Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Subutilizarea serverelor, o problemă veche cu soluții actuale

28 Septembrie 2015



În secolul XXI orice organizație are o componentă IT mai mult sau mai puțin dezvoltată, însă numeroase companii își subutilizează infrastructurile informatice pe care le dețin și/sau operează. Problema este agravată de numărul mare al celor care nu conștientizează încă acest lucru sau, dacă o fac, nu iau măsurile necesare eliminării pierderilor aferente.

Un recent studiu realizat de către Anthesis Group, companie britanică specializată în acordarea de consultanță în domeniul sustenabilității sistemelor IT, demonstrează că aproape 30% din serverele găzduite în centrele de date din întreaga lume sunt utilizate ineficient, sub capacitatea normală, pe perioade mai lungi de jumătate de an.

La un total de aproape 43 de milioane de mașini fizice la nivel mondial în 2015 (conform IDC), subutilizarea a peste 10 milioane de servere "zombie" înseamnă o risipă de aproximativ 30 de miliarde de dolari. Generată pe de o parte de investițiile în infrastructură (estimarea Anthesis ia în calcul un cost mediu per server de 3.000 de dolari), iar pe de alta de consumul de energie inutil - mașinile sunt alimentate permanent, dar nu livrează servicii la nivelul optim de eficiență.

Economia de energie nu reprezintă un aspect neglijabil - Natural Resources Defense Council (NRDC) a demonstrat că, la nivelul anului 2013, dacă numărul serverelor "zombie" s-ar fi redus numai cu jumătate și s-ar fi adoptat măsuri de eficientizare energetică în Data Centere, acestea și-ar fi putut reduce factura de electricitate cu 40%. Specialiștii NRDC au mai evidențiat însă și un alt aspect interesant și anume că problemele de utilizare ineficientă a serverelor se regăsesc, în majoritatea cazurilor, în rândul centrelor de date mici și al Data Room-urilor, și mai puțin în cazul Data Centere-lor de mari dimensiuni deținute de operatorii de servicii și furnizorii Cloud. Unde, totuși, abordarea "insulară" a componentelor de infrastructură generează pierderi vizibile în nivelurile scăzute de scalabilitate, fiabilitate și securitate.

Poveste veche
Rezultatele studiului britanic nu reprezintă o noutate absolută. O cercetare realizată încă din 2008 de către McKinsey&Co. în rândul companiilor mari și al centrelor de date arată că, în incredibile de multe cazuri, volume semnificative de servere erau utilizate foarte rar, la un nivel de încărcare de peste 6%.

Patru ani mai târziu, Uptime Institute - companie privată care certifică nivelul de eficiență al centrelor de date din întreagă lume - afirma că unul din trei servere utilizate în Statele Unite ale Americii era un server "zombie" (dintr-un total de 12 milioane de mașini fizice).

În 2014, o altă cercetare Uptime Institute stabilea nivelul de subutilizare al serverelor la 20%. Scăderea a fost însă considerată neglijabilă chiar de către autorii studiului, care au pus diferența de 10% pe seama variației datelor colectate.

Nevoia de schimbare
Studiul Anthesis, dat publicității în luna iunie a.c. și realizat pe un eșantion alcătuit din 4.000 de servere fizice, demonstrează nevoia acută a schimbării modului în care resursele informatice ale companiilor sunt utilizate. Iar schimbarea trebuie să înceapă de la etapa de design și dezvoltare al infrastructurii și să ajungă până la modul în care resursele IT sunt provizionate și operate.



Problema este însă că multe companii nu sunt conștiente încă de această irosire a resurselor. Practic, astfel de organizații nu și-au pus niciodată real problema monitorizării și optimizării managementului infrastructurii IT - nefiind capabile să identifice echipamentele hardware subutilizate și/sau cele suprautilizate - și cu atât mai puțin pe cele ale creșterii performanței și randamentului investiției.

Uneltele convenționale care realizează simple măsurări ale încărcării la ninvel de CPU și memorie utilizată nu reprezintă instrumente eficiente și este nevoie de abordări mai avansate, care să ia în calcul traficul pe care fiecare echipament îl suportă, nivelul de disponibilitate al acestuia, gradul de interconectare, posibilitatea alocării dinamice a resurselor etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite