Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Gestiunea teritoriala a judetului Mures se realizeaza cu o solutie geospatiala dezvoltata de Intergraph Computer Services

26 Mai 2006



Sistemul a reorganizat managementul cailor de transport rutier si a activitatilor asociate acestora, a datelor de urbanism si amenajarea teritoriului


Consiliul Judetean Mures gestioneaza o suprafata de 6714 kilometri patrati. Aceasta reprezinta aproape trei procente din intinderea actuala a Romaniei, iar cei circa 600.000 locuitori au o pondere similara in intregul populatiei tarii. Activitatea de administrare a resurselor judetului este acum informatizata. Mai mult, managementul informatiilor cu o componenta spatiala se realizeaza cu o solutie dedicata.
Viabilitate-iarna
Dezvoltarea si implementarea sistemului geospatial de care beneficiaza azi Consiliul Judetean Mures nu a fost insa o actiune de sine statatoare. De fapt, solutia face parte din a treia etapa a “Proiectului de informatizare a administratiei publice locale” demarat in 1997.


Provocarea


Prima si cea mai evidenta problema a echipei de dezvoltare a fost lipsa datelor geospatiale cu care solutia sa opereze. Realizarea unei baze de date unice la nivelul CJ Mures care sa includa toate datele geospatiale folosite a fost privita ca premisa de baza pentru reusita sistemului. De aceea, realizarea intr-un timp relativ scurt a interfetelor de incarcare date, conform cerintelor beneficiarului si pe fluxurile de lucru identificate la analiza a reprezentat unul din punctele dificile ale proiectului. “Sistemul a fost construit pe “teren verde” si din alte puncte de vedere. Unul din ele a fost lipsa de experienta si pregatire informatica a grupului de utilizatori, functionari ai CJ. Pentru acestia, o atentie speciala a fost acordata dezvoltarii de rapoarte usor de folosit, chiar si pentru utilizatori fara experienta in lucrul cu bazele de date. Aceste rapoarte, precum si accesarea informatiei sub forma unor harti intuitive care ofera managementului tablouri complete, fac solutia foarte usor de utilizat”, Nicoleta Bochis, director, Directia Tehnica Drumuri, Poduri Judetene si Investitii.


Solutia


Constantin Moga, seful directiei IT din cadrul CJ Mures: «Adoptarea tehnologiei geospatiale pentru acest proiect se datoreaza faptului ca 80% din resursele gestionate de Consiliul Judetean au o reprezentare bine definita in spatiu, iar vizualizarea distributiei oricaror fenomene legate de aceste resurse pe o harta asigura un instrument intuitiv cu mai mare putere de concluzionare in acti-vitati de decizie cu timpi din ce in ce mai scazuti pentru raspuns. Lansarea proiectului cu solutia de gestiune a cailor judetene de transport rutier pe suport geografic s-a datorat prioritatilor existente la nivelul judetului pentru asigurarea calitatii infrastructurii de cai de comunicatie si face parte din strategia de informatizare adoptata de Consiliul Judetean, pentru crearea Bancii de Date Tehnice Judetene, conditie necesara pentru gospodarirea optima, cu costuri minime, a tuturor activitatilor din Consiliul Judetean.”


Creat unitar, sistemul permite integrarea activitatilor curente si rezolva cerintele Directiei tehnice drumuri, poduri judetene si investitii. Datorita flexibilitatii solutiei, sunt posibile extensii pe masura dezvoltarii cerintelor utilizatorilor, fie din departamentul tehnic de administrare a drumurilor si podurilor, fie din alte departamente ale Consiliului Judetean, care au ca suport pentru pozitionarea informatiilor proprii pe harta Judetului. Chiar din faza a doua a proiectului de drumuri s-a inceput preluarea si integrarea datelor privind recensamantul din 2002, (populatie pe grupe de varsta, sex, religie, nationalitate, educatie etc.), agenti economici, asistenta medicala, monumente istorice, institutiile de invatamant si cultura etc.


Astfel, s-au creat structuri de baze de date integrate, compatibile cu conceptul mai sus mentionat de Banca de Date Tehnice Judeteana. Integrarea acestor informatii poate fi folosita in solutii viitoare de planificare urbana, metropolitana sau regionala, punand astfel la dispozitia administratiei publice instrumente eficiente de administrare si rezolvare a problemelor comunitare.


Domeniile vizate de reorganizarea prin sistemul informatic geospatial au fost variate si au inclus atat activitatile legate de gestiunea drumurilor, cat si cele legate de urbanism si amenajarea teritoriului. Astfel, sistemul permite vizualizarea starii drumurilor judetului pe tot timpul anului, situatia podurilor si podetelor (inclusiv degradarile acestora), dar si gestiunea lucrarilor la drumuri si poduri, atat din punct de vedere al propunerilor cat si al urmaririi contractelor cu firmele de constructii. Tot legate de drumuri sunt si functiile de evidenta a acordurilor prealabile si a autorizatiilor de acces la drum, situatia indicatoarelor rutiere, recensamantul auto rutier si gestiunea programului de iarna.


Vizualizarea pe harta a drumurilor judetului, insotite de informatiile de mai sus, permite realizarea de analize rapide a starii de fapt in vederea identificarii celei mai bune solutii de rezolvare a unei probleme, dar si prevenirea aparitiei situatiilor dificile prin fundamentarea deciziilor pe informatii actualizate si complete.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
kosty
salut esti tare .sper sa ne revedem la vara. pa costel
26 Mai 2006, 11:29:29
kosty
salut esti tare .sper sa ne revedem la vara. pa costel
26 Mai 2006, 11:38:02