Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Decalogul” tehnic ELI-NP, o garanţie necesară pentru obţinerea rezultatelor de excelenţă

22 Iunie 2015





Proiectul ELI-NP se află în fața unui moment important: Comitetul Științific Consultativ Internațional al ELI-NP va transmite curând recomandările sale privind prioritizarea experimentelor propuse, sub forma a zece Rapoarte Tehnice realizate de către o largă comunitate internațională organizată în tot atâtea grupuri de lucru.


Subiectele propuse sunt multiple, atât în domeniul cercetării fundamentale cât și cel aplicativ, fiecare cu un grad de noutate mare, dar și cu dificultăți și provocări specifice, fiecare cu merite dar și cu incertitudini. Pregătirea și realizarea tuturor acestor experimente în primii ani de operare, cu toată instrumentația pe care o necesită, este practic imposibilă. Se impune deci o prioritizare și o focalizare care, fără a limita viitoare alte tipuri de experimente, să permită ca ELI-NP să obțină de la început rezultate pe măsura așteptărilor și poziționarea în rândul facilităților de excelență la nivel mondial în domeniul laserilor și fizicii nucleare. Cu alte cuvinte, parametrii de excepție ai sistemului laser și ai sistemului de producere a fasciculelor gamma în curs de construcție, cu mult peste cei ai sistemelor similare funcționale în lume în prezent, nu sunt suficienți pentru a garanta succesul, cu atât mai puțin



într-un domeniu cu evoluție rapidă precum cel al laserilor de mare putere. O instrumentație experimentală utilizând tehnici și tehnologii de vârf trebuie să fie de asemenea realizată.

Recomandările Comitetului Internațional ELI-NP vor orienta astfel, o dată cu tematica abordată, şi eforturile de proiectare detaliată și de construcție a unor instrumente esențiale precum optica de focalizare, sistemele de țintă, sistemele de aliniere, de diagnoză şi de detecție, sistemele de producere și transport a radiațiilor secundare, sistemele de procesare electronică și digitală a datelor experimentale.

În paralel, echipa ELI-NP va continua activitatea deja demarată de dotare a laboratoarelor ELI-NP cu echipamentele necesare dezvoltării, construcției şi întreținerii acestor instrumente: laboratorul de optică – unde vor fi testate, curățate și aliniate componentele optice, laboratorul de ținte – unde se vor realiza și caracteriza țintele folosite în experimente, laboratorul de electronică și de detectori, atelierele mecanice, etc. Nu în ultimul rând, va continua și completarea părții celei mai importante a proiectului: echipa ELI-NP, precum și dezvoltarea relațiilor sale la nivel național și internațional cu mediul științific, cu cel universitar, dar și cu cel economic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite