Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

ANCOM consulta industria cu privire la utilizarea viitoare a benzilor de frecvente radio 410 si 450 MHz

02 Iulie 2015



Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat un chestionar cu privire la utilizarea viitoare în România a benzilor de frecvenţe 411-415 MHz/421-425 MHz (banda 410 MHz) şi 453-457,5 MHz/463-467,5 MHz (banda 450 MHz), pentru a afla opinia furnizorilor, utilizatorilor şi a altor părţi interesate cu privire la variantele optime de utilizare a acestor frecvențe, incluzând aspecte precum tipul rețelelor, serviciilor şi al aplicațiilor radio care vor fi utilizate în aceste benzi, sau tipul de procedură aplicabil pentru acordarea drepturilor de utilizare în aceste benzi.

După prelucrarea răspunsurilor la chestionar, Autoritatea va propune destinația pentru utilizarea benzilor de frecvențe 410 MHz și 450 MHz, iar ulterior, conform legii, va demara procedura de acordare a drepturilor de utilizare în aceste benzi.
Anterior, drepturile de utilizare ale frecvențelor radio în aceste benzi au aparținut Telemobil, care a deținut licență pentru banda de 450 MHz până la data de 24 martie 2013, respectiv Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), care a deținut licență pentru banda de 410 MHz până la data de 31 decembrie 2014.

În contextul creat de disponibilizarea frecvențelor radio în banda de 410 MHz la începutul acestui an, ANCOM își propune în prezent să reanalizeze, în mod corelat, opțiunile de utilizare a frecvențelor din cele două benzi, în scopul identificării celor mai adecvate servicii care să asigure exploatarea optimă a resurselor de spectru disponibile, luând în considerare atât cerințele actuale ale pieței de comunicații electronice, cât și necesitățile viitoare de spectru radio pentru aplicațiile armonizate la nivel european în cele două benzi de frecvențe.
În conformitate cu prevederile TNABF în vigoare, benzile de 410 MHz și 450 MHz pot fi utilizate pentru rețele publice celulare de bandă largă. De asemenea, potrivit reglementărillor europene în vigoare, ANCOM poate propune desemnarea benzilor de 410 MHz și 450 MHz pentru sisteme mobile digitale de bandă largă și de bandă îngustă (PMR/PAMR), sau pentru aplicaţii radio digitale de bandă largă pentru protecţie publică şi intervenţie în caz de dezastre (PPDR).
Sistemele PMR (Professional Mobile Radio) sunt sisteme radio mobile terestre utilizate de diverse organizații pentru a realiza comunicaţii în sprijinul activităţilor proprii (în domenii precum transport şi distribuţie utilităţi publice, construcţii şi lucrări publice, agricultură, protecţie publică şi sisteme de urgenţă, sănătate publică). Întrucât utilizatorul operează propria reţea, aplicaţia PMR este o aplicaţie privată. În schimb, sistemele PAMR (Public Access Mobile Radio) sunt sisteme radio mobile de acces public, operate pe baze comerciale de către operatorii care furnizează servicii de comunicaţii unor categorii profesionale de utilizatori sau grupuri dedicate de utilizatori.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite