Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

ANCOM organizeaza examinarea pentru certificatele de operator radio in serviciul mobil terestru si de radioamator

02 Septembrie 2015Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prin Direcţiile sale Regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş organizează, în perioada 15 septembrie - 29 octombrie 2015, sesiuni de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru.
Sesiunile de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc în 15-16 septembrie 2015 la Timișoara, 30 septembrie 2015 la Cluj, 3 octombrie 2015 la Iași și 21-22 octombrie 2015 la București.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM dedicată personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.
Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în 6 octombrie 2015 la Timișoara, 17 octombrie 2015 la Cluj, 17 octombrie 2015 la Iași și 28-29 octombrie 2015 la București. Mai multe detalii referitoare la examenele organizate în vederea obţinerii certificatelor de radioamator, precum şi alte informaţii cu privire la regulament, lista de subiecte, regulamente internaţionale, formulare şi sancţiuni, sunt de asemenea accesibile aici, pe pagina de internet a ANCOM.

Pentru înscriere, solicitanţii trebuie să depună o cerere de înscriere, împreună cu o copie după actul de identitate și o fotografie color tip paşaport. Suplimentar, pentru obţinerea certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru este necesară dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).
Pentru a putea utiliza o stație de radiocomunicații, angajații companiilor care dețin sau operează reţele de radiocomunicaţii mobile terestre trebuie să dețină un certificat de operator radio. De obicei, aceste companii activează în diverse domenii precum industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc.

Este important de precizat că utilizatorii de staţii mobile montate pe utilaje sau maşini (precum conducătorii de taximetre) sau utilizatorii de staţii portabile (folosite pentru comunicarea individuală la distanţă scurtă) sunt exceptaţi de la obligaţia deţinerii de certificate de operator radio. Conform prevederilor legale, obligaţia de a deţine certificate de operator radio în serviciul mobil terestru se aplică exclusiv responsabililor cu radiocomunicaţiile şi operatorilor staţiilor coordonatoare (staţiile care coordonează traficul în cadrul reţelelor de radiocomunicaţii). În România au fost emise şi sunt valabile în prezent 8.918 certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru.
Radioamatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, având însă şi o importantă dimensiune competiţională la nivel local şi internaţional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a staţiilor de radiocomunicaţii, cunoaşterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvenţe, realizării şi testării de aparatură de radiocomunicaţii. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituţiile publice de resort, la asigurarea comunicaţiilor în situaţii de urgenţă. În România există în momentul de față 9.939 radioamatori autorizați de către ANCOM.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite