Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Analiza KeysFin: record istoric realizat de firmele IT

09 August 2015



Inteligenţa romanească câştigă tot mai mult teren în segmentul de business, dovadă că afacerile din sectorul IT au atins, în 2014, nivelul record de 15,6 miliarde de lei, echivalentul a 3,4 miliarde de euro, se arata intr-un studiu realizat de agenţia de business information KeysFi. „Afacerea creierelor” înseamnă, în principal, export de software şi servicii de consultanţă & suport, România fiind, din acest punct de vedere, unul dintre pionierii noului val tehnologic.

Potrivit studiului KeysFin, în IT-ul românesc activează în prezent 13.777 de firme, cu peste 2000 mai multe decât în 2010.

Din 2010 şi până în prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei. Şi numărul salariaţilor a evoluat progresiv, pe măsura ce business-ul a capătat amploare, ajungând la 63.059 în 2014, de la 52.885 în 2010.

Statistica KeysFin arată ca cei mai importanti cinci jucatori in domeniu sunt Oracle Romania, IBM Romania, Siveco Romania, Romsys si Teamnet International.

Principalii jucători din piaţă au reuşit performanţa de a-şi dubla şi chiar tripla cifra de afaceri în ultimii patru ani. Relevantă, în acest sens, este evoluţia liderului pieţei, Oracle, al cărui business a crescut, din 2010 până în 2014, de la 318 milioane lei la 718 milioane lei, se mai arata in studiu.

Şi numărul salariaţilor a urmat acest trend, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă IBM care, în ultimii patru ani, şi-a triplat echipa de la 662 la 1.817 angajaţi. Şi Oracle a investit masiv în extinderea personalului, ajungând de la 1.396 angajaţi în 2010 la 2.470 în 2014.

Potrivit KeysFin, ultimii patru ani au adus o adevărata explozie de start-up-uri, focusate în principal pe dezvoltarea de software pentru internet, de la pagini web, la aplicaţii şi produse dedicate. Sunt firme mici, cu 20-50 de angajaţi, focusate pe tehnologii de ultimă generaţie, adevăraţi pionieri în domenii precum realitatea virtuală, servicii cloud, gaming şi comunicare, care oferă servicii unor companii de prestigiu din Occident sau care activează independent, reuşind să înregistreze performanţe excelente într-o piaţă în care concurenţa este mai acerbă decât în orice alt domeniu.

Privind din prisma datelor statistice, piaţa IT din România are şansele unei evoluţii susţinute în următorii ani, cu o creştere de afaceri anuală între 25-30%, estimează analiştii de la KeysFin.

Potrivit acestora, IT-ul românesc va continua să atragă interesul marilor investitori pe măsură ce principalii concurenţi, precum China, India şi Pakistan, se confruntă cu tot mai multe probleme, în principal logistice.

„India este cel mai relevant exemplu. Firmele de software din această ţară au ajuns să reprezinte o adevărată provocare pentru investitorii occidentali, mentalitatea angajaţilor fiind principala problemă. Termene depăşite, în general o anumită neglijenţă în asumarea obiectivelor au determinat investitorii să se îndrepte spre dezvoltatorii cu alt profil, iar România câştigă teren prin seriozitatea, dedicaţia şi creativitatea de care angajaţii săi dau dovadă”, afirma analistii KeysFin.

Marea provocare pentru business-ul romanesc de IT o reprezintă fiscalitatea. Ultimele discuţii legate de regândirea impozitării pe PFA, de exemplu, ar putea afecta puternic piaţa de profil.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite