Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managerial Tools >> Lumea Geospatiala >> Stiri si comunicate

O guvernare deschisa este o guvernare geospatiala!

11 Septembrie 2015



Consacrata drept cea mai reprezentativa intrunire locala a utilizatorilor de GIS, editia 2015 a conferintei Lumea Geospatiala a propus celor peste 150 de experti prezenti un subiect de maxima actualitate: date si servicii deschise pentru eficientizarea procesului decizional. Prezentarile si discutiile adiacente au explorat provocarile pe care guvernarea deschisa (open government) le ridica pentru societatea romaneasca, modul in care institutiile se adapteaza la noul context social si cum pot fi adoptate practic conceptele de date deschise (open data) si servicii deschise (open services). Actul administrativ se schimba intr-un ritm accelerat sub presiunea tehnologiei, a reglementarilor europene dar si cerintelor cetatenilor care se exprima acum intr-un spatiu social deschis. Institutiile publice au nevoie de o abordare noua a relatiilor cu societatea care sa treaca de la informare la colaborare. „Continuam tematica initiata in anii trecuti si abordam proactivitatea institutionala din punctul de vedere al procesarii datelor. Este nevoie ca datele sa fie procesate rapid si eficient pentru ca institutiile sa poata schimba informatii in cadrul unui ecosistem natural. Diferenta dintre succes si esec este cel mai adesea determinata de puterea de procesare a datelor brute si capacitatea de transformare a a cestora in informatie actionabila,” afima Marcel Foca, Fondator Lumea Geospatiala si Partener Intergraph Computer Services.



Alaturi de conectarea la tendinte, pentru majoritatea participantilor conferinta aduce si oportunitatea schimbului de experienta cu experti GIS din alte domenii de activitate. Dar si explorarea noilor produse si tehnologii in cadrul atelierelor de lucru (workshop-uri) pe directiile: geospatial, utilitati, telecomunicatii, siguranta publica etc. In spiritul aceleiasi abordari practice, a fost extinsa si activitatea de la „Coltul Consultantului”, locul unde participantii intra in legatura directa cu expertii si partenerii intergraph. Editia actuala a pus in discutie modelul de Software ca Serviciu (Software aa a Service) aplicat, pe piata locala, in premiera pentru o suita geospatiala standardizata.
In 2015, conferinta a crescut prin adaugarea a doua noi sesiuni tematice pe domeniile Educatie si Cercetare, in cadrul carora au fost prezentate proiecte pilot derulate de Intergraph Computer Services cu Academia Romana si Universitatea Bucuresti (Model experimental predictiv al incendiilor de padure) si Primaria Brasov (Virgo-registrul infrastructurilor) precum si programul de internship al ISC. In aceasta linie s-a inscris si noul concurs „Oscar Geospatial – Studentul cu viziune Geospatiala” castigat de Alin Dumitru de la Universitatea Sibiu cu o lucrare pe tema hartii solare a Romaniei.

Masa rotunda, devenita un creuzet al ideilor si povestilor geospatiale a avut ca invitati pe:
• Ionel Nitu, General Manager CAIET (Centrul de Analiza a Informatiilor si Evidenta a Tendintelor)
• Sergiu Celac, (Diplomat, Senior Adviser la Centrul National pentru Dezvoltare Durabila)
• Iugo Neumorni (Director IT Hidroelectrica SA, presedinte CIO Council)
• Marcel Foca (fondator Intergraph Computer Services)
• Wili Apreotesei (Comisar de Politie, Politia Romana)
• Viorica Merla ( Consilier Primaria Constanta)
• Margareta Dogaru (Centrul National de Cartografiere al ANCPI)
Si a fost gestionata in premiera de Ionel Nitu, CAIET. Subiectul, ”De la Date la Informatie Actionabila. Competitive intelligence pentru Serviciile Publice” a generat opinii si luari de pozitie, atat din partea invitatilor cat si a audientei. informatia actionabila a fost elementul cheie si in cadrul concursului „Decizii, decizii„ care a pus la incercare abilitatea participantilor de a procesa datele unui scenariu „detectivistic”, dar care a adus echipei castigatoare nu doar premii consistente din partea partenerilor Intergraph ci si recunoasterea intregii comunitati.

Premiile anuale

Ca in fiecare an, conferinta a rasplatit eforturile celor mai merituosi membri ai comunitatii prin intermediul Premiilor Lumea Geospatiala. In 2015 s-au evidentiat urmatoarele persoane, institutii si companii:
• Consiliul Judetean Salaj -Premiul pentru administratie geospatiala
• Gabriela Vlad (sef Serviciu IT, Primaria Brasov) – Premiul pentru efort sustinut si perseverenta
• Facultatea de Geografie, Universitatea Bucuresti – Premiul pentru educatie geospatiala
• Bogdan Gavrila, co-autor Romania noului Val – Premiul pentru promovarea domeniului geospatial
• SOBIS Solutions – Premiul pentru integrare tehnologica
Concursul de postere a fost castigat de Wili Apreutesei (Politia Romana), iar Alin Dragomir a devenit oficial primul „student cu viziune geospatiala.”



La editia 2015 a Lumii Geospatiale am reusit impreuna sa intelegem care este viitorul solutiilor geospatiale si al Intergraph Computer Services dar si care sunt provocarile societatii in care traim si care sunt tehnologiilor necesare pentru a face mai buna viata cetatenilor. Vom continua acest schimb de idei in cadrul comunitatilor online pe care le punem la dispozitie pentru a identificam impreuna solutiile inteligente pentru decizii intelepte” considera Aurel Baloi, Director General Intergraph.
Comunitatea utilizatorilor de solutii geospatiale isi continua existenta in dupa inchiderea conferintei prin schimbul permanent de informatii dintre membri prin intermediul portalului omonim www.lumeageospatiala.ro.
Editia 2015 a conferintei a fost organizata cu ajutorul companiilor: Oracle, Dataware Consulting, Gauss, GIS Services, PM Solutions, Primul Meridian, Q-East Software, Sobis Solution.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite