Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

Studiu: Operatorii telecom din Europa pot economisi 39 mld. de euro prin reconfigurarea retelelor

01 Iulie 2015Creșterea permanentă a traficului de voce și date pe rețele fixe și mobile, dar și extinderea Internet of Everything (IoT), determină operatorii europeni de telecomunicații să creeze noi tehnologii și standarde, folosind procese și metode de ultimă generație și un model de business specific jucătorilor din segmentul de cloud. Analiza „Reshaping the future with NFV and SDN”, cel mai nou raport al companiei de consultanță de management Arthur D. Little (ADL) și Bell Labs Consulting, ramura de cercetare și consultanță a Alcatel-Lucent, anticipează potențialul de reconfigurare a competiției în industria telecom, odată cu migrarea operatorilor către cloud computing.

ADL și Bell Labs prezintă, în premieră, o analiză asupra valorii strategice și a impactului pe care Network Functions Virtualization (NFV) și Software-Defined Networks (SDN) le au în rețeaua operatorilor.
Cele mai importante concluzii extrase din studiu:
1. Mișcări strategice pentru repoziționarea operatorilor telecom
Tehnologiile de virtualizare a rețelei deschid piața pentru noi jucători, existând riscul ca operatorii tradiționali să piardă astfel din cota pe care o au în prezent. Pentru că deținerea în proprietate a unei licențe nu mai este o condiție obligatorie pentru livrarea de servicii, acum, oricine poate deveni furnizor. Clienții enterprise, precum băncile, retailerii sau companiile media, pot deveni alternative importante la furnizori tradiționali de servicii de telecomunicații, subminând supremația acestora. Operatorii telecom tradiționali trebuie să țină cont și să valorifice prezența pe piață a noilor competitori, dezvoltând și investind permanent în rețele. Acest lucru le va permite să intre pe segmente de produse și servicii cu valoare mare, precum: piața de soluții de securitate IT, aflată pe un trend ascendent și estimată la 18 miliarde de euro, sau piața serviciilor de cloud, în valoare de 17 miliarde de euro.

2. Operatorii trebuie să lucreze îndeaproape cu producătorii, furnizorii şi autoritățile
Pe măsură ce industria telecom face pasul către noi modalități de a proiecta, construi și opera rețele, operatorii trebuie să lucreze și mai îndeaproape cu producătorii, furnizorii și autoritățile, asigurându-se astfel că noile rețele permit conectivitate la cerere, interoperabilitate și scalabilitate.
Soluția propusă de ADL și Bell Labs este formarea unei organizații similare celor din industria aeriană, precum StarAlliance sau SkyTeam, care va permite simplificarea acordurilor de colaborare și schimbul de servicii și capacități între operatorii individuali, pentru a forma o rețea globală, capabilă să concureze eficient cu furnizorii webscale.


3. Eficientizare, convergență, virtualizare și automatizare
În ultimii 20 de ani, modernizarea arhitecturii IP în rețeaua furnizorilor a fost temperată de nevoia de a găzdui funcții de rețea de generație anterioară, precum și sisteme de management disparate. Prioritizând consolidarea funcționalității rețelei și înlocuirea soluțiilor hardware depășite, operatorii telecom vor realiza câștiguri consolidate din transformarea completă IP și modernizarea operațiunilor.
Studiul estimează că NFV și tehnologia complementară SDN vor genera pentru operatori o reducere a costurilor de 14 miliarde de euro pe an doar în domeniul rețelisticii, la care se adaugă o diminuare anuală a costurilor operaționale în afara rețelei de 25 de miliarde de euro, generate printr-o mai bună automatizare și simplificare a proceselor de afaceri.

Pentru acest studiu, au fost intervievați operatori din 35 de țări europene. Împreună, acești operatori au realizat venituri ajustate de 250 de miliarde de euro în 2013, cu cheltuieli operaționale anuale de 150 de miliarde de euro.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite