Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Anihilati viermele Sasser!

26 Mai 2004



La inceputul acestei luni, prin intermediul Internetului, a aparut un nou virus informatic foarte periculos: viermele Sasser. Intr-o perioada foarte scurta de timp, Sasser a reusit sa infecteze milioane de computere din intreaga lume. Cele mai afectate au fost institutiile mari care dispun de o retea complexa de calculatoare. Viermele afecteaza computerele pe care ruleaza urmatoarele sisteme de operare: Windows 2000, Windows Server 2003 si Windows XP.
Computerele infectate cu Sasser pot afisa mesaje de eroare sau incerca sa restarteze sistemul de operare in mod repetat. Spre deosebire de alte coduri malitioase care infecteaza computerul printr-un singur clic sau accesare a unui fisier, Sasser poate infecta sistemul de operare chiar si in momentul in care computerul nu este folosit de nimeni.


Iata care sunt instructiunile pe care trebuie sa le urmati daca suspectati ca deja renumitul vierme v-a infectat computerul:


1. Deconectati-va computerul de la Internet.


Incercarea de a eradica viermele nu are nici un efect daca utilizatorul este in continuare conectat la internet. Sasser isi creeaza o retea proprie de computere infectate conectate la internet, pastrand o legatura permanenta cu ele.


2. Identificarea si oprirea actiunilor viermelui Sasser


Apasati in acelasi timp tastele „Ctrl“, „Alt“ si „Del“. Aceasta actiune ar trebui sa lanseze Windows Task Manager. Faceti clic pe optiunea „Processes“. Uitati-va dupa un fisier numit „aserve.exe“ sau „*_up.exe“. Daca apare unul dintre aceste fisiere, faceti un clic pe el si apasati butonul „End Process“. Daca vi se cere confirmarea, apasati „yes“.


3. Localizarea si stergerea


Apasati pe butonul „Start“ din coltul stanga al ecranului, apoi alegeti optiunea „Search“(cauta)-„Search for files and folders“. Odata ajunsi in aceasta optiune, alegeti „All files and folders“ si scrieti in campul destinat acestei optiuni „avserve.exe“ si „*_up.exe“. Stergeti toate fisierele care se potrivesc.


4. Activarea unui firewall


Faceti clic dreapta pe iconita de conexiune la Internet, care de obicei se afla in coltul din dreapta jos al ecranului. Alegeti optiunea „open network connections“. In acest moment se va deschide o fereastra. Faceti clic dreapta pe conexiunea pe care o folositi pentru a va conecta on-line, si selectati „properties“. La optiunea „Advanced“ ar trebui sa observati o casuta deasupra careia scrie cu albastru „Internet connection firewall“. Daca aceasta casuta nu este bifata, bifati-o.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Eugen Staicu
Observatie: Toate tratamentele impotriva sasser iau in calcul ca computerul functioneaza...dar ce faci cand acesta nici nu mai porneste? si apare mesaj de eroare cum ca procesu lsass.exe nu poate fi executat? Poate imi dati o solutie pe email...si va rog trimiteti pe adresa e_staicu@yahoo.com, ca daca nu rezolv problema greu mai citesc email-urile din adresa de companie. Multumesc
28 Decembrie 2006, 04:13:03