Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INTRAROM: „Pregătiţi în faţa provocărilor Agendei Digitale 2020”

22 Iunie 2015



Am făcut parte la începutul lunii curente dintr-o echipă de presă care l-a însoţit pe Dl. Ministru Sorin Grindeanu, într-o vizită de documentare la fabrica INTRAROM, subsidiara Intracom Telecom, situata in Pipera. Pe lângă benzi de asamblare moderne, echipamente de testare de ultimă generaţie, am avut ocazia să cunoştem şi produsele cu care compania a fost prezentă la Mobile World Barcelona în 2015 şi le exportă pe câteva continente. Gazda noastră a fost dl. LAMBROS DEEMOU, Director General Intrarom S.A, care ne-a răspuns la cîteva întrebări referitoare la ultimele realizări ale acestei companii cu o tradiţie de peste 20 de ani în industria de echipamente IT şi telecom în România.



Proiectul comun de Customer Care Intrarom-Genesys pentru Telekom Romania a primit premiul “Best Use of Technology Award” în cadrul Conferinţei anuale „Contact Center Conference & Awards” care a avut loc în 25-26 martie. Premiul înseamnă recunoaşterea proiectului complex"IP Contact Center implementat de Intrarom şi Genesys pentru îmbunătăţirea experienţei clientului la Telekom Romania". Prezentaţi pe scurt această reuşită.
Aşa este, acest premiu este o reuşită importantă pentru noi toţi. Intrarom şi Genesys, lider pe piaţa de Customer Care, au ajutat Telekom Romania să ofere clienţilor săi o experienţă îmbunătăţită prin introducerea unor noi aplicaţii şi funcţionalităţi. Implementarea IP Contact Center Telekom România este rezultatul angajamentului nostru comun pentru excelenţă. Intrarom este partenerul local al Genesys în România şi a avut o contribuţie importantă în implementarea cu succes a platformei de telefonie IP în infrastructura Telekom. Intrarom are în prezent cel mai înalt nivel de expertiză şi de certificare în tehnologiile Contact Centers pe piaţa din România.

Fabricaţi echipament radio în locaţia deţinută în România, produse ce au fost prezentate anul acesta la Mobile World Barcelona. Vă rugăm să ne spuneţi care sunt principalele performanţe şi inovaţii integrate în echipamentul Ultralink-FX 80, Street Node V60, WiBAS OSDR şi aplicaţiile aferente implementate, precum şi în ce ţări sunt exportate aceste echipamente?

Toate produsele wireless dezvoltate sunt fabricate în totalitate în locaţia Intrarom- subsidiara Intracom Telecom Grecia - situată în Pipera, echipată cu tehnologii de ultimă generaţie. Putem spune cu mândrie că echipa de ingineri a societăţii aplică ultimele standarde de fabricaţie pentru a produce o gamă largă de echipamente wireless de telecomunicaţii de înaltă calitate adresate tuturor cerinţelor Furnizorilor de Servicii din Comunicaţii.
Grupul Intracom Telecom cu sediul în Atena inovează în domeniul accesului şi transmisiunilor wireless de peste două decenii, instalând şi dezvoltând cu succes sisteme Punct-la-Punct şi Punct-la-Multipunct pentru mai mulţi operatori din Europa, Orientul Mijlociu, Rusia & CIS, Asia, Africa şi America Latină.
Compania noastră şi-a orientat strategia investind considerabil în evoluţia continuă a liniei sale de produse wireless de bandă largă, care dorim să devină un One-Stop-Shop pentru sistemele de tip Smart Backhauling.
În acest sens, suntem mândri să spunem ca portofoliul de produse al Intracom Telecom prezintă câteva caracteristici unice, inovative precum Software Defined Radio (Radio Definit prin Software), Self-Alignment Antenna (Antenă cu Auto-aliniere), Self-Organizing Network (SON) (Reţea cu Auto-Organizare) în echipamente de mici dimensiuni care se integrează perfect, neintruziv în mediul urban.

Am văzut că în fabrica din Pipera se acordă o atenţie specială calităţii produselor dumneavoastră utilizand echipamente tehnologic avansate cum ar fi scannere cu raze X, testere de echipamente radio de înaltă frecvenţă. Puteţi sa ne vorbiti pe scurt despre aceste echipamente?
Ca urmare a dezvoltărilor tehnologice rapide şi a concurenţei constante pe piaţa de telecomunicaţii, producătorii caută modalităţi de menţinere a avantajului faţă de concurenţă, necesitând să se concentreze asupra descoperirii unor modalităţi noi de proiectare, de producere, de vânzare şi de furnizare a produselor de calitate superioară. În prezent, la Intrarom, continuăm să identificăm, să dezvoltăm şi să oferim produse şi servicii noi, pentru a crea o valoare ridicată pentru clienţii noştri.
Produsele fabricate în hala noastră din Pipera sunt destinate, în principal utilizării exterioare. Acestea sunt livrate clienţilor finali din întreaga lume şi sunt destinate instalării în medii cu condiţii de funcţionare foarte dificile, în care temperaturile pot varia de la -50 °C la +50 °C. Singura noastră opţiune este aceea de a furniza produse cu un nivel de fiabilitate înalt. De aceea, acordăm o importanţă deosebită calităţii şi am investit fonduri considerabile în echipamentele de testare. Astfel, avem garanţia că fiecare produs care ajunge pe teren va funcţiona în mod fiabil pe parcursul duratei sale de viaţă şi nu va necesita niciodată reparaţii.

Încurajăm universităţile să-şi organizeze practica la noi
Aceste performanţe nu ar fi fost posibile fără resurse umane bine pregătite. Câţi angajaţi aveţi în fabrică în acest moment şi vă rog să ne vorbiţi despre colaborarea dumneavoastră cu Universitatea Politehnică din Bucureşti, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor. Calitatea absolvenţilor universităţilor din România răspunde cerinţelor actuale de pe piaţa echipamentelor de telecomunicaţii ?
Cu toate că investiţiile financiare sunt importante pentru dezvoltare, pentru menţinerea nivelului competitiv şi pentru menţinerea calităţii, considerăm că resursele cele mai importante ale societăţii sunt oamenii săi. Compania, care face parte din unul dintre cele mai mari grupuri IT&C din Europa de SE, numără în prezent aproape 400 de angajaţi, având o suprafaţă industrială totală de 33.000 mp. În zona de producţie, am angajat până la această dată 243 de persoane cu pregătire tehnică şi inginerească. Considerăm că educaţia de stat din România din domeniul IT&C este competitivă, furnizând ingineri profesionişti, care deţin competenţele şi viziunea necesare pentru a avansa în cadrul societăţii. De aceea încurajăm universităţile şi studenţii să urmeze stadiul de practică în cadrul companiei noastre, oferindu-le oportunitatea de a lucra mai departe în cadrul companiei după absolvirea studiilor.

Implementarile complexe şi de mari dimensiuni ne recomandă ca jucator important în revoluţia 5G
Este societatea Intracom Telecom /Intrarom pregătită pentru a face faţă revoluţiei NGN?
La Intrarom şi Intracom Telecom, inovaţia a fost întotdeauna piatra de temelie pentru succes. Conform declaraţiei Ministrului Sorin Grindeanu în ceea ce priveşte programul de implementare a planului pentru dezvoltarea infrastructurii NGN, parte din Agenda Digitală 2020, societatea mamă – Intracom Telecom – defineşte ca prioritate cheie investiţia continuă în Cercetare şi Dezvoltare pentru a dezvolta o gamă de produse şi soluţii noi care să răspundă acestor provocări viitoare. Grupul nostru investeşte anual 7% din veniturile sale în programe de Cercetare şi Dezvoltare, proiectând şi dezvoltând produse de ultimă generaţie şi soluţii competitive la nivel internaţional. Avem o participare importantă în cadrul iniţiativei UE pentru 5G şi o implicare considerabilă în cadrul de cercetare H2020 al UE. Menţinem parteneriate strategice de Cercetare şi Dezvoltare cu principalii vendori de tehnologie şi cu instituţii academice lidere la nivel global, desfăşurând împreună proiecte de Cercetare şi Dezvoltare (R&D) de noi produse şi servicii. În multe cazuri, ofertele noastre de produse sunt cu mult în faţa celor ale concurenţei internaţionale, atestând în acest fel calitatea oamenilor care dezvoltă astfel de sisteme.

Totodată, pe verticala telecom, dezvoltăm, menţinem şi îmbunătăţim o gamă largă de soluţii avansate software. În plus, capacitatea de a oferi End-to-End Managed Services împreună cu competenţe dezvoltate în zona de Field Support şi management de reţea, au consolidat poziţia noastră printre principalii furnizori de servicii IT&C din zonă, contribuind astfel la optimizarea OpEx şi CapEx pentru furnizorii de servicii de telecomunicaţii.
În concluzie, experienţa grupului nostru în dezvoltarea unor proiecte de mari dimensiuni şi expertiza de integrator de sisteme multivendor, recomandă INTRAROM ca jucător cheie în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice de tip NGN cu acoperire la nivel naţional.



Cu ocazia vizitei la fabrica INTRAROM, am realizat un scurt interviu cu dl Ministru Grindeanu:

Ce ne puteţi spune despre Planul Naţional pentru NGN?
Planul naţional pentru Next Generation Network, aprobat pe 3 iunie a.c. în şedinţa de Guvern, reprezintă a doua condiţionalitate ex-ante pentru România în raporturile cu Comisia Europeană (prima a fost Agenda Digitală 2020). În acest moment tot ceea ce ne-am angajat ca şi start (şi anume cele doua acte , una este o Strategie, altul un Plan National) sunt asumate şi aprobate de Guvernul României astfel încât în 2020 să ne atingem ţintele stabilite împreună cu Comisia Europeană.

La orizontul cărui an vom avea primele reţele 5G?
Pot să vă spun că reţelele vor fi realizate în primul rând şi în colaborare cu operatorii mari de pe piaţă . În ceea ce priveşte investiţiile mari în reţele broadband în România, cifra urcă la peste 3 miliarde de Euro pentru a atinge parametrii pe care ni i-am propus. Vorbim aici inclusiv de investiţiile private ale operatorilor pentru a-şi creşte capacitatea şi performanţele. Conform cu ce am aprobat noi ieri şi studiilor de piaţă, peste 3 mld Euro sunt necesari astfel ca în 2020 undeva la 80% din ceea ce înseamnă teritoriul naţional să fie acoperit de reţele de acest tip, de mare viteză.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite