Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Orașele inteligente cuceresc Europa

28 Septembrie 2015



Din ce în ce mai multe orașe europene, care nu mai fac față ritmului accelerat de urbanizare și se confruntă cu o criză din ce în ce mai acută a resurselor, încep să se orienteze spre soluțiile și tehnologiile Smart City pentru a rezolva aceste probleme și a crea premisele unei dezvoltării durabile.

Urbanizarea înregistrează o evoluție accelerată în ultimul deceniu, peste 50% din populația lumii trăind deja în orașe. Iar lucrurile nu se vor opri aici - previziunile Organizației Națiunilor Unite sunt că, până în 2050, acestea vor găzdui 6,3 miliarde de oameni (aproximativ 70% din populația mondială). Este un fenomen care începe să fie din ce în ce mai vizibil, mai ales în rândul marilor capitale ale lumii, care se confruntă cu o creștere rapidă a nivelurilor de aglomerare și poluare.

Lucrurile încep însă să se schimbe, lent dar sigur. În ultimii ani, din ce în ce mai multe proiecte de orașe inteligente sunt lansate și capătă notorietate. Și nu doar în India sau China, unde citadelele moderne sunt construite de la zero în conformitate cu cerințele celor mai noi tehnologii, ci în întreaga lume. Inițiativele Smart City sunt lansate cu precădere de către orașele cu vechime care nu mai fac față ritmului accelerat de urbanizare și nu mai dispun de resurse îndestulătoare. O dovadă în acest sens este faptul că Bătrânul continent ocupă primele poziții în clasamentele Smart City mondiale

Barcelona
Capitala Cataloniei este o prezență constantă în clasamentele internaționale Smart City realizate în ultimii ani și ocupă în 2015 prima poziție în ierarhia realizată de Juniper Research. Nu întâmplător, Barcelona găzduiește în fiecare an cel mai mare eveniment mondial dedicat mobilității - Mobile World Congress -, precum și cea mai importantă reuniune a specialiștilor din domeniul orașelor inteligente - Smart City Expo: World Congress.

Orașul, căruia i s-a decernat recent titlul de Capitală europeană a inovației, are o strategie amplă de modernizare, structurată pe 22 de programe principale, care acoperă de la hotspot-urile WiFi destinate utilizării publice și sistemele inteligente de trafic, până la proiectele de eficientizare energetică și încurajare a utilizării automobilelor electrice. La acestea se adaugă numeroase alte inițiative, precum cea lansată recent care adresează sprijinirea locuitorilor în vârstă ai orașului (segment de populație ce înregistrează o creștere constantă), cu ajutorul tehnologiilor IT. Inițiativa este finanțată prin intermediul premiului de 5 milioane de dolari câștigat de orașul spaniol în cadrul competiției Mayors Challenge, finanțată de Bloomberg Philanthropies.

Copenhaga
În cel mai recent clasament al orașelor inteligente, capitala Danemarcei ocupă locul doi, după Barcelona, grație titlului de "Cea mai verde capitală a lumii", fiind unul dintre primele orașe care are șansa de a îndeplini cerința "Carbon Neutral" stipulată de programele Uniunii Europene. Titlulatura de "Capitală verde" este susținută printr-o serie extinsă de programe și inițiative, care merg de la extinderea constantă a spațiilor verzi ale orașului, încurajarea mersului pe bicicletă (40% din populație utilizează vehiculele pe două roți) și folosirea mijloacelor de transport în comun, până la obligativitatea respectării standardelor de eficiență energetică a clădirilor, optimizarea sistemelor de management al traficului și utilizarea intensivă a surselor de energie regenerabilă.

Anul trecut, Copenhaga s-a numărat printre premianții World Smart Cities Awards grație proiectului "Copenhagen Connecting", al cărui obiectiv este reducerea nivelului de poluare și aglomerare a orașului cu ajutorul tehnologiilor Big Data (care utilizează date funizate de sisteme GPS publice, telefoane mobile, senzori din sistemele de canalizare, sisteme de monitorizare și control al traficului etc.).

Un alt argument care a contribuit la nominalizarea orașului danez în vârful ierarhiei Smart City a fost acela că a înregistrat anul acesta cel mai mare scor la categoria "Smart people", care evaluează indicatori precum nivelul de incluziune socială, gradul de implicare civică, nivelul de educație al populației, indicele de creativitate etc. Copenhaga este orașul european cu cel mai mare nivel de implicare la nivelul locuitorilor orașului, care participă anual la peste 1.000 de inițiative civice.

Helsinki
Capitala Finlandei își datorează nominalizarea în topul celor mai inteligente orașe din lume în principal datorită progreselor realizate în domeniul Smart Governement. Orașul utilizează peste 100 de aplicații în scopul deservirii cetățenilor și al dezvoltării serviciilor urbane digitale. Totodată, Helsinki este unul dintre puținele orașe europene care beneficiază la momentul actual de o acoperire integrală a tuturor clădirilor cu sisteme de contorizare inteligență (smart metering), iar peste 70% din construcțiile comerciale utilizează sisteme automate de eficientizare a consumului energetic.

Nu întâmplător, cel mai mare oraș din Finlanda găzduiește trei dintre laboratoarele din cadrul rețelei European Network of Living Labs.

Viena
Capitala Austriei are o echipă proprie de experți dedicată problematicii orașelor inteligente (TINA Vienna) și una dintre cele mai ambițioase strategii (Vienna Smart Cities Framework Strategy are obiective ce depășesc orizontul 2050), materializată deja în peste 100 de proiecte active.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite