Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința utilizatorilor Esri, Trimble şi Harris-Excelis 2015

28 Octombrie 2015






WebGIS şi Open Data – Partajarea Datelor

O problemă recurentă la nivelul instituțiilor administrative din România este cea a accesului la date și a partajării hărților GIS, asa numitul Open Data. Sau mai precis a lipsei de deschidere față de aceste cerințe obligatorii pentru valorificarea superioară a informațiilor geospațiale. Inexistența partajării informației face ca, de multe ori, departamente din cadrul aceleiași organizații să utilizeze seturi de date care reprezintă aceleași obiecte, dar care sunt reprezentate altfel în fiecare caz. Câteva instituţii din România printre care Centrul Naţional de Cartografie sau Direcţia Topografică Militară asigură accesul la date geospaţiale prin servicii Web GIS, făcând un pas către date deschise.

ArcGIS soluționează această problemă prin democratizarea accesului la date, o componentă-cheie a noii generații de soluții geospațiale lansate de Esri. Filosofia din spatele acestei strategii este că, pentru a fi utilizate la întregul lor potențial și a putea genera valoare adăugată, datele geospațiale nu mai pot fi apanajul departamentelor GIS, respectiv nu mai trebuie să fie folosite doar de către specialiștii în acest domeniu, ci de către o masă extinsă de utilizatori din cadrul organizațiilor.

Abordarea propusă de Esri se bazează pe utilizarea unei singure baze de date centralizate, pe publicarea datelor geospațiale prin intermediul serviciilor Web și facilitarea utilizării acestor servicii în diferite aplicații, astfel încât, indiferent de cine introduce informația în baza de date, există garanția că toți utilizatorii lucrează pe aceeași sursă de date, care este unică. Această mutare a accentului către zonă de Web GIS rezolvă problema partajării de informații în cadrul organizațiilor, dar și pe cea a partajării către organizații terțe sau către cetățeni.

Cel mai bun exemplu pe care îl pot oferi în acest moment este Apa Nova București. La începutul contractului, în urmă cu mai mulți ani, doar câțiva specialist GIS lucrau cu date si aplicatii geospatiale. Acum sunt peste 200 de angajați ai companiei care folosesc zilnic aplicaţii Web şi mobile care au ca punct central harta și care sunt nu doar consumatori de date, ci şi pot introduce și edita informații specifice departamentului. Harta de bază - rețeaua de apă și canalizare a Bucureștiului - este furnizată de departamentul GIS, de profesioniştii GIS din cadrul companiei, iar restul se concentrează pe lucrurile pe care le au ei de îndeplinit: avarii, curățări conducte, lucrări de întreținere, înlocuiri de conducte, SCADA etc. Astfel, harta este actualizată permanent și oferă vizibilitate în timp real asupra a ceea ce se întâmplă în rețea“, explică Bogdan Chevereșan.

Pentru a simplifica și accelera acest proces de democratizare a informației geospațiale, respectiv migrarea spre zona web, care facilitează consumul și partajarea de date, platforma ArcGIS beneficiază de componenta Portal for ArcGIS, versiunea on-premises, sau ArcGIS Online, varianta Cloud, de portal geospaţial pentru partajarea datelor, aplicaţiilor sau instrumentelor de geoprocesare în cadrul organizaţiei. Portal for ArcGIS este componenta enterprise centrală a platformei ArcGIS, care integrează, pe de o parte, resursele geospatiale sub forma de servicii Web GIS in cadrul sabloanelor de aplicații web sau mobile, iar pe de alta parte administrează grupurile și utilizatorii din cadrul organizației. Extensia pentru date deschise, ArcGIS Open Data permite implementarea soluţiei de date deschise în doar câteva minute, aceasta reprezentând interfaţa cu cetăţeanul. ArcGIS Open Data oferă cetăţenilor posibilitatea de a interacţiona cu datele pe care instituţia le pune la dispoziţie, oferind totodată înţelegere asupra problemelor pe care se focusează comunitatea.

Compensarea deficitului de specialiști
Esri România a acționat constant pentru a atenua efectul dispariției departamentelor GIS și a specialiștilor în domeniul datelor geospațiale prin lansarea unor inițiative academice de succes. Esri România sprijină constant mediul academic și se implică activ în elaborarea curriculei universitare, astfel încât aceasta să răspundă cât mai bine cerințelor din piața muncii. "Avem promoții de studenți foarte buni la universitățile din București, din Oradea, din Cluj şi din Iaşi unde se predă GIS. Pentru a consolida și facilita accesul acestora pe piața muncii, am devenit membri fondatori ai unei asociații profesionale de profil prin intermediul căreia depunem demersurile necesare pentru a introduce în Nomenclatorul CAEN de meserii pe cea de analist GIS", ne-a precizat Directorul de Dezvoltare al Esri România.

Workshop
Workshop-urile realizate în cadrul Conferinței Esri 2015 - structurate pe 6 secțiuni: Administrație Publică, Dezvoltare, Mediu, Utilități, Educație și Securitate (desfășurat cu ușile închise) - au abordat o serie de probleme practice specifice domeniilor abordate și au prezentat elementele de noutate introduse de către Esri în tehologiile GIS.



Accentul din ce în ce mai mare pus pe utilizarea platformei ArcGIS și pe simplificarea procesului de personalizare și creare a aplicațiilor permite companiilor să valorifice mult mai eficient datele geospațiale la nivelul întregii organizații și să îmbunătățească agilitatea și eficacitatea proceselor decizionale. Esri acordă o atenție din ce în ce mai mare zonei de dezvoltare și a simplificat radical procesul tehnic, noile soluții permițând eliminarea alocării de resurse dedicate pentru personalizarea sau crearea de aplicații. Astfel, multe companii care nu au nevoie de aplicații complicate nu mai trebuie să aștepte săptămâni sau luni, pentru că, acum, procesul de realizare a unei aplicații GIS este de ordinul minutelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite