Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Schimbare de accent īn abordarea securității informatice

28 Septembrie 2015



Atacurile informatice aflate în permanentă intensificare în ultima vreme au dus, oarecum firesc, la o remodelare a hărţii intereselor salariale în zona IT. Mai precis, au dus la creşterea cererii de specialişti în probleme de securitate informatică. Mai puţin aşteptată, însă, a fost amploarea dinamicii de creştere a acestei cereri.

Conform studiilor legate de securitatea informatică, studii care, la rândul lor, s-au multiplicat rapid în ultima vreme, slujbele legate de securitate din peisajul IT al companiilor, la nivel global, au ajuns să reprezinte peste 10% din totalul slujbelor, în unele situaţii atingând chiar şi pragul de 20%. Iar creşterea procentuală este direct proporţională cu dimensiunile şi complexitatea afacerii care trebuie protejată de atacuri.

O astfel de creştere aproape explozivă de cerere vine, iarăşi oarecum aşteptat, pe fondul unei lipse de experţi talentaţi şi experimentaţi în probleme de securitate informatică. În definitiv, este şi normal ca situaţia să se prezinte în acest fel. După ce mulţi ani cererea de muncă din zona IT a fost predominant legată de expertiză în programare, schimbarea relativ bruscă a ariei de interes nu are cum să dea peste altceva decât peste un relativ vid de ofertă.

Motivul este simplu: la fel ca în toate domeniile activităţii umane, expertiza necesară într-un anume sector are nevoie de timp pentru a se construi şi construcţia ei depinde intrinsec de existenţa cererii. Câtă vreme problemele de securitate au putut fi rezolvate doar prin simpla apelare la soluţii de securitate proiectate şi construite de firme specializate, această cerere legată de experţi a rămas în limite minore. Ca atare, creşterea bruscă în intensitate şi complexitate a atacurilor, creştere care a dus inexorabil la transferul nevoii, de la instalarea de soluţii de protecţie oferite de terţi, la angajarea unei echipe de specialişti în securitate chiar în cadrul companiei, a dat peste un spaţiu aproape gol în termeni de oameni pregătiţi să facă faţă noilor provocări.

Cele de mai sus reprezintă, poate, principalul motiv pentru care firmele care iau în serios securitatea informatică sunt actualmente dispuse să plătească salarii impresionante specialiştilor în securitate dispuşi să se angajeze în cadrul lor. În Marea Britanie, de pildă, există multe oferte de slujbe din zona de securitate informatică cu salarii ce depăşesc 100.000 de lire sterline anual. Nevoia de profesionişti în securitate informatică a dus, de altfel, şi la multiplicarea numărului de instituţii de învăţământ care oferă studii şi certificări legate de securitate informatică, atât pentru studenţi, cât şi pentru foşti absolvenţi sub formă de cursuri postuniversitare.

Nevoia de specialişti în chestiuni de securitate este potenţată, în sensul intensificării ei dramatice, şi de alte două elemente care nu ţin de universul imediat al pericolului atacurilor. Unul din aceste elemente este dat de o directivă europeană, botezată European Data Protection Directive, care urmează să intre în vigoare în spaţiul european la sfârşitul anului 2015, şi care spune că firmele care nu iau măsuri de protecţie contra atacurilor informatice ale hackerilor pot suferi consecinţe cât se poate de serioase, mergând până la amenzi de până la 100 de milioane de euro.

Al doilea element este cel legat de mutarea zonei de acţiune în domeniul protecţiei informatice de la reactivitate la proactivitate. Asta înseamnă, practic, angajarea celor mai noi instrumente de analiză inteligentă a datelor în activitatea de asigurare a securităţii IT. Cu alte cuvinte, experţilor în chestiuni de securitate li se va cere, din ce în ce mai mult, să joace un rol dublu, de analist şi detectiv, în depistarea potenţialelor pericole, precum şi un rol de constructor al unor soluţii care să meargă până la anticiparea posibilelor atacuri şi a punctelor în care aceste atacuri vor fi concentrate.

Cele două elemente menţionate puţin mai sus fac ca jocul securităţii se devină, probabil, cel mai interesant şi mai serios în termeni de miză din întreg spectrul tehnologiei informaţiei. Din punctul meu de vedere, cel de-al doilea element este şi cel mai dramatic în termeni de posibile consecinţe. De ce? Deoarece progresele rapide înregistrate în domeniul creării de inteligenţă artificială fac ca evoluţia din zona asigurării securităţii să devină, pe termen relativ scurt, aproape imposibil de prezis.

Şi asta pentru că inteligenţa artificială pusă la lucru înseamnă, ca în multe alte situaţii, automatizare de procese. Iar acest fapt are potenţialul de a duce, într-un viitor nu prea îndepărtat, la o situaţie fără precedent. Roboţi paznici care asigură protecţie în faţa roboţilor atacatori. Greu de spus acum care va mai fi, în astfel de condiţii, rolul jucat de experţii umani în asigurarea securităţii informatice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite