Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piata telecomunicatiilor si surprizele CERF 2006

26 Mai 2006



CERF2006 a inceput sub bune auspicii: dupa lupte seculare care au durat mai bine de... 6 luni, ministrul Zsolt Nagy semneaza, in fine, contractul cu Credit Suisse First Boston, consultantul ales pentru listarea operatorului RomTelecom. In rest nimic deosebit, in afara de cateva absente de marca: Telemobil si ZTE. In afara de expozitie, organizata in perioada 3-7 mai, CERF2006 a mai insemnat Ziua Comunicatiilor, programata pentru 4 mai 2006, dialogurile unor participanti cu o anumita parte a pietei, organizate vineri 5 mai: conferinta RomTelecom, masa rotunda organizata de IGCTI, intalnirea ministrului Zsolt Nagy cu reprezentantii principalelor firme expozante, etc.
Dr. Nicolae Oaca
Surprizele CERF2006


Deschizand expozitia, si optimist, ca de obicei, presedintele Traian Basescu declara ca “Romania poate sa recupereze intr-un interval de cinci pana la zece ani de la data aderarii la UE decalajul fata de statele vest-europene in privinta gradului de utilizare a tehnologiei informatiei si comunicatiilor”, uitand sa precizeze ca aceasta s-ar putea intampla daca respectivele state nu ar evolua: adica stau si ne asteapta sa le ajungem.


Vizitand expozitia am avut cateva surprize. Astfel am avut ocazia sa descopar standul Wavecom, companie franceza producatoare de chip-uri pentru telecomunicatii mobile. Acum 2-3 ani, Wavecom producea preponderent chip-uri pentru telefoanele mobile, urmand o perioada de criza pe care compania a depasit-o. Wavecom a diversificat portofoliul de produse orientandu-se si spre alte aplicatii ale telecomunicatiilor mobile, iar rezultatele din ultima vreme (achizitia recenta a unei companii, etc.) arata o companie in plina ascensiune, care intra acum si pe piata noastra.


In expozitie am avut ocazia sa descopar o mica companie de telecomunicatii, Theodoru Telecom din Sibiu, singurul oras mai mare condus de un primar neamt. Compania este activa local, dar prezenta in Bucuresti la CERF poate denota ambitii mai mari.


Marea surpriza poate fi considerata lipsa unor companii mari precum ZTE sau Telemobil. Ambele companii, active in anii precendenti, nu au fost prezente nici la Ziua Comunicatiilor, absenta lor dand de gandit. In ultima vreme ZTE este o prezenta discreta in peisajul telecomunicatiilor romanesti, fapt explicabil poate prin dorinta de a rezolva problema POSTelecom, problema care treneaza de mai multi ani. Intors din vizita in China, efectuata impreuna cu presedintele Traian Basescu, ministrul Zsolt Nagy a promis rezolvarea ei pana la finele lunii aprilie 2006. In cadrul Zilei Comunicatiilor de la CERF2006, ministrul Zsolt Nagy a mai promis inca o data rezolvarea problemei POSTelecom, noul termen fiind mai 2006. Iar aceasta noua promisiune poate fi legata si de Forumul de afaceri Romania-China care va avea loc pe 18 mai 2006 la Palatul Parlamentului. Printre companiile chineze care vor participa la forum se afla Banca de Export Import a Chinei, cea care asigura creditul de US$130m pentru POSTelecom, Wuhan Research Institute of Posts & Telecommunications, Da TangHua Telecom Technology & Industry Group si ZTE Corporation (reprezenta de Fan Qingfeng, vicepresedinte si Wang Huanhuan, director), fiind create deci premize pentru rezolvarea problemei POSTelecom. Absenta Telemobil (Zapp) este mai greu de explicat prin prisma ultimelor evenimente, in ultima vreme Telemobil fiind o prezenta activa nu numai prin advertoriale, dar mai ales prin interesul declarat fata de achizitia unei licente 3G.


Tot la capitolul surprize putem considera si lipsa de la Ziua Comunicatiilor a companiilor Telecomunicatii CFR si Teletrans, companii care in ultima vreme au o prezenta extrem de discreta, explicabila poate prin teama de .. vizibilitate.


IGCTI - masa rotunda analizand efectul radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii


In cadrul CERF, IGCTI a organizat vineri 5 mai 2006 o masa rotunda intitulata “Unde fugim de unde?”, reactie la campania declansata de unele publicatii si avand la origine teama de radiatiile electromagnetice produse de antene. Reclamatiile unor persoane cu locuinta in apropierea antenelor au facut unele publicatii sa prezinte articole pe aceasta tema, creand o stare de confuzie pe care masa rotunda organizata de IGCTI a lamurit-o. La eveniment au incercat sa gaseasca raspunsuri specialisti din IGCTI, MCTI, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, ai Garzii de Mediu Ilfov, profesori universitari, reprezentanti ai companiilor de telefonie mobila - Cosmote, Orange, Vodafone, ai producatorilor de antene Romkatel Kathrein, ai Radiocom, Kiss FM, Pro TV, reprezentanti ai asociatiilor profesionale. IGCTI a aratat ca legislatia noastra este armonizata cu legislatia UE si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ca in Romania exista institutii abilitate cu protectia fata de astfel de radiatii (Directia de Sanatate Publica, Directiile Judetene de Sanatate si Directia de Sanatate din Ministerul Apararii si Directia de Sanatate din Ministerul Transporturilor), institutii care monitorizeaza campurile electromagnetice. Referatele prezentate de profesori universitari din Bucuresti si Timisoara au aratat nu exista studii ale caror rezultate care sa stabileasca vreo legatura intre expunerile la camp electromagnetic si aparitia vreunei boli. O alta concluzie desprinsa se refera la faptul ca mai multe antene si mai multe telefoane mobile nu inseamna neaparat mai multe radiatii. Din contra, cresterea densitatii lor reduce puterea de emisie, statia de baza lucrand la puterea minima pentru a nu interfera cu statiile vecine, iar telefonul mobil va lucra la putere minima pentru a economisi energie. O zona fara statii de baza nu inseamna o zona fara radiatii electromagnetice, ci dimpotriva, este o zona acoperita cu emisiile mai puternice ale antenelor aflate la distanta mai mare. Insa, chiar si atunci cand o antena sau un telefon mobil emit la putere maxima, aceasta este in conformitate cu standardele internationale aprobate de organismele de sanatate.


Masa rotunda organizata de IGCTI a lamurit toate probleme, urmand ca presa, cea care a lansat campania, adica “a creat problema” sa o dezamorseze. Nu ne putem imagina viata fara telefoane mobile, pentru ca radiaza, fara automobile, pentru ca polueaza sau produc accidente, adica fara avantajele riscante ale tehnicii. Nu ne putem intoarce in comuna primitiva numai pentru a elimina riscurile inerente civilizatiei. Telefonia mobila este o industrie cu cifra de afaceri de circa €2 miliarde anul acesta, adica peste 2% din PIB-ul tarii, iar blocarea ei, prin absurd, ar duce la involutii economice sau sociale.


IGCTI va acorda 2 licente 3G anul acesta.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
lacatis monica liana
greu
17 Mai 2009, 12:36:37
lacatis monica liana
vreau rezultatele de la examen
17 Mai 2009, 12:38:03