Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Motocompresoarele cu şurub, un model de cercetare aplicativă conectată la nevoile pieţei

28 Septembrie 2015



Ca rezultat al unei activităţi intense de cercetare aplicativă cu rezultate apreciabile, INCD Turbomotoare COMOTI a devenit de mai mulţi ani producător de grupuri de comprimare gaz natural echipate cu compresoare cu şurub cu injecţie de ulei. În ţară, COMOTI este singurul producător de compresoare cu şurub şi de grupuri de comprimare gaz natural echipate cu compresoare cu şurub cu injecţie de ulei şi în timp a devenit un competitor important pe piaţa echipamentelor de acest tip. Poziţia de piaţă o menţine prin îmbunătăţirea, diversificarea şi modernizarea continuă a produselor sale, pentru a răspunde cerinţelor diverselor aplicaţii solicitate şi pentru ridicarea nivelului tehnic al echipamentelor produse la cel al produselor celorlalţi parteneri de pe piaţă cu care este în competiţie directă.



COMOTI este conectat continuu la piaţa echipamentelor de comprimare de gaze naturale şi ca răspuns la semnalele şi solicitările venite din piaţă îşi direcţionează corespunzător eforturile de cercetare pentru dezvoltarea de produse noi cu potenţial de valorificare. Ca urmare, în ultimii ani s-a lucrat intens la proiectarea şi testarea de compresoare cu presiune de refulare înaltă, de 40-45 bar, din care unele variante sunt deja comercializate, iar altele sunt în pregătire pentru punerea pe piaţă.

O altă direcţie importantă pe care s-au canalizat cercetările se referă la grupurile de comprimare alcătuite din compresore cu şurub cu injecţie de ulei şi motor termic alimentat cu gaz (motocompresoare) pentru amplasarea în câmpul de extracţie gaze, inclusiv pentru sonde pe cale de epuizare.

Utilizarea compresoarelor cu şurub cu injecţie de ulei la extracţia de gaze permite recuperarea aproape completă a depozitelor din zăcăminte, întrucât acest tip de compresoare are posibilitatea de a funcţiona cu presiuni de aspiraţie apropiate de zero şi chiar cu presiuni relativ negative, realizând rapoarte mari de comprimare într-o singură treaptă. Pe măsură ce zăcământul se epuizează şi sondele se apropie de faza finală de extracţie, prin scăderea presiunii se creează probleme specifice cum ar fi: instabilitate, antrenare de lichid în cantitate mărită, variaţii mari ale presiunii de aspiraţie. Compresoarele cu şurub fac faţă acestor cerinţe mult mai bine în comparaţie cu alte tipuri de compresoare, iar acum sunt pe piaţă grupuri de comprimare amplasate la gura sondei, “wellhed”, în diverse variante constructive. Multe sonde funcţionează în zone izolate, unde sunt probleme cu asigurarea unor facilităţi pentru funcţionarea echipamentelor, inclusiv alimentarea insuficientă cu energie electrică, astfel că a apărut cerinţa pentru grupuri de comprimare cu consum de energie electrică redus sau chiar zero, acoperind necesarul de putere prin arderea gazului natural din exploatare. Soluţia potrivită este antrenarea compresorelor cu motoare termice, de obicei cu motoare cu piston alimentate cu gaz natural obţinut direct din exploatare.



Confirmarea performanţelor şi a fiabilităţii
COMOTI şi-a asumat cu mai mulţi ani în urmă, inclusiv prin cofinanţare alături de alte surse de finanţare, un proiect pentru dezvoltarea de grupuri de comprimare având compresorul cu şurub antrenat de motor termic pentru utilizare în staţiile de comprimare gaz, dar mai ales pentru a fi amplasat direct la sondă. A fost conceput un model experimental de compresor cu injecţie de ulei antrenat de motor cu piston alimentat cu gaz natural. Compresorul, tip CU 90G din familia de unităţi de comprimare cu şurub produse de COMOTI, este antrenat de un motor 70 kW cu 4 cilindri în linie, cu aspiraţie naturală, răcit cu lichid. Grupul de comprimare poate livra gaz comprimat la presiunea de 15 bar şi debite cuprinse în domeniul 6000-16000 Nm³/zi. Ansamblul de comprimare împreună cu echipamentele şi instalaţiile anexă sunt montate pe un singur skid care poate fi transportat şi instalat în orice locaţie în funcţie de nevoile curente. Modelul experimental al acestui grup de comprimare a executat teste de funcţionare cu aer în standurile din cadrul COMOTI, pe parcursul cărora s-a verificat nivelul parametrilor de performanţă, acordarea caracteristicii de lucru a compresorului cu cea a motorului termic, comportamentul echipamentelor de ungere şi răcire din instalaţiile compresorului.

Validarea soluţiei constructive din punct de vedere al performanţelor şi a fiabilităţii a fost îndeplinită în testarea de lungă durată ca instalaţie pilot pentru comprimare gaz natural, ceea ce s-a realizat în baza unui protocol de colaborare cu firma SC Raffles Energy. Grupul motocompresor s-a echipat corespunzător pentru a satisface cerinţele specifice de siguranţă şi a fost instalat într-o staţie de extracţie şi comprimare gaz din nordul ţării, integrat în procesul tehnologic, unde a funcţionat fără întrerupere 4000 de ore. Echipamentul a executat teste de lungă durată la diverse regimuri de lucru în conformitate cu programul de încercări agreat de cei doi parteneri prin acordul de colaborare. Pe toată perioada de încercare, grupul de comprimare a funcţionat în deplină siguranţă, a arătat flexibilitate adaptând prompt regimul de funcţionare la variaţia presiunilor de intrare şi de refulare. Consumul de energie electrică a fost redus, fiind necesar numai pentru motoarele auxiliare, care oricum au regim de lucru intermitent. Rezultatele bune obţinute în acest program de testare au fost convingătoare, iar grupul şi-a dovedit utilitatea în procesul de lucru al staţiei, astfel că partenerul Raffles Energy a solicitat menţinerea motocompresorului în funcţionare în baza unui contract de închiriere pe termen lung.



Un nou grup de comprimare
COMOTI are în pregătire o variantă de grup de comprimare, montat în container izolat termic şi fonic, la care toată energia necesară funcţionării este obţinută din arderea gazului natural extras. Motorul termic este echipat cu generator electric care asigură puterea electrică necesară acţionarii echipamentelor electrice din instalaţia compresorului şi grup de acumulatori electrici de mare capacitate pentru pornirea motorului şi iluminarea de siguranţă. Containerul este încadrat în gabarite transportabile, poate fi mutat dintr-o locaţie în alta şi instalat cu mare operativitate, iar cerinţele pentru fundaţia pe care se fixează sunt moderate. Motorul de antrenare alimentat cu gaz natural are consum de combustibil redus, este certificat pentru funcţionare în medii potenţial explozive, iar emisiile poluante corespund normativelor europene în vigoare.

În acest mod COMOTI răspunde cerinţei de piaţă pentru grupuri de comprimare gaz care să fie complet independente de alimentarea cu energie electrică, inclusiv pentru echipamentele auxiliare, aşa numite grupuri insularizate, care să poată funcţiona în locaţii izolate folosind numai energia obţinută prin arderea gazului care se procesează.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite