Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viitorul solutiilor de outsourcing

26 Mai 2004



Loredana NiculaeInterviu cu Loredana Niculae, Marketing Director, IP DEVEL


IP DEVEL este o prezenta importanta pe piata locala de offshore outsourcing, o companie cu capital 100% romanesc si o poveste de succes, in acelasi timp: a crescut in trei ani cat altii in zece. Prezenta pe piete strategice, precum Asia si America de Nord, ofera companiei IP DEVEL sansa de a-si consolida pozitia, implicandu-se direct in cele mai recente evolutii ale industriei de software.


Ati participat la Conferinta Internationala de Outsourcing. Ce v-a determinat sa alegeti o tema atat de vasta, viitorul industriei specifice?


Loredana Niculae:Etapa de dezvoltare in care se afla compania noastra. Din dorinta de stabilitate si crestere controlata analizam riguros contextul in care evoluam: o piata globala extrem de tanara si dinamica, pe care investitiile si competitia sunt in crestere. Avem convingerea ca Romania poate deveni o destinatie preferata pentru software outsourcing in urmatorii ani, daca vom face pasi corecti, bine coordonati. In acest sens, insasi conferinta constituie un bun argument: companiile locale trebuie sa atinga gradul de maturitate necesar asumarii modelului de afacere colaborativ.


La conferinta interesul domnului Brian Nicholson a fost trezit de prezentarea companiei dumneavoastra. Care dintre aspectele puse in discutie l-a facut sa intervina?


L.N.: Una dintre concluziile analizei noastre este ca succesul va fi strans legat de concentrarea atentiei pe companii medii si mici. Domnul Nicholson a sustinut aceasta viziune si a creat o mica dezbatere in jurul ei. Noi acordam aceeasi atentie fiecarui client, indiferent de marimea lui; totusi, relationam cel mai bine cu companiile mici si mijlocii, deoarece ne aflam in situatii compatibile. Cunoastem bine puterea organizatiei si tendintele pietei, utilitatea si folosirea inspirata a outsourcingului.


Care credeti ca este cea mai importanta valoare a unei companii de software outsourcing, din perspectiva clientului, si cum o vedeti evoluand in urmatorii ani?


L.N.: Asigurarea calitatii. Din ce in ce mai experimentati, clientii isi vor indrepta atentia catre managementul productivitatii si riscurilor, lasand costurile in planul doi. Un model de afaceri admirabil este cel japonez si lumea companiilor de outsourcing tinde spre el. In curand va fi de la sine inteles ca orice serviciu si produs trebuie livrat cu zero defecte. De aceea compania noastra a obtinut ISO 9001:2000 si se afla acum in proces de certificare CMM Level 4. Acest standard, adresat companiilor producatoare de software, mizeaza pe existenta unui sistem de management al calitatii orientat pe procese. Nivelul 4 pune accentul pe masuratori si controlul performantei. Directia in care depunem eforturi se sincronizeaza cu cea in care se dezvolta clientii. De aici reiese un alt aspect de importanta majora: decizia de a investi pe termen lung in relatia cu clientul, care isi doreste la randul lui o crestere sigura si este constient de valoarea transferului de know-how deja efectuat. Dezvoltarea unor proiecte complexe alaturi de noi ii duce pe clienti la concluzia fireasca: crestem impreuna.


Ce alte tendinte ati identificat in evolutia industriei de outsourcing la nivel global?


L.N.: Cat timp outsourcingul este favorizat de globalizare si de redresarea sectorului IT&C, serviciile si produsele offshore de baza tind sa devina o marfa. Se simte o nevoie puternica de depasire a simplei relatii comerciale si orientare catre valoare adaugata si specializare. De aceea IP DEVEL ofera servicii complexe, precum remote team, R&D si BPO. In plus, programul nostru de dezvoltare a potentialului echipei implica fiecare profesionist in sistemul de calitate, managementul de proiect, relatia cu clientul si generarea de idei inovatoare. La acest capitol, viitorul apartine celor care stiu sa faca un management eficient al cunostintelor si sa foloseasca activ intuitia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite