Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Companiile au raportat pierderi de pana la jumatate de milion de dolari din cauza breselor de securitate

24 Septembrie 2015



Cele mai costisitoare brese de securitate sunt fraudele intreprinse de angajati, atacurile de spionaj cibernetic, intruziunile in retea si deficientele cauzate de furnizori externi, arata un studiu realizat de Kaspersky Lab in colaborare cu B2B International la nivel global, in urma caruia au fost intervievate peste 5.500 de companii din 26 de tari. Bugetul mediu necesar pentru remedierea unei brese de securitate poate ajunge la 551.000 de dolari pentru intreprinderile mari si la 38.000 de dolari pentru companiile mici si mijlocii.

O bresa grava in sistemele de securitate IT poate cauza multiple daune afacerii. Data fiind varietatea posibilelor prejudicii, uneori este dificila estimarea costurilor totale, chiar si de catre victime. Metodele folosite pentru acest studiu s-au bazat pe date inregistrate din anii anteriori, pentru a indica zonele in care companiile trebuie sa cheltuiasca bani in urma unei brese, sau unde pot exista pierderi. Companiile obisnuite trebuie sa cheltuiasca mai mult pentru servicii specializate (cum ar fi experti IT externi, avocati, consultanti etc.) si castiga mai putin ca urmare a oportunitatilor pierdute sau a perioadei de inactivitate.

In cadrul analizei a fost luat in calcul atat gradul de probabilitate al fiecarui prejudiciu, care poate varia, cat si marimea companiei. O metoda similara a fost folosita pentru a estima costurile indirecte, precum bugetul alocat de companii dupa remedierea problemei, care este legat, totusi, de bresa de securitate. Asadar, pe langa cifrele deja mentionate, companiile platesc in medie de la 8.000 de dolari (IMM-uri) la 69.000 de dolari (companii mari) pentru optimizari la nivelul infrastructurii, al personalului si al pregatirii acestuia.

Factura medie a unei companii afectate de o bresa:
Servicii specializate (IT, gestionarea riscului, avocati): pana la 84.000 $, cu o probabilitate de 88%
Oportunitati de business ratate: pana la 203.000 $, 29%
Perioada de inactivitate: pana la 1,4 milioane $, 30%
Media totala: 551.000 $
Costuri indirecte: pana la 69.000 $
Daune aduse reputatiei: pana la 204.750 $

Noua din zece companii care au participat la studiu au raportat cel putin un incident de securitate. Cu toate acestea, nu toate incidentele sunt grave si/sau duc la pierderea unor informatii importante. Cel mai frecvent, o bresa grava de securitate este rezultatul unui atac malware sau de phishing, al unei scurgeri de date cauzate de un angajat sau al unei vulnerabilitati de software exploatate. Estimarea costurilor ofera o noua perspectiva asupra severitatii incidentelor de securitate IT, dar si asupra consecintelor diferite cu care se pot confrunta IMM-urile si companiile mari.

Companiile mari platesc considerabil mai mult atunci cand o bresa de securitate este rezultatul esecului unui partener tert. Alte tipuri de brese costisitoare includ frauda savarsita de angajati, spionajul cibernetic si intruziunea in retea. Afacerile mici si mijlocii tind sa piarda sume mari de bani in cazul tuturor tipurilor de brese, suportand costuri similare in cazul spionajului sau al atacurilor DDoS sau de phishing.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite