Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Participarea romaneasca la Salonului de Inventica de la Geneva a fost cea mai performanta!“

26 Mai 2006



Delegatia romana care a reprezentat Romania la Salonul International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva a reusit la editia 2006 un rezultat remarcabil, cel mai bun din ultimii ani. Pentru a afla amanunte despre performantele inventatorilor romani, ne-am adresat doamnei consilier Camelia Marinescu, Directia Transfer Tehnologic si Infrastructuri din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, responsabil cu organizarea acestei actiuni din partea MEC-ANCS. Totodata, cu ocazia acestui eveniment international, dna Camelia Marinescu a primit din partea Salonului de la Geneva recunoasterea ca Delegat Oficial al Salonului, consecinta a excelentei colaborari avute cu organizatorii elvetieni, in mod deosebit cu dl Jean-Luc Vincent, presedintele salonului (foto jos).

Cum apreciati rezultatele obtinute de inventatorii romani, comparativ cu anii precedenti si raportat la numarul de medalii castigate de alte tari?
cercetare
Participarea romaneasca la editia din acest an a Salonului de la Geneva a fost cea mai performanta. In 2006, s-a obtinut cel mai mare numar de medalii de aur raportat la numarul de inventii participante, iar toate inventiile participante au obtinut medalii. Referitor la numarul de medalii castigate de alte tari, nu se face un clasament pe natiuni. Neoficial insa, pe baza observatiilor facute si de catre delegatii, Romania a stat foarte bine si este posibil sa fi obtinut cel mai bun rezultat pe natiuni.

In ce masura credeti ca economia romaneasca va prelua si valorifica inventiile premiate?

Imi este greu sa ma pronunt, insa pot spune cu certitudine ce face ANCS pentru ca acest lucru sa se concretizeze. In primul rand le oferim inventatorilor posibilitatea ca inventiile lor sa fie prezentate la aceste saloane internationale de inventii – a devenit traditionala participarea Romaniei la Saloanele de la Geneva si Bruxelles. Costurile legate de participarea inventiei sunt suportate integral de catre MEdC-ANCS (costuri pentru chirie spatiu, constructia standului, taxa de participare, asigurari, inscriere in catalog, jurizarea inventiilor, realizarea posterelor si transportul exponatelor si al materialelor publicitare). Ce nu putem acoperi in acest moment, pentru ca legislatia nu ne permite, sunt costurile generate de participarea inventatorilor.

Cum se implica ANCS in mediatizarea acestor inventii?

La revenirea in tara, organizam festivitatea de inmanare a medaliilor obtinute, cu o larga participare a reprezentantilor mass-media, pentru ca dorim in mod real ca acesti oameni si creatiile lor sa fie cunoscute de marele public si, de ce nu, de viitorii parteneri de afaceri, de potentialii beneficiari. Subliniez faptul ca aceste actiuni se bucura de sustinerea prof.univ.dr.ing.Anton Anton, Secretar de Stat pentru Cercetare si Presedintele ANCS, care sprijina activ inventica romaneasca si inventatorii romani.

Apoi, ANCS este constant preocupata de cresterea importantei salonului national de inventii, INVENTIKA, organizat in parteneriat cu ROMEXPO S.A., CCIR, CCIB si in colaborare cu OSIM. Organizarea acestui salon in structura unui targ industrial international, TIB, a avut exact acest scop: de a aduce inventiile mai aproape de industrie, si nu numai de cea romaneasca. In plus, INVENTIKA-2006 este prima editie internationala a Salonului de la Bucuresti organizata sub egida Salonului International de Inventii de la Geneva, unanim recunoscut drept cel mai prestigios la nivel mondial. Mai trebuie mentionat aici un element semnificativ: infiintarea Camerei Inventatorilor din Romania, al carui rol este tocmai realizarea conexiunii inventii – industrie.

Au aparut la Geneva oportunitati pentru participantii romani, astfel incat inventiile sa fie preluate de companii din alte tari?

Pe parcursul desfasurarii Salonului de la Geneva, deja doua inventii din standul nostru au suscitat interesul unor firme din strainatate: „Instalatie cu radiatie neionizanta pentru depozitarea intermediara a deseurilor“, pentru care s-a incheiat contractul cu o firma din Franta, si „Instalatie hidropneumatica (IHP) pentru producerea energiei electrice si pentru irigatii“, pentru care s-au initiat discutii cu Hussain Y.A.M. Mothaffar din Arabia Saudita, urmand ca pentru perfectarea actelor, partenerul saudit sa faca o vizita in Romania. De asemenea, pe perioada salonului si ceilalti inventatori romani au stabilit contacte cu firme sau persoane interesate de realizarile lor. De exemplu, reprezentanta ICSI Ramnicu-Valcea, dna Elena David, a primit vizita a doi profesori olandezi, care s-au declarat placut impresionati de inventia prezentata de institut („Procedeu de reducere a emisiilor de bioxid de carbon in atmosfera“), dar mai ales de posibilitatile numeroase de colaborari viitoare, stabilite pe parcursul intalnirii de la Geneva.

In cifre, bilantul participarii romanesti la cel de-al 34-lea Salon International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva arata astfel: 23 de medalii de aur, dintre care 6 cu mentiunea speciala a juriului, 15 medalii de argint si 2 medalii de bronz. Am luat legatura cu inventatorii romani care au obtinut premii speciale pentru a obtine o scurta descriere a descoperirilor facute si pentru a afla aplicabilitatea lor in diverse domenii de activitate, beneficiile rezultate in urma travaliului lor creator.



Tags: ANCS, inventica

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite