Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Evolutia huliganismului: Din curtea scolii pana la smartphone-ul personal

01 Iulie 2015



In timp ce actiunile de huliganism „traditional” pot include atat agresiune verbala, cat si fizica, utilizarea la scara tot mai larga a internetului si a dispozitivelor mobile demonstreaza ca aceasta hartuire nu se incheie atunci cand copilul pleaca de la scoala, ci continua in mediul online sub fenomenul numit “cyberbullying”.

Un studiu Kaspersky Lab si B2B International arata ca aproape un sfert (22%) dintre parinti considera ca nu pot controla ceea ce fac sau vad copiii lor pe internet, insa aproape jumatate (48%) dintre acestia sunt ingrijorati ca cei mici se pot confrunta cu agresiuni in mediul online.

Luand in considerare popularitatea retelelor sociale precum Facebook, Instagram si Twitter, viata in mediul offline devine din ce in ce mai legata de viata din mediul online. Astfel, hartuirea este mai dificil de evitat in momentul in care copilul pleaca de la scoala. Actiunile de hartuire pot incepe la scoala sau la locul de joaca, insa pot continua apoi si in mediul online, pe retelele de socializare.

Chiar daca cyberbullying-ul nu implica si violenta fizica, exista studii care arata ca hartuirea online poate fi mai daunatoare decat cea traditionala:

- Este anonima. Hartuirea online are autori care pot ramane neidentificati, identitatea agresorilor fiind dificil de stabilit. In acelasi timp, agresorii sunt mai putin afectati de consecintele actiunilor lor si pot depasi anumite limite.
- Este greu de evitat. Majoritatea oamenilor au acces la internet si toate informatiile confidentiale stocate online ar putea fi accesate oricand si de oricine.
- Se desfasoara online. Agresiunile online sunt mai dificil de evitat deoarece victimele pot fi contactate prin intermediul computerelor sau a smartphone-urilor oricand si oriunde.
- Este mai invaziva decat interactiunea fata in fata. Agresorii si victimele nu interactioneaza direct. Astfel, nu isi pot urmari expresiile faciale, gesturile sau comportamentul in spatiu. Astfel, agresorii se pot detasa de efectele pe care le provoaca, fiind mai putin preocupati de sentimentele si opiniile celor pe care ii vizeaza.

De cele mai multe ori, parintii nu sunt la curent cu agresiunile online la care sunt supusi copiii lor – deoarece, in general, copiii nu vorbesc despre asta. Astfel, este important ca adultii sa se informeze cu privire la agresiunile online, cauzele acestora si tacticile utilizate, pentru a le preveni cat mai eficient.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite