Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Am un leu, nu vreau sa-l beu

26 Mai 2006




Investitorul bursei - aventurierul


Investitorul aventurier a investit toti banii in actiuni listate la bursa. Din pacate, dupa o perioada buna a bursei romanesti, lipsa de lichiditate a devenit cronica si, in lipsa unor informatii noi, investitorii institutionali au parasit piata. Au ramas micii speculatori autohtoni, obisnuiti sa plimbe intre ei pachetele de Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), SIF, Rompetrol (RRC).


Bursa a crescut in ultimii 3 ani, dar, in lipsa unor emitenti noi, piata poate stagna sau poate experimenta primele corectii. Un moment important este anuntarea Raportului de tara si confirmarea aderarii Romaniei la UE in 2007, care poate aduce un sentiment de incredere in piata. De remarcat, ca bursa este din ce in ce mai sensibila la semnalele venite din exterior.


Listarea Fondului Proprietatea le poate aduce profituri consistente celor care vor cumpara la momentul potrivit. Pretul poate sa scada dupa listare, dar poate avea o evolutie similara SIF-urilor, cu scaderi importante dupa listare, urmate de reveniri spectaculoase dupa ce actionariatul s-a concentrat.


Portofoliul actiunilor pe bursa - cazul aventurierului


A ales societatea respectiva avand in vedere cresterea spectaculoasa a lichiditatii si politica generoasa de dividend. De exemplu, Biofarm, SIF Oltenia si SNP, pentru a da consistenta portofoliului. Aventurierul poate redirectiona o parte din bani catre alte achizitii, daca obtine un dividend bun de la un pachet mare de actiuni detinut in portofoliu.


Prudentul, moderatul si aventurierul sunt exemple schematice. In realitate, ceea ce conteaza este timpul alocat urmaririi plasamentelor. Cei care privesc atent piata si evalueaza frecvent evolutiile pot face treceri surprinzatoare in aparenta intre categoriile stabilite, modificandu-si portofoliul atunci cand trendul pietei ofera oportunitati. Scaderea dobanzilor bancare va alunga investitorii pe piata fondurilor sau pe bursa, dar, daca nu sunt multumiti de beneficiu, pot migra chiar pe alte piete, cum este cea imobiliara. Dar, despre aceasta in numarul viitor...



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite