Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Fiecare fir de sarma trebuie folosit pentru a comunica si schimba date”

26 Mai 2006



In ultimii ani, un grup de personalitati din sistemul sanitar au investit timp, suflet si materie cenusie in jurul ideii de asociere a industriei ITC cu domeniul medical. Noul “organism” creat a evoluat de la stadiul de grup de opinie la cel de grup de lucru, de la lobby la advocacy, de la informare la educare si formare, pentru a deveni in 2006 un grup de influenta certa, cu aderenta in industrie, in sistemul de sanatate si in zona guvernamentala. (Rezultatul cel mai palpabil al acestor demersuri este un complex proiect national, Reteaua Nationala de Traumatologie, functional de aproape un an si jumatate). Liderul acestei miscari de conectare a lumii medicale cu noile tehnologii este Dr. Radu Dop, Vicepresedintele Asociatiei Medicale Roma-ne. Comunicator de substanta si cu resurse expresive nelimitate, ne-a impartasit viziunea sa legata de evolutia societatii umane si a medicinii, la nivel planetar si pe plan intern, avand ca suport informatica si comunicatiile moderne:
Radu-Dop


Sanatatea, prioritatea numarul 1 pentru Europa


In cadrul Directoratului de Sanatate Publica al CE s-au creat structuri, un plan de actiune, de pregatire a UE catre eSociety, eGoverment, eEducation si, bineinteles, eHealth. Cresterea dramatica in intreaga lume a ingrijirilor din sanatate este o dimensiune care sta sub semnul pierderii controlului. Nici o tara nu poate face fata cresterii cheltuielilor. Vom uita foarte curand sa vorbim despre cheltuielile din sanatate si vom vorbi de investitiile in sanatate. Schimbarea structurii societatii umane determina o noua abordare. Ageing-ul, imbatranirea, cresterea potentialului uman pana la o varsta inaintata fara pierderea valorii sociale, cresterea populatiei consumatoare de servicii, pastrarea unui mediu respirabil si sustenabil pentru civilizatie, sunt realitati de care trebuie sa se tina seama.


Civilizatia umana va trebui sa gandeasca in termenii suportului de informatica si comunicatii care ne permit sa gestionam in timp real business-ul numit sanatate, care masura 3 miliarde $ in 2005. Cifrele vor creste in continuare, pentru ca nu vom mai discuta despre boala, ci despre awareness -sa ne simtim bine, nu sa fim bolnavi-care va costa de 10 ori mai mult. Gandirea este sustinuta acum de o baza tehnologica, de niste principii tehnologice care permit masurarea si gestiunea in timp real a marilor domenii umane de activitate. Dintre acestea, unul dintre marile business-uri este reprezentat de sanatate, care inseamna si consum mare de medicamente, de tehnologie, de costuri sociale. Evolutia societatii tine de o buna stare de sanatate, care nu va mai putea fi abordata declarativ si doar din prisma laturii preventive. S-a inteles acest aspect, iar sanatatea devine din 2007 prioritatea numarul 1 a Programului Cadru 7, cel mai complex program european de cercetare.


Europa versus SUA


Deplasarile masive de populatie dupa valori materiale sau culturale, reprezinta o provocare cu care sistemele, chiar la nivel guvernamental, nu sunt pregatite sa faca fata. Cercetarea fundamentala si aplicativa in zona sanatatii, formarea furnizorului de servicii (doctor, asistent, tehnician, biolog samd) trebuie sa primeasca o parte din mesajul de pregatire in informatica si comunicatii, ca parte a dimensiunii omului modern, care lucreaza la un birou mobil, intr-o casa sau institutie inteligenta.


Dezvoltarea globala nu mai este posibila fara investitii in sanatate. Toti economistii mari ai lumii au recunoscut ca resursa umana, calitatea, valoarea ei sociala si biologica in special sunt legate de investitiile in sanatate. S-a ajuns ca UE sa aloce 900 de milioane cercetarii pentru eHealth pana in 2009. Efortul financiar facut in cercetare pentru validarea unor modele care pot fi din ce in ce mai aproape de ce are nevoie Europa, este o replica vizavi de ce se intampla de partea cealalta a oceanului.


Sunt cateva modele clare in lume care definesc tendintele de dezvoltare a informaticii medicale si a comunicatiilor in sanatate. Se merge pana la identitatea solutiilor: standardizare, sintaxa, protocale, hardware, software, solutia americana si cea europeana aproape confundandu-se. Dar in timp ce europenii discuta si nu fac nimic, nu aloca bani, America a alocat bani imediat si a creat un glosar de termeni pe care ii aplica; presedintia a convocat 600 de mari companii de IT si tehnologii medicale si au inceput sa formeze grupuri de lucru pentru eHealth. Mai mult, in urma cu cateva saptamani, presedintele Bush l-a primit pe Bill Gates si Microsoft s-a angajat cu dimensiunea medicala a companiei sa contribuie la solutia medicinii integrate pe baza de interoperabilitate eHealth.


Guvernul devine jucator activ


Daca America discuta despre sanatate la nivel guvernamental si Romania si-a asumat intelegerea faptului ca sanatatea nu este doar problema Ministerului Sanatatii.Guvernantii si opozitia au constientizat ca sanatatea este o criza cu dimensiuni strategice in viitorul natiunii. S-a inaintat un pachet de legi perfectibile ale sanatatii si este remarcabil ca sunt prevazute structuri si functii pentu informatica medicala. Faptul ca in pachetul de legi se discuta despre o structura care sa gestioneze strategia de informatizare a sistemului, faptul ca se fac eforturi - deocamdata sectoriale, neintegrate-de a face dezvoltare de informatica si telecomunicatii pentru CNAS, pentru MS sau pentru diverse programe, a trecut de stadiul declarativ, devenind o realitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite