Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un mecanism de monitorizare a tarifelor de terminare a apelurilor în rețele mobile

24 August 2015




Se propune și monitorizarea ofertele operatorilor pentru a se constata că includ un număr rezonabil de minute naționale în toate ofertele (abonament, preplătit) și mai ales în cele mai ieftine, la tarife care transferă către utilizatori reducerile tarifelor de terminare practicate de ANCOM.

Mai propun actualizarea/recalcularea periodică, cel puțin anual, a tarifelor de terminare în rețelele mobile de către ANCOM, pentru punerea pe costuri a tarifelor de terminare, astfel încât acestea să fie aduse sub nivelul tarifelor de terminare practicate de celelate țări UE. Ținând seama și de indicatori macroeconomici, România și Bulgaria ar trebui să aibă cele mai mici tarife de terminare în rețelele mobile din UE.

Punerea pe costuri de către ANCOM a tarifelor de terminare în reţele mobile oferă un moment asemănător cu cel de la liberalizarea telefoniei fixe când au fost rebalansate tarifele. Până la liberalizare, convorbirile locale ieftine erau subvenționate prin tarifele mari ale convorbirilor interurbane, iar acum tarifele mari practicate de operatorii de telefonie mobilă pentru convorbirilor către alte rețele au rolul de a crea efectul de ”club”, dar și de a subvenționa convorbirile în propria rețea. Rebalansarea tarifelor din telefonie mobilă ar trebui să însemne ca diferența dintre tariful unei convorbiri terminată în propria rețea și una terminată în altă rețea să fie de circa c€1/minut, la tariful reglementat de c€0,96/minut.

Durata de monitorizare ar putea fi de trei ani, pentru a se putea constata îndeplinirea obiectivelor propuse pe termen mediu. Monitorizarea poate fi semestrială, în primul an chiar trimestrială, pentru ca reacția la evoluție să fie mai rapidă.

După perioada de monitorizare se poate considera că demersul a reușit doar dacă utilizatorul român de comunicații mobile va avea în buzunar numai un singur telefon mobil, așa cum are, dacă mai are, un singur telefon fix acasă!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite