate care apartine HVB. Premio este al noualea fond cu acest profil de pe piata si a introdus un comision de subscriere, destul de rar intalnit in piata. Practic, in loc sa plateasca un comision de rascumparare, investitorul achita 3% la inceput si se poate retrage apoi oricand, fara a mai fi taxat. Asta creeaza un oarecare handicap fata de fondurile care au, la randul lor, comisioane «0» la rascumparare dupa o anumita perioada, prin care descurajeaza dezinvestirea, dar in schimb nu au comision de subscriere.


Bancile s-au inghesuit, in ultimul an, sa intre pe piata fondurilor, alaturi de HVB, deschizatoare de drum fiind Banca Transilvania (cu doua fonduri de actiuni, BT Maxim, deschis, si BT Expert, fond inchis, plus unul diversificat - BT Clasic), Bancpost (un fond monetar - Bancpost Plus si unul diversificat - Bancpost Active Balanced), BCR (BCR Expert, fond de actiuni) si BRD (Concerto, fond diversificat).


Comisionul mic aduce un plus de beneficiu, motiv pentru care trebuie acordata atentie maxima la costurile administrarii: doua fonduri cu plasamente identice pot oferi castiguri diferite, daca unul percepe 0,5% din activul net lunar, iar cel de-al doilea numai 0,3%. In schimb, la costuri identice este de preferat fondul care va impune cea mai redusa perioada de imobilizare a banilor, deoarece retragerile premature sunt penalizate prin comisioane mari, care reduc beneficiul.


In concluzie, fondurile au perspective bune pe masura ce numarul instrumentelor financiare creste. Inmultirea emitentilor de obligatiuni corporatiste, aparitia obligatiunilor ipotecare, precum si majorarea numarului de companii la bursa ofera materia bruta pentru alcatuirea unor portofolii atractive.


Portofoliul pe fonduri - cazul moderatului


Investitorul nostru a ales un fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix (BCR Clasic), doua diversificate (Transilvania si Integro) si doua de actiuni (Intercapital si Omninvest). Expunerea lui pe fondurile cu detineri in actiuni intr-o anumita pondere face ca evolutia saptamanala a valorii investitiilor sa fie influentata de performantele bursei. Totusi, nu ii este afectat beneficiul in aceeasi masura in care ar fi simtit acest lucru pentru un portofoliu integral de actiuni. Fondurile lucreaza dupa reguli de diversificare stricte si in mai multe tipuri de plasamente (depozite, titluri de stat etc.).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite