Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aplicarea Noului Acord de Capital in sistemul bancar romanesc

26 Mai 2006



Aplicarea prevederilor Noului Acord de Capital Basel II incepand cu anul 2007 este un angajament asumat de Romania in programul de aderare la Uniunea Europeana. Basel II ofera flexibilitate institutiilor de credit in dimensionarea necesarului de capital, in functie de tipurile de activitati desfasurate, profilul de risc al clientilor si profilul pietelor pe care actioneaza. In ultimul an, s-au intreprins cativa pasi importanti in aceasta directie la nivelul sistemului bancar romanesc.
schema
Printre proiectele importante derulate la nivelul sistemului bancar romanesc in cursul acestui an, cu termen de aplicare la inceputul anului 2007, se numara si implementarea prevederilor Noului Acord de Capital - Basel II, derulat in paralel si corelat cu implementarea noilor standarde de raportare financiara IFRS si a noului sistem de raportari a institutiilor de credit la Banca Nationala a Romaniei.


Obiectivele principale ale implementarii Noului Acord de Capital Basel II - Directiva 2000/12/CE revizuita si actualizata - sunt asigurarea unui cadru mai flexibil pentru stabilirea cerintelor de capital, in concordanta cu profilul de risc al institutiilor de credit si crearea premiselor pentru stabilitatea sistemului financiar-bancar.


Noile cerinte prudentiale impuse de aplicarea Basel II aduc o serie de avantaje, prin urmarirea specificului activitatii si a profilului de risc a fiecarei institutii de credit, diversificarea metodelor de evaluare a riscurilor si stabilirea cerintelor de capital prin metode de calcul sofisticate, dezvoltarea pietei agentiilor de rating. Cerintele de capital pot fi reduse prin evolutia de la o abordare simplificata la abordari avansate. Aplicarea Acordului stimuleaza disciplina de piata si transparenta.


La nivelul sistemului bancar romanesc este implementat in prezent primul Acord de Capital – Basel I, prin Normele BNR nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit, norme conform carora nivelul minim al fondurilor proprii ale bancilor este de 12% din activele ponderate in functie de riscul de credit.


Un prim pas catre aplicarea prevederilor Basel II a fost facut prin emiterea Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 17 din decembrie 2003, care reglementeaza organizarea si controlul intern al activitatii institutiilor de credit si administrarea riscurilor semnificative, precum si organizarea si desfasurarea activitatii de audit intern a institutiilor de credit. Aceasta norma cere bancilor sa-si identifice profilul de risc, nivelul riscurilor si strategia aferenta si sa documenteze procedurile interne de administrare a riscurilor. O alta reglementare in pregatirea procesului de implementare este Norma nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit, prin includerea riscului de piata alaturi de riscul de credit in cerinta de adecvare a capitalului.


Institutiile de credit se afla in diverse stadii in procesul de pregatire pentru implementarea prevederilor Noului Acord de Capital. Pe langa pregatirea individuala a fiecarei institutii de credit, la nivelul sistemului bancar romanesc a fost demarat un proiect pentru implementarea prevederilor Noului Acord de Capital Basel II. Proiectul a fost lansat in luna iulie a anului trecut de Banca Nationala a Romaniei, care a definit obiectivele, strategia si planul de actiuni.


Proiectul este coordonat de un Steering Committee din care fac parte reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice, Consiliului National al Valorilor Mobiliare si Asociatiei Romane a Bancilor.


Derularea proiectului este realizata de grupuri de lucru formate din specialisti ai bancii centrale si ai institutiilor de credit, pentru adaptarea cadrului legislativ, riscul de credit – cu subgrupurile abordare standardizata, abordari avansate, studiu de impact cantitativ, riscul operational si riscul de piata.


Obiective, strategie, plan de actiuni


Obiectivele stabilite de banca centrala pentru implementarea Basel II sunt transpunerea in legislatia romaneasca a noilor cerinte prudentiale, dezvoltarea mijloacelor de supraveghere prudentiala si dezvoltarea sistemelor de administrare a riscurilor la nivelul institutiilor de credit.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite