Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Observator fuziuni şi achiziţii

28 Septembrie 2015



Dincolo de tendinţele tehnologice în sine, transpunerea acestor tendinţe în realitate este realizată aproape exclusiv de către companii din întreaga lume. Iar aceste companii se supun unor procese de afaceri, din care cel mai important este, de departe, cel al fuziunilor şi achiziţiilor. Este un proces care merită urmărit îndeaproape.

Scurtă tendinţă globală
Toate companiile de cerectare şi analiză a pieţei globale a fuziunilor şi achiziţiilor au ajuns la concluzia comună, încă de la începutul acestui an, că tehnologia, cu diversele ei forme de manifestare, va reprezenta unul din sectoarele cheie de manifestare a apetenţei pentru achiziţii.

Realitatea istorică a arătat că această apetenţă a trecut cu mult dincolo de obişnuitele tranzacţii în care peştele cel mare îl înghite pe cel mai mic şi a ajuns în zona în care deja firme imense non-IT au început, prin cumpărări de firme IT, să-şi extindă sfera de activitate în perspectiva unui univers al afacerilor din ce în ce mai consolidat.

La nivel global, zonele în care apetenţa pentru cumpărături s-a manifestat cel mai mult în prima jumătate a acestui an au fost mobilitatea, tehnologiile cloud, tehnologiile de tip analytics şi zona de securitate IT. Dincolo de creşterea potenţială de venituri şi de reducerea costurilor, principalele motive pentru încheierea de astfel de tranzacţii au constat în accesul la proprietate intelectuală şi/sau talente, dobândirea de tehnologii sau produse inovatoare, dorinţa de a pătrunde pe pieţe noi şi dorinţa de extindere a actualelor platforme tehnologice. Cum aceste motive nu au motiv să scadă în intensitate, este mai mult ca probabil că apetenţa pentru astfel de tranzacţii va continua luni bune de acum înainte.

Datele istorice consolidate arată, în acest moment, situaţia de pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din zona tehnologiei pentru primul trimestru al anului 2015. Datele pentru trimestrul doi şi, implicit, pentru a prima jumătate a anului urmează să apară în scurt timp.

Zona Americilor
Chiar dacă dinamica tranzacţiilor din zona celor două Americi a fost mai slabă decât cea din alte regiuni, această zonă geografică a reprezentat două treimi din numărul global de tranzacţii pe primul trimestru al acestui an. Procentul a fost şi mai mare în cazul tranzacţiilor din sectoarele Internet of Things, securitate IT, tehnologie financiară şi de plăţi electronice, cloud computing şi analytics. Mai mult de atât, aici au avut loc şi tranzacţii trans-industriale, în cadrul cărora entităţi mari non-IT au achiziţionat firme IT dedicate.

Cea mai mare tranzacţie IoT cu cumpărător american a fost dubla tranzacţie prin care Harman International, o companie din zona audio, a cumpărat, în scopul de a pătrunde în sectorul automobilelor conectate şi al dispozitivelor mobile, firma Symphony Teleca Corporation, pentru 780 milioane USD, parte a Google Open Automotive Alliance, respectiv compania Red Bend Software, specializată în actualizări software pentru automatizări, pentru 170 milioane USD.

Una din cele mai interesante tranzacţii, în care interesul pentru mobilitate s-a combinat cu cel pentru cloud şi cu cel pentru securitate, a fost cea prin care HP a cumpărat Aruba Networks, specializată în echipamente şi software pentru reţele mobile securizate, contra sumei de 3 miliarde USD.

O altă tranzacţie importantă din această regiune a fost cea prin care firma SS&C a cumpărat firma Advent contra sumei de 2,5 miliarde USD. Advent furnizează soluţii software de management al investiţiilor, raportare şi conformitate. A doua tranzacţie ca mărime din acest sector a fost cea prin care firma canadiană Davis + Henderson a cumpărat Fundtech, o firmă americană de procesare plăţi, contra sumei de 1,3 miliarde USD.

Nu în ultimul rând, ar fi de menţionat aici faptul că cererea globală în creştere pentru broadband şi alte servicii de transfer de date de mare viteză a dus la tranzacţia prin care CommScope a achiziţionat active în valoare de 3 miliarde USD de la TE Connectivity.

Zona asiatică
Dacă nu au excelat prin dimensiuni, tranzacţiile din zona Asia-Pacific s-au făcut remarcate în primul trimestru al acestui an prin număr şi dinamism. Campioane în acest domeniu au fost companiile din Australia, India şi Japonia. Iar tranzacţiile cele mai mari au avut ca ţintă firme europene şi americane, motivul din spatele acestui fenomen fiind acela că firmele tradiţionale japoneze au intrat de ceva vreme într-o ofensivă de creştere prin diversificare, combinat cu continuarea extinderii sferei de interese a industriei de semiconductori din China.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite