Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Teleportarea cuantică, călătorie spre noi frontiere ale cunoaşterii

28 Septembrie 2015



Fizicianul austriac Anton Zeilinger, profesor la Universitatea din Viena, a reușit teleportarea unor fotoni îngemănaţi pe o distanță de aproape 150 de km, între 2 insule din arhipelagul Canare. Anton Zeilinger a prezent rezultatele acestui experiment la cea de a 11-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Micro- Nano-Fotonică ROMOPTO, desfăşurată în perioada 1-4 septembrie în București, în Aula Academiei Române.



Specialist în fizică cuantică, acad. Anton Zeilinger este deschizător de drumuri la nivel mondial în ştiinţa informaticii cuantice și mecanicii cuantice, manifestându-se în domenii de pionierat precum comunicaţie cuantică, criptografie cuantică şi calcul cuantic, teleportare cuantică, interferometrie neutronică. Anton Zeilinger a reușit, în premieră, teleportarea cuantică a unui qubit (unitatea de măsură pentru informația cuantică, analogul cuantic al clasicului bit independent), extinzându-și ulterior cercetările la dezvoltarea unei surse de propagare liberă a qubiților teleportați, reușind recent teleportarea cuantică între două dintre Insulele Canare. Teleportarea cuantică este considerată în acest moment un mecanism posibil pentru construirea porților din compute-rele cuantice.

„Quantum entanglement“
este un fenomen cuantic din natură, în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate“ între ele. În traducere liberă este vorba de o îngemănare/încâlcire a două particule de același fel, care își pot transmite informația una celeilalte, chiar dacă se află la distanță foarte mare una de alta. Conceptul de „entanglement” al particulelor este încă insuficient explorat și cunoscut, dar se referă la transmiterea de informații la distanțe foarte mari, cu o viteză care depășește chiar viteza luminii.
O echipă de cercetători condusă de profesorul Anton Zeilinger a făcut posibilă transmiterea unor fotoni îngemănați (entangled photons) între insulele La Palma și Tenerife din arhipelagul Canare. Când doi fotoni sau alte particule sunt în această stare îngemănată (entangled), orice se întâmplă uneia din ele se va întâpla și celeilalte, indiferent de distanța la care se află una de alta. Zeilinger compară acest fenomen cu două zaruri care vor cădea pe pământ cu aceeași față de fiecare dată când sunt aruncate.

Cercetătorii au utilizat un laser care a transmis din La Palmă un fascicol de perechi de fotoni îngemănați, care au fost receptați de un telescop aflat în Tenerife. Echipa de specialiști condusă de Zeilinger a demonstrat că, indiferent cum ar fi polarizați fotonii, ei poartă o informație care nu poate fi interceptată fără a fi distorsionată. În domeniul transmisiilor de date, acest procedeu de încriptare cuantică este infailibil. Dacă nu deții cheia cuantică de decriptare, orice interceptare a informației conduce la distorsionarea mesajului.

Ce ați demonstrat de fapt cu acest experiment?
O mulțime de lucruri interesante. Unul se referă la polarizarea luminii şi la folosirea particulei de lumină pentru a trimite informație. Dar și mai interesant este faptul că poți utiliza entangled photons. Cei doi fotoni sunt conectați pe distanțe mari și când am făcut măsurători pe unul din fotoni, și celălalt, aflat la distanța de 150 de km, se modifica, iar acest fenomen este utilizat în teleportare...

Explicați-mi vă rog ce înseamnă fotoni ”încâlciți” (entangled photons)?
Entangled, ”încâlcire”/”îngemănare”, este un cuvânt care descrie cum cei doi fotoni, se țin şi se influenţează unul pe celălalt. Precum gemenii care nu au un aspect propriu și nu au o culoare de păr înainte de a o cerceta. Imaginați-vă că privim unul din gemeni să vedem dacă are părul blond şi în acelaşi timp celălalt capătă păr blond fără să îl fi avut înainte. Noi cercetăm unul din gemeni aici și, pe măsură ce îi descoperim caracteristici, în același timp, celălalt geamăn capătă exact aceleași caracteristici. Einstein a numit acest fenomen ”acțiune fantomă” la distanță, credea că nu poate fi reală, dar se înșela.

Referitor la Einstein, vestitul experiment Philadelphia a existat? A fost teleportată o navă de război, așa cum se povestește?
Nu, este doar o poveste drăguță (râde). Dacă acest experiment ar fi existat, precis că ar fi fost cineva care ar fi câștigat o grămadă de bani cu așa ceva.

Putem să spunem că Isus ar fi putut să fie în două locuri în același timp, conform cu acestă teorie?
Eu cred că afirmațiile din religie nu pot fi dovedite de fizică, care este o lume diferită. Sunt oameni care spun că Dumnezeu este în afara spațiului și a timpului și în acest caz nu mai ai nevoie de teleportare.

Ați încheiat prezentarea de la Academia Română cu un citat din Farady: “Totul este frumos, dar la ce bun?”
Când Faraday a descoperit legile electromagnetismului el nu ştia ce descoperise. Acum toate motoarele moderne se bazează pe aceste legi... Prin urmare este greșit ca știința să își pună întrebarea ”la ce e bun?” Când avem de-a face cu concepte foarte noi, nimeni nu poate face o previziune în legătură cu utilitatea lor ulterioară. Deci politicul nu ar trebui să întrebe știința la ce e bună, poate doar să ceară științei să facă tot ce poate ea să facă mai bine.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite