Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Galileo-Raspunsul Europei la GPS

26 Mai 2006



Alternativa europeana a sistemului american de navigare prin satelit, GPS, se numeste Galileo si este dezvoltat de Agentia Spatiala Europeana(ESA) in colaborare cu UE. In momentul in care va fi operational in totalitate, Galileo va depasi performantele omologului american prin utilizarea unor tehnologii de ultima ora in domeniul satelitilor si comunicatiilor ce vor permite monitorizarea qvasi totala a planetei. Sistemul este planificat sa devina complet operativ pana in 2008. Geo Strategies face parte din echipa internationala care va realiza proiectul ce are ca obiect dezvoltarea unor solutii inovative de imbunatatire a monitorizarii intr-un mediu in care receptia semnalului GPS este dificila. Acest proiect este primul de aceasta natura la care contribuie o firma romaneasca si la putin timp de cand Romania a primit statutul de membru cooperant al ESA. Chiar si acum un receptor GPS dotat corespunzator poate receptiona semnale transmise de EGNOS, care permit o pozitionare cu precizie de 1m, gratie semnalului de corectie transmis de satelitii Galileo. Proiectul va fi realizat de un consortiu international, coordonat de Geo Strategies Ltd., Marea Britanie. Din consortiu mai fac parte University College London, axat pe partea de inovatie stiintifica, Vectronic Aerospace din Germania, va realiza partea hardware, ICAS Romania va oferi suport in implementarea in teren a tehnologiei, iar Geo Strategies asigura partea de harti digitale si modelare GIS.


Ursii carpatini - vehicule experimentale


Consortiul a decis folosirea unor “diferentiatori locali”, ursii din Carpati, pe post de vehicule experimentale, scopul fiind gasirea unor algoritmi pentru predictia traseelor parcurse de ursi prin muntii Transilvaniei, in special in zonele in care semnalul GPS este instabil sau indisponibil.


Tehnologia obtinuta poate fi apoi folosita pentru aplicatii ce vor monitoriza deplasarile persoanelor cu dificultati, a diplomatilor aflati in zone de risc sau a transporturilor de valori. Inovatiile aduse de acest proiect vor fi aplicabile in special in ceea ce se numeste “Sistem Global de Navigatie prin Satelit in mediu dificil” cum ar fi aglomerarile urbane, zonele muntoase sau impadurite.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite