Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Kaspersky Lab testeaza cunostintele utilizatorilor in materie de securitate cibernetica

07 Octombrie 2015



Siguranta utilizatorilor in mediul digital este influentata de mai multi factori. In primul rand, depinde de capacitatea utilizatorilor de a lua deciziile corecte. Obiceiurile acestora in online pot ajuta la protejarea identitatii digitale, a banilor si a informatiilor personale, sau pot usura munca infractorilor cibernetici. Kaspersky Lab doreste sa atraga atentia asupra acestei probleme printr-un chestionar care ajuta utilizatorii sa-si evalueze nivelul de cunostinte cibernetice si sa inteleaga daca activitatea lor de pe internet este sigura sau nu.

De cele mai multe ori, utilizatorii de internet nu recunosc o potentiala amenintare atunci cand o intalnesc. Asa arata rezultatele cercetarii efectuate de Kaspersky Lab, in urma raspunsurilor a 18.000 de persoane din intreaga lume. Potrivit cercetarii, respondentii s-au confruntat cu mai multe situatii cu potential periculos ce apar constant pe internet, de exemplu, atunci cand navigau pe web, descarcau fisiere sau vizitau site-uri ale retelelor sociale. Fiecare scenariu al chestionarelor a oferit utilizatorilor posibilitatea de a alege dintr-o gama de raspunsuri. In functie de consecintele negative posibile, fiecarui raspuns i-a fost atribuit un scor – cu cat era mai sigura varianta aleasa de utilizator, cu atat scorul era mai mare.

Reprezentantii din 16 tari au obtinut, in medie, un scor de 95 de puncte din cele 150 posibile. Acest lucru inseamna ca au ales optiunile sigure doar in jumatate dintre situatiile ipotetice; in situatiile ramase, s-au expus riscului de a se confrunta cu consecinte neplacute cum ar fi scurgerea de informatii confidentiale.
In timpul testului, doar 24% dintre respondenti au identificat o pagina web reala, fara sa selecteze si o pagina de tip phishing (falsa). Mai mult decat atat, 58% dintre cei testati au selectat numai pagini de tip phishing menite sa fure datele de identificare, fara sa selecteze si pagini autentice. De asemenea, s-a constatat ca atunci cand primesc un e-mail suspect, unul din zece utilizatori este dispus sa deschida fisierul din atasament fara sa il verifice – in multe cazuri, aceasta actiune reprezinta echivalentul deschiderii manuale a unui program malware.

Va puteti scana dispozitivul de malware sau alte vulnerabilitati cu ajutorul instrumentelor Kaspersky Lab disponibile gratuit pe site-ul http://free.kaspersky.com. Pentru a afla cat de priceputi sunteti in identificarea amenintarilor din spatiul cibernetic, vizitati https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite