Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Start-up IT. Caut īnger păzitor

22 Iunie 2015



De câţiva ani, start-up-urile sunt la mare vogă în industria IT. Pe fondul comparaţiilor cu Silicon Valley şi a unor succese fulminante înregistrate de câteva proiecte, start-up fever a cuprins întreaga piață. Antreprenorii de cursă lungă au cam dispărut, locul lor fiind luat de lupii tineri care nu vor să exploateze filonul norocos, ci doar să-l vândă, cât pot de repede.

Noul val de start-upuri nu duce lipsă de idei, ci de finanţare și strategie, iar din această perspectivă apariţia investitorilor din categoria „business angels” devine unul dintre catalizatorii pieţei. Autorităţile par să fi înţeles situaţia, probabil în urma unui lobby intens susţinut de asociaţiile profesionale din domeniu şi iată că din 17 iunie avem deja activă „Legea privind stimularea investitorilor individuali”. Legea Business Angels se adresează persoanelor fizice, care doresc să devină investitori individuali ai unei afaceri aflate în faza incipientă de dezvoltare sau care necesită susţinere financiară, în vederea relansării sau dezvoltării acesteia. Există o limită de cel mult 200.000 EUR per investiție (minim 3000 EUR) şi de max 49% din capitalul social preluat.

Ce oferă statul român unui investitor privat? Facilităţi de ordin fiscal după cum urmează:
• scutire de impozitul pe dividente pentru o perioadă de 3 ani, de la momentul dobândirii părţilor sociale;
• scutire de impozitul pentru diferenţa pozitivă rezultată din cesionarea părţilor sociale, dacă acest transfer are loc după trecerea unui termen de cel puţin 3 ani de la dobândire.

Evident, sunt unele condiţii. Start-up-ul să fie mic :), să nu aibă legătură cu jocurile de noroc, tutunul, construcţiile, imobiliare, consultanţă, asigurări, metalurgie etc. Prin urmare, legea se aplică în sectoarele care generează proprietate intelectuală.

Aşteptările sunt ridicate în comunitatea IT, mai ales că practica investitorilor privaţi este destul de frecventă, iar business angels precum Radu Georgescu sau Marius Ghenea sunt implicaţi în numeroase proiecte. Într-un start-up tehnologic, probabilitatea cea mai mare de a investi vine din partea unui antreprenor din aceeaşi industrie, pentru că se creează mai uşor empatia necesară. Lumea vorbeşte că bani ar exista şi că facilităţile fiscale ale prezentei legi ar mai deschide unele portofele.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite