Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Platformele ERRIS și Study in Romania, motoare pentru internaționalizarea învăţământului superior și a cercetării româneşti

24 August 2015




Study in Romania, portal de promovare a ofertei educaţionale

De-a lungul timpului, UEFISCDI a încercat să ajute universităţile să-şi dezvolte strategii privind internaţionalizarea educaţiei, derulând inclusiv exerciţii de viziune menite să contureze o strategie a întregului domeniu. Toate aceste activităţi au scos la iveală nevoia creării unui portal de promovare a ofertei educaţionale din ţară. Study in România (SiR) materializează această dorinţă, acoperind nu doar zona academică, ci întregul palier al activităţii unui student aflat la studii în România.

“Prin realizarea acestei platforme web ne-am propus promovarea învăţământului superior românesc la nivel global, creşterea gradului de conştientizare privind posibilitatea de a studia în România, creșterea vizibilității și promovarea ofertei educaționale a universităților din România în mediul internațional, precum şi atragerea unui număr cât mai mare de studenţi internaţionali. În momentul de față, platforma este funcţională şi are deja înregistrate peste 90 de programe de studiu. Un student, român sau străin, va putea să identifice uşor destinaţiile de studiu din România, programul de studiu cel mai apropiat de nevoile lui personale, condiţiile necesare pentru înscriere. Totodată am încercat să furnizăm date legate paşii pe care un student străin trebuie să-i parcurgă pentru a veni să studieze în România, informaţii despre ce se poate face în ţara noastră, despre condiţiile de viaţă, oferta de lucru part time, şi alte informaţii din afara sferei academice, importante în ceea ce priveşte decizia de alegere a României ca destinaţie pentru studii. Am încercat să evidenţiem care sunt avantajele noastre competitive în zona UE şi să promovăm o Românie frumoasă, atractivă pentru studenţii internaţionali”, afirmă Cezar Haj, managerul platformei.

Pentru a simplifica procesul de încărcare a datelor, SiR se conectează cu alte platforme deja existente, gen Registrul Matricol Unic, astfel încât universităţile nu vor completă informaţii deja existente în sistem. Platforma are o serie întreagă de alte funcţionalităţi, de la căutarea rapidă în site, până la formulare de contact sau răspunsuri la o listă de întrebări frecvente puse de studenţi.

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, subliniază utilitatea SiR pentru fiecare universitate în parte, dar şi pentru întreg sistemul de învăţământ superior românesc: “Această platformă este un vehicul care ne duce cât mai aproape de cei pe care dorim să-i aducem în ţară. Acest lucru nu ne asigură însă calitatea internă, motiv pentru care, pe lângă promovare, trebuie să mergem în direcţia construirii unei oferte educaţionale performante pe termen lung, care să asigure astfel o internaţionalizare sustenabilă. La nivel micro, fiecare universitate trebuie să-şi pregătească cât mai bine programele şi să contribuim în mod unitar, colaborativ, la dezvoltarea acestei platforme, pentru a arăta că România poate absorbi surplusul de cerere de educaţie venită din alte părţi ale lumii. Avem acum şansa acestui proiect european, a unei acţiuni instituţionalizate, din care fiecare universitate poate fi parte integrantă, dar, dacă nu înţelegem că împreună vom fi mai putenici, putem muri individual.
Suntem încă într-o mentalitate în care aşteptăm top-down gândirea internaţionalizării. Consider că abordarea ar trebui să fie inversă, dinspre universităţi spre decidenţi. Unindu-ne forţele şi promovând unitar programele de studii şi instituţiile de învăţământ putem sprijini măsurile la nivel central. Cred într-un think tank al specialiştilor noştri, în capacitatea de a gândi proiecte şi strategii care să fie puse pe masa decidenţilor. Universităţile trebuie să hotareasca cum să facem internaţionalizarea, nu politicul”.

La rândul său, Carmen Socaciu, prorector USAMV Cluj Napoca, vorbeşte despre beneficiile platformei: ”Study in Romania ne-a făcut să conştientizăm că putem deveni o instituţie de învăţământ superior cu impact internaţional la modul real, nu doar scriptic, în carta universităţii. SiR ne ajută să facem trecerea de formă la fond. Internaţionalizarea este legată de o strategie, dar şi de un action plan. Platforma este ca o oglindă care arată puterea universităţii: racordarea la reţeaua europeană, faptul că ai programe compatibile şi o infrastructură convingătoare pentru cineva care doreşte să vină în România. SiR ne oferă posibilitatea de a face cunoscute programele noastre de studiu în engleză şi franceză. Mai mult, este un sistem integrat ( a studia - a munci - a vizita - a te simţi bine) care contribuie enorm la cunoaşterea României în afară”.



Evenimentul de lansare a platformelor ERRIS şi Study in Romania a fost considerat de către participanţi una dintre cele mai utile întruniri din ultimii ani pe tema internaţionalizării cercetării şi a învăţământului superior românesc. Platformele vin cu provocarea de a fi îmbunătăţite, îmbogăţite cu informaţii şi vor reflecta voinţa actorilor din cercetare şi din învăţământul superior de a transmite lucruri esenţiale legate de activitatea lor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite