Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

O noua cladire „verde” certificata LEED Gold a fost inaugurata in Bucuresti

12 Iunie 2015



În ultimii ani, clădirile verzi au devenit tot mai numeroase in Bucuresti. Green Court Bucharest, ridicata de Skanska, este cea mai recenta intrare pe lista proiectelor imobiliare certificate LEED (sistem american de certificare), prima din Romania fiind fabrica exNokia de la Cluj, iar Baneasa Mall prima din capitala. Sunt multe elemente tehnologice și de desing care permit unei construcții sa se incadreze in categoria green, insă modul de distributie, alimentare si management al energiei electrice conteaza pentru 50%. In cazul Green Court acest aspect a fost gestionat de Schneider Electric care a implementat în cadrul clădirii din Pipera, echipamente și soluții de eficiență energetică, distribuție și alimentare cu energie electrică.


Totodată Schneider a furnizat si solutia de management centralizat al clădirii, o aplicație complexă care integrează în timp real informații de la toate sistemele de automatizare precum si de la o retea de senzori. Schneider SmartStruxure Solution poate aduce economii de energie de până la 30%, asigurând, în același timp, o reducere a riscurilor prin sesizarea in timp real a oricaror disfunctionalitati si alertarea echipelor de interventie, dar și creșterea nivelului de confort. SmartStruxure Solution include controlul, monitorizarea și supervizarea instalațiilor unei clădiri: centrala termică, centrala de apă racită, centralele de tratarea aerului, sistem de ventilo-convectoare, ventilatoarele de evacuare, tablourile electrice, sistemul de contorizare. Automatele sistemului de management al clădirii (BMS) au nativ trei protocoale de comunicație deschise ce pot fi folosite în același timp – LonWorks, ModBus si Bacnet. Aceste protocoale de comunicație sunt cele mai utilizate în aplicațiile de clădiri, permițând integrarea tuturor sistemelor instalate, atat proprietare Schneider cat si ale unor terți furnizori.

Cu această soluție, Schneider Electric România oferă o abordare integrată care unifică multiplele sisteme ale unei clădiri pe o platformă software unică, numită StruxureWare Building Operation (SBO). Odată integrate, datele de la aceste sisteme sunt asimilate și transformate în informații care ghidează deciziile și acțiunile managerilor clădirii și îmbunătățesc eficiența, confortul și starea de bine a ocupanților și a proprietarilor. Platforma SBO asigură acces pe internet pentru proprietari, firma de mentenanță, precum și pentru chiriași. Pe un browser de internet, chiriașul accesează pagina lui personalizată, pe care își poate modifica temperatura de confort din zona biroului său, poate vedea temperatura masurată în momentul respectiv sau poate schimba turația ventilatorului din ventilo-convector. De asemenea, firma de mentenanță poate procesa rapoarte privind consumurile de energie electrică și apă pentru diferite zone și chiriași. SmartStruxure Solution este o soluție multi-site, oferind posibilitatea integrării în același server a tuturor clădirilor dezvoltate de investitorul Skanska.

În cadrul acestui proiect, Schneider România a livrat și o soluție completă de alimentare cu energie electrică ce include patru transformatoare uscate de 1600 kVA cu patru celule de medie tensiune montate în două tablouri tip SM6. Beneficiile acestei soluții includ siguranța în montaj și exploatare, un cost redus al investiției inițiale, precum și un grad scăzut de încărcare a clădirii, în condițiile în care greutatea echipamentelor este mai mică. Sistemul de alimentare interează și două generatoare diesel care pot asigura o autonomie de pana la opt ore pentru întreaga clădire.De asemenea, Schneider Electric România a furnizat tabloul general de distribuție și tablouri divizionare de etaj, echipate cu întrerupătoare MasterPact și Compact NS și gama modulară Acti 9. Tabloul general include și soluția de compensare energie reactivă VARSET. Toate tablourile electrice sunt contorizate cu contoare de energie electrică din gama Acti9 cu comunicație ModBus și sunt integrate în sistemul de gestiune centralizat al clădirii. Schneider Electric a livrat și soluția de bară capsulată Canalis, pentru distribuția de putere, tip KTA 1600 A din Aluminiu, cu un grad de protecție implicit IP55, în construcție anti-foc pe toată lungimea. Proiectul dezvoltat în Green Court Bucharest include și întrerupătoare din gama Unica Allegro, precum și senzori de mișcare din gama ARGUS instalați în parcare, în băi și pe holurile comune, aceștia contribuind la economii semnificative de energie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite