Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutie SWIFT de eficientizare a operatiunilor corporatie-banca

26 Mai 2006



In conditiile unei transformari profunde a pietei financiare globale, Business Information Systems – BIS - ofera clientilor corporatisti ai bancilor un pachet de aplicatii si servicii dedicate imbunatatirii proceselor si mecanismelor lor financiare. Pe fondul cresterii competitivitatii intre institutiile financiar-bancare si sub presiunea reglementarilor specifice de prudentialitate operationala (impuse de recomandarile Basel II), au aparut elemente noi in relatia dintre banci si clientii lor corporatisti. In acest sens se evidentiaza urmatoarele doua tendinte majore in relatia banca–corporatie:
Grigore-Cioroboiu
• Standardizarea tranzactiilor financiare efectuate de clientii corporatisti ai bancilor;


• Extinderea masurilor de prudentialitate ale bancilor in relatia lor cu clientii corporatisti.


Altfel spus, pe langa adaptarea si extinderea portofoliului de servicii si produse in functie de nevoile clientului, bancile vor sa asigure o adecvare a costurilor la expunerea perceputa in relatia lor cu clientul. Pentru a obtine conditiile cele mai bune de finantare a propriilor operatiuni sau pentru a obtine cea mai buna remunerare a propriilor resurse financiare, clientii corporatisti vor trebui sa demonstreze bancii conformitatea cu reglementarile de prudentialitate in administrare, management corporatist si controlul activitatii, asa cum sunt acestea reflectate in Documentul Sarbanes-Oxley din 2002 (SOX).


Adaptarea relatiilor banca-corporatie la noile conditii ofera ambilor jucatori sansa construirii unui parteneriat care sa-i diferentieze competitiv in industriile in care activeaza. O cale de imbunatatire competitiva a binomului banca-corporatie o reprezinta utilizarea de produse si servicii financiare inovatoare, adaptate la profilul fiecarui client si, in acelasi timp, conforme cu standarde si practici reglementate global. Ne referim aici, in primul rand, la o arhitectura deosebit de inovatoare, numita Member Administered Closed User Group (MACUG).


Prin MACUG, SWIFT face posibila construirea unui mediu B2B (business to business) care elimina riscurile legate de autenticitatea tranzactiilor sau a partilor implicate. O infrastructura de tip MACUG asigura securitatea, integritatea si opozabilitatea tranzactiilor, facilitand un grad ridicat de automatizare a prelucrarii tranzactiilor. O implicatie deloc de neglijat pentru banca, dar si pentru clientii sai corporatisti este reducerea semnificativa a costurilor de operare. Clientii corporatisti vor putea, prin MACUG, sa beneficieze de un nivel optim si masurabil al serviciilor financiare prestate de banca.


Prin expertiza sa in domeniul platilor inter-, intra- si extrabancare, prin portofoliul sau solutiile de transfer de fonduri in timp real, de management al lichiditatii, de reconciliere a operatiunilor, de investigare si solutionare a exceptiilor si prevenirea operatiunilor frauduloase, BIS propune clientilor corporatisti ai bancilor implementarea unei arhitecturi de tip MACUG in cadrul unui parteneriat tripartit (BIS, una dintre bancile cu care colaboreaza BIS si clientii corporatisti semnificativi ai acestei banci).


In acest proiect BIS asigura:


• asistenta profesionala prestata de analistii de afaceri si de consultantii BIS cu o bogata experienta bancara, educati si certificati pe multiple componente de SWIFT ;


• solutia de realizare a mediului de integrare virtuala a sistemelor de back-office al bancii si al clientilor corporatisti, precum si procedurile de gestiune a proceselor si a resurselor.


Serviciul pe care banca il ofera clientilor ei corporatisti, bazat pe aceasta arhitectura, difera fundamental de alte servicii, bazate pe conectarea corporatiilor la banca, de genul «electronic banking». De ce? Pentru ca acest serviciu se bazeaza pe faptul ca banca il ofera unui grup de clienti corporatisti care desfasoara aceeasi afacere, spre deosebire de vechiul serviciu, care se bazeaza pe faptul ca exista o conexiune intre o singura corporatie si banca. Practic, pe acest gen de conexiune securizata intre membrii unui grup si banca ce ofera serviciul si administreaza grupul de corporatii, pot sa fie modelate si implementate diverse tipuri de afaceri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite