Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Data Center >> Stiri si comunicate

APC by Schneider Electric prezinta cele mai bune cinci practici pentru eliminarea punctelor fierbinti din centrele de date

06 Septembrie 2015



Una dintre principalele amenințări în funcționarea centrelor de date o reprezintă apariția punctelor fierbinți (hot spots), care afectează performanțele și fiabilitatea serverelor și care pot aduce pierderi semnificative unei afaceri. Multe dintre măsurile luate de managerii centrelor de date pentru rezolvarea acestor probleme au efect doar pe termen scurt sau chiar contribuie la agravarea situației. De aceea, APC by Schneider Electric a identificat cele mai bune practici pentru eliminarea punctelor fierbinți din centrele de date.

„Conform unui studiu realizat de Institutul Uptime, 10% dintre rack-urile centrelor de date înregistrează temperaturi mai ridicate decât cele recomandate de normele în vigoare. Pe măsură ce media densității puterii rack-urilor crește spre 5 kW/rack sau chiar mai mult, ne așteptăm ca procentul de centre de date cu puncte fierbinți să se amplifice în următorii ani. De aceea, credem că este esențial pentru managerii centrelor de date să ia măsurile potrivite cât mai rapid posibil, iar pentru a putea face acest lucru au nevoie să știe ce înseamnă de fapt un punct fierbinte, care sunt cauzele apariției lui și ce pași trebuie să urmeze pentru a-l elimina”, precizează Mirela Danciu, Vicepreședintele APC by Schneider Electric.

Un punct fierbinte nu reprezintă orice zonă cu temperatură ridicată din interiorul unui centru de date, ci doar acel punct localizat în zona de absorbție a aerului de răcire în echipamentul IT, unde temperatura măsurată este mai mare decât valoarea preconizată, potrivit recomandărilor ASHRAE TC 9.92 (Comitetul Tehnic 9.92 al Societății Americane a Inginerilor Specializați în Echipamente de Încălzire, Refrigerare și Climatizare). De cele mai multe ori, punctele fierbinți apar în partea superioară a rack-urilor și se pot forma chiar și atunci când există o capacitate suficientă de răcire, principala cauză constând în utilizarea neadecvată a capacității de răcire și în lipsa de management a circulației aerului.
Cele cinci bune practici identificate de APC by Schneider Electric pentru eliminarea punctelor fierbinți în centrele de date sunt următoarele:

Managementul circulației aerului în rack
Multe puncte fierbinți apar din cauza recirculării aerului uzat și încălzit în interiorul sau în jurul rack-ului, în special în spațiile libere dintre echipamente sau în spațiile de trecere a cablurilor. Folosirea panourilor de obturare a spațiilor libere dintre echipamente și a benzilor cu perie pentru spațiile de trecere a cablurilor este una dintre cele mai simple și mai eficiente metode din punctul de vedere al costurilor pentru îmbunătățirea circulației aerului în rack. Procedurile de operare a unui centru de date ar trebui actualizate astfel încât să prevadă instalarea panourilor de obturare și a benzilor cu perie la finalul tuturor proceselor de mutare, extindere sau alte modificări.

Managementul circulației aerului în incintă
După îmbunătățirea managementului circulației aerului în rack, următorul pas important este îmbunătățirea managementului circulației aerului din incintă. Pentru început, orice deschidere din podeaua suspendată trebuie obturată. Se recomandă folosirea benzilor cu perie pentru izolarea decupajelor pentru trecerea cablurilor din spatele rack-urilor și de sub unitățile de distribuire a energiei (PDU). Aceste deschideri cauzează majoritatea pierderilor de aer nedorite. De aceea, este important ca golurile din jurul unităților de răcire, precum și alte orificii din podea să fie izolate cu spumă, iar plăcile de pardoseală lipsă sau perforate să fie înlocuite cu altele noi, mai rezistente.

Relocarea sarcinilor cu probleme
Punctele fierbinți pot fi rezolvate prin identificarea sarcinilor cu probleme și mutarea lor într-un rack cu o densitate scăzută. Este recomandat să se asigure o capacitate de alimentare și răcire la o valoare medie, sub valoarea potențială maximă a incintei, și să se disipeze sarcina incintei, atunci când depășește valoarea medie proiectată, prin divizarea echipamentului în mai multe incinte de rack. Împărțirea echipamentului în mai multe rack-uri lasă liber între acestea un spațiu vertical considerabil. Spațiul creat astfel pe verticală și neutilizat trebuie acoperit cu panouri pentru a preveni degradarea performanțelor de răcire. Dacă este posibilă întreruperea funcționării unui server sau a unei alte părți importante a echipamentului, această soluție poate rezolva problema unui punct fierbinte, fără cheltuieli mari.

Schimbarea locației senzorului de temperatură a aerului
Cele mai multe centre de date vechi sunt prevăzute cu termostate instalate în curentul de aer de retur către unitatea de răcire, unde fluxul de aer poate fi imprevizibil. Acest lucru mai poate rezulta în alimentarea neregulată a unității de răcire, care poate duce la variații ale temperaturii de intrare în server. Relocarea termostatelor la fluxul de aer de alimentare, unde aerul descărcat poate fi controlat într-un mod predictibil, va conduce la temperaturi de intrare uniforme.

Implementarea unei soluții de management al infrastructurii centrelor de date (DCIM)
Există sisteme care controlează unitățile individuale de răcire din incinte pe baza temperaturilor înregistrate în partea din față a rack-urilor IT. Aceste sisteme folosesc algoritmi de învățare pentru a anticipa în mod dinamic și a ajusta vitezele ventilatoarelor din unitățile de răcire, identificând unitățile care pot fi dezactivate. Controlarea volumului de aer în centrul de date poate limita volumul de aer recirculat. Un exemplu de astfel de sistem este sistemul de răcire Vigilent.

Pe termen lung, punctele fierbinți pot deveni un adevărat pericol nu doar pentru siguranța și eficiența echipamentului IT, ci și pentru garanțiile sau serviciile de mentenanță furnizate de producătorii de hardware. De aceea, este necesar ca administratorii centrelor de date să nu se rezume la pașii comuni precum măsurarea manuală sau monitorizarea automată, ci să opteze pentru soluții avansate de management al circulației aerului și al infrastructurii centrelor de date care pot elimina definitiv problema punctelor fierbinți.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite