Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aplicarea Noului Acord de Capital in sistemul bancar romanesc

26 Mai 2006




Pana in prezent, au fost derulate mai multe activitati corespunzatoare primelor doua etape ale proiectului.


Astfel, in contextul dialogului dintre banca centrala si institutiile de credit, au fost definite optiunile nationale privind riscul de credit, pentru abordarea standard (28) si pentru cea bazata pe modele interne de rating (13), optiunile privind riscul operational (5) si cele privind structura capitalului si a grupului institutiei de credit (11). In formularea pozitiilor, s-au luat in considerare caracteristicile sistemului bancar romanesc, dar si armonizarea cu optiunile selectate de alte state membre ale Uniunii Europene.


Urmeaza sa fie realizat un studiu de impact cantitativ, exercitiu ce urmareste determinarea impactului cantitativ pe care reglementarile ce urmeaza a fi aplicate prin preluarea in legislatia nationala a prevederilor proiectului de modificare a Directivei 2000/12 il vor avea asupra nivelului reglementat al necesarului de fonduri proprii ale institutiilor de credit. Conform deciziei luate la nivelul asociatiei bancilor si bancii centrale, exercitiul privind studiul de impact cantitativ la nivelul sistemului bancar romanesc urmeaza a fi realizat in cursul primului semestru al anului 2006, pe datele finale de bilant la 31 decembrie 2005 ca data de referinta.


Rezultatele exercitiului vor fi agregate si analizate la nivelul bancii centrale, in scopul definitivarii optiunilor nationale ce vor fi exercitate si a cadrului de reglementare care transpune prevederile directivei. Astfel, va fi posibila actualizarea cadrului legislativ, prin finalizarea legii si a reglementarilor prin care se transpun prevederile directivelor europene, aflate in prezent in curs de elaborare.


Printre activitatile in curs de derulare se numara adaptarea sistemului de raportari prudentiale si elaborarea ghidurilor de validare a modelelor interne de rating ale institutiilor de credit.


In paralel cu aceste activitati, exista o preocupare permanenta pentru perfectionarea pregatirii profesionale in domeniul Basel II. Astfel, au fost organizate mai multe seminarii si sesiuni de pregatire pentru specialistii din sistemul bancar si s-au organizat mai multe intalniri cu experti ai Comisiei Europene.


Impactul implementarii Basel II


La nivelul institutiilor de credit, se deruleaza deja programe de implementare a prevederilor Basel II, angrenand resurse importante pentru reusita proiectului.


Implementarea cerintelor acordului Basel II este un proces complex, care implica schimbarea practicii de afaceri, introducerea metodologiilor de risc de ultima ora, redefinirea proceselor interne si ridicarea pe o treapta superioara a pregatirii personalului si a clientelei.


Sistemele informatice vor trebui sa fie adaptate astfel incat sa sustina aceste schimbari, prin determinarea, monitorizarea si raportarea riscurilor, cu un accent deosebit pe riscul operational. Toate calculele au la baza datele privind diversele tipuri de riscuri. Trebuie asigurata constituirea fondului de date corespunzator, privitor la clienti, la liniile de operatiuni si la indicatorii de piata. Datele care constituie baza calculelor de risc vor fi colectate, partajate, inregistrate si arhivate, fiind necesara si asigurarea consistentei si integritatii lor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite