Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Datanet Systems crește eficiența centrelor de date cu ajutorul Cisco UCS Director

28 Septembrie 2015



Evoluția naturală a centrelor de date poate duce la transformarea acestora în structuri complexe, rigide și greu de administrat. Platforma Cisco UCS Director simplifică efortul de management și contribuie la creșterea agilității și eficienței organizațiilor. Sunt beneficii tangibile, care pot fi probate rapid cu ajutorul unui partener de implementare cu experiență, competențe și referințe în domeniu precum Datanet Systems.

Centrele de date, asemenea unor organisme vii, evoluează permanent, adoptând și asimilând noi soluții hardware și software. Evoluția e un fenomen natural de răspuns la cerințele pieței și de adaptare la noile tendințe tehnologice. Schimbările care au loc într-un data center pot acționa însă fie ca un catalizator al business-ului - susținând dezvoltarea și creșterea nivelului de agilitate al companiei -, fie ca un inhibitor al acestuia. Ceea ce a fost gândit inițial și a funcționat în primii ani ca un ansamblu unitar de resurse scalabil, agil și flexibil poate deveni, în timp, o structură heteroclită, complexă și rigidă, a cărei administrare e din ce în ce mai dificilă și costisitoare.

La momentul actual, aproximativ 75% din timpul de muncă al unui specialist IT dintr-un centru de date este alocat operațiunilor de mentenanță, schimbărilor de configurații și soluționării problemelor generate de echipamentele neintegrate și/sau cu probleme de compatibilitate. Procentul ridicat indică un efort permanent de menținere sub control a complexității tehnologice, a cărei evoluție nu poate fi stopată, și a creșterii constante a numărului de aplicații critice pentru derularea business-ului, precum și a nivelului cerințelor utilizatorilor finali.

Complexitatea și riscul de întreruperi în funcționarea unui centru de date sunt în creștere
Acest cumul de factori de risc generează sincope în activitatea centrelor de date, respectiv downtime-uri. Evenimente care, potrivit unui studiu realizat pe un eșantion de 2.400 de specialiști IT, nu sunt chiar atât de rare - în medie. Un Data Center însumează anual 16 întreruperi neplanificate ale activității, de mai mică sau mai mare amploare.

Statisticile demonstrează însă că factorul uman reprezintă principala cauză a downtime-urilor neplanificate. Potrivit unui studiu realizat de IT Process Institute, 80% din downtime-uri se datorează modificărilor realizate de administratorii IT și de dezvoltatori. Un alt raport publicat de Enterprise Management Association indică faptul că 60% din problemele de disponibilitate și de scăderi de performanță sunt rezultate ale greșelilor de configurare. Iar cabinetul de consultanță Gartner susține că 80% din problemele cu impact major asupra disponibilității serviciilor și aplicațiilor critice se datorează intervenției factorului uman.



Care este soluția?
Evident că industria IT nu a rămas pasivă în fața acestor provocări și a creat și lansat pe piață o pleiada de soluții, mai mult sau mai puțin acoperitoare, reunite generic sub termenul de aplicații pentru orchestrare în centre de date. O astfel de soluție are rolul de a simplifica efortul de configurare, conectare și administrare a echipamentelor dintr-un Data Center, permițând administratorilor IT să monitorizeze și gestioneze întreaga infrastructură hardware dintr-o singură interfață de control.

În ultimii ani soluția Cisco UCS Director a devenit foarte repede un standard de facto în centrele de date.

Poziția deținută de produsul Cisco se datorează în primul rând faptului că, spre deosebire de majoritatea soluțiilor din această categorie, UCS Director are capacitatea de a gestiona nu doar componenta hardware a unui Data Center, ci și pe cea software, având abilitatea de a gestiona atât sistemele de operare, cât și aplicațiile rulate în mediul fizic și virtual. Este un avantaj consolidat de nivelul de compatibilitate extins, UCS Director integrându-se nativ cu echipamente și soluții EMC, VCE, NetApp, VMware, Red Hat, Microsoft, ASA, F5, Cytrix, Netscaler etc.

„Cisco UCS Director abordează problema eficientizării proceselor de management în centrele de date la un nivel superior, care nu se limitează doar la tehnologiile Cisco, ci se adresează unui spectru mai larg de soluții și echipamente livrate de mai multi producatori. UCS Director integrează unitar structuri eterogene de servere, echipamente de stocare, echipamente de retea de date, aplicații, medii virtuale si servicii Cloud. UCS Director unifică toate aceste elementele sub o singură umbrelă, astfel că, în loc să abordăm la nivel specific tipul de servere, storage etc., atunci când se dorește realizarea unor dezvoltări și provizionarea anumitor aplicații sau servicii, soluția Cisco permite ca acestea să fie văzute și administrate ca un cumul unitar de resurse, pe care le alocă automat în funcție de nevoile avute“, explică Vladimir Ester, Data Center Solution Architect Datanet Systems.

Beneficiile Cisco UCS Director
Prin abordarea integrată, Cisco UCS Director are capacitatea de a gestiona unitar întreaga infrastructură software și hardware a unui centru de date, simplificând și unificând efortul de management. Se reduce astfel nu doar efortul de configurare, conectare și administrare a echipamentelor prin automatizarea acestor operațiuni, ci și cel de administrare a resurselor, în funcție de cerințele aplicațiilor și ale utilizatorilor. Cisco UCS Director permite alocarea dinamică a resurselor administrate, crearea de fluxuri automate și stabilirea de intervale de timp pentru provizonarea acestora și de termene limită pentru dealocarea lor, unifică interfețele de management și de monitorizare ale tuturor echipamentelor de rețea, creează și administrează portaluri de servicii și interfețe personalizate pentru anumite categorii de utilizatori etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite