Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința utilizatorilor Esri, Trimble şi Harris-Excelis 2015

28 Octombrie 2015






Mediu

Necesitatea valorificării datelor brute

În cadrul workshop-ului dedicat problematicii pe zona de mediu, specialiștii Esri România au realizat o trecere în revistă a proiectelor si tehnologiilor reprezentative, insistând asupra obligativității folosirii unei soluții standard, care utilizează baze de date interoperabile la nivel european, șabloane de hartă și sisteme care să asigure accesul în timp real la date.
Pentru custozii ariilor protejate, Parcurilor Naţionale şi Naturale din România am dezvoltat o soluţie formată din schema bază de date, şabloane de hartă, aplicaţii web şi mobile GIS, respectiv Geoportal, care să îi ajute atât la nivel local, în acţiuni administrative, cât şi în raportarea către Ministerul Mediului şi mai departe către Agenţia Europeană de Mediu. Colaborăm îndeaproape şi cu alţi parteneri şi instituţii subordonate Ministerului Mediului, cărora le oferim soluţii la cheie pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii pe care o derulează. Este esenţial ca autorităţile să înteleagă necesitatea realizării unor astfel de sisteme ce permit operarea în timp real şi luarea unor decizii mai bine fundamentate, chiar la o scară mai mare“, ne-a precizat Simona Stăiculescu, Esri România.

Foarte interesant în prezentarea reaşizată a fost susţinerea pe care Esri o acordă ONG-urilor prin programul special destinat acestora http://www.esri.com/nonprofit.

Utilități
Scenarii complete de dezvoltare

Workshop-ul Esri pe zona de Utilități s-a adresat mai multor sectoare de piață: companii de apă, organizații din domeniul energiei electrice și gaz, dar și din zona telecom. "Seminarul a avut o structură logică - a debutat cu prezentarea soluțiilor din platforma ArcGIS dedicate acestui domeniu, proiectarea unei baze de date geospațiale și sa trecut apoi la culegerea datelor într-o bază de date proiectată, a urmat exploatarea și administrarea bazei de date folosind soluții Web GIS și Mobile GIS. Fluxul de lucru a fost finalizat cu faza de analize în timp real. La fiecare pas am prezentat exemple practice din varii sectoare, care să se adreseze întregii audiențe", ne-a precizat Ionuț Sandric, Esri România. În cadrul workshop-ului au fost prezentate scheme de baze de date, instrumente pentru editarea și gestionarea acestora și aplicații specifice pentru fiecare companie, care utilizează o schemă de baze de date predefinită, astfel încât este suficientă introducerea datelor pentru a se putea folosi aplicația.

Interesant pentru participanţii din cadrul acestui workshop a fost să găsească soluţii dedicate activităţii pe care o dasfăşoară, soluţii ce au fost utilizate în cadrul demo-urilor. Prin pagina de soluţii solutions.arcgis.com, Esri pune la dispoziţia utilizatorilor scheme de date şi aplicaţii pre-configurate, desktop, web şi mobile, gata de a fi utilizate în cadrul companiilor de apă, gaz, electric sau telecom.

Educație
Implicare activă în formarea viitoarelor generații de specialiști GIS
Workshop-ul Esri pe teme de educație a reunit profesori și studenți de la facultăți din întreagă țară, a abordat aspecte privind curricula de GIS, dar și noile tendințe în tehnologiile geospațiale. În cadrul sesiunilor s-a realizat o trecere în revistă a rezultatelor statistice obținute, cu evidențierea minusurilor decelate și a soluțiilor propuse pentru eliminarea acestora. "Anul acesta ne-am alăturat programului «Școala altfel», în care am participat cu o serie de ateliere GIS pentru elevi, dar am realizat și un turneu educațional la nivel național, în cadrul căruia s-au susținut workshop-uri şi s-au implementat noi laboratoare de GIS în majoritatea universităţilor din țară. Prin intermediul acestei inițiative ne-am propus sa facilităm o punte de legătură între mediul universitar și diferite industrii, un demers necesar pentru că am remarcat că studenții nu sunt întocmai pregătiți în conformitate cu cerințele din piața muncii. Ne implicăm în elaborarea si actualizarea curriculei de GIS pentru alinierea acesteia la contextul tehnologic actual, însă este esenţială şi implicarea autorităţilor în acest proces", ne-a declarat Simona Stăiculescu, Esri România.

Oferta educaţională pe care o oferă Esri este impresionantă, existând în protofoliu variante de licenţiere pentru laboratoare în cadrul Universităţilor sau pentru utilizare acasă.

Expoziţie
Conferința Utilizatorilor Esri, Trimble și Harris-Exelis 2015 a inclus un spațiu expozițional în cadrul căruia participanții la eveniment au avut posibilitatea de a vedea aplicații practice ale soluțiilor geospațiale în varii scenarii de lucru, precum și demo-uri ale celor mai noi tehnologii Esri. Expoziția a oferit totodată vizitatorilor oportunitatea de a intra în contact cu o serie de parteneri locali și internaționali ai Esri și de a stabili relații de colaborare cu aceștia.

Danish Hydraulic Institute (DHI), expert în domeniul apei și mediului în România

Grupul DHI ce deține peste 35 de filiale în întreaga lume este unul dintre liderii mondiali când vine vorba de soluții pentru domeniul apei. DHI România, având o echipă de numai câțiva oameni și o vechime de opt ani în România, s-a impus prin profesionalismul de care a dat dovadă pe piața locală de consultanță în zona serviciilor de modelare hidrologică și hidraulică, instruire și consultanță în domeniul apei. Cu o vechime de peste 50 de ani, DHI oferă prin soluțiile sale Mike Powered by DHI expertiza în domeniul apei în toate subsectoarele sale: resurse de apă de suprafață, ape subterane, marin și costier și, nu în ultimul rând, urban. Maria Chevereșan, Director Adjunct DHI România, ne-a prezentat principalele direcții de activitate ale DHI România.
- În ce context participă DHI România la conferința Utilizatorilor Esri din România?
- DHI este Partner Esri, o parte dintre soluțiile Mike integrându-se nativ cu platforma ArcGIS. Este natural să fim prezenți la aceasta conferință ținând cont de faptul că mai toți utilizatorii soluțiilor Mike Powered by DHI sunt și utilizatori ai platformei ArcGIS și utilizează date și servicii geospațiale în modelele și analizele pe care le realizează.
- Care este aria de activitate a DHI?
- DHI oferă platforma Mike Powered by DHI tuturor utilizatorilor din domeniul apei sau domenii conexe apei, cum ar fi spre exemplu industria. Capabilitatea pe care o oferă soluțiile noastre este acea de modelare a comportamentului apei în toate mediile ei, în găsirea unor soluții la probleme cum ar fi seceta, inundațiile pe bazinele hidrografice sau cele urbane, irigații în agricultură, degradarea calității apei (poluare cronică sau accidentală), eroziune costieră, pierderi de apă din rețelele de alimentare cu apa, cedarea infrastructurilor urbane, optimizarea stațiilor de epurare sau întreruperea liniei de producție din cauza apei. Oferim, totodată, și cursuri de instruire și servicii de consultanță pentru modelare offline sau online, pentru realizarea sistemelor de prognoză și alertare în timp real. Modelele pe care le dezvoltăm utilizează date geospatțiale și tabelare din diverse surse, se conectează cu terțe sisteme informatice și stau la baza sistemelor suport de decizie la nivel regional sau nțtional. Beneficiarii studiilor DHI și ai soluțiilor Mike Powered by DHI sunt agenții guvernamentale în domeniul apei, institute de cercetare, universități, firme private de consultanță, companii de utilități.
- Ce ați prezentat în cadrul evenimentului Esri?
- În cadrul workshop-ului dedicat problematicii de Mediu am prezentat un sistem de prognoză și avertizare la inundații prin dashboard, SMS și email folosind modelarea matematică în timp real cu preluare a datelor de la senzori din teren în timp real.
- Care sunt beneficiile directe ale proiectului?
- În România s-a investit considerabil în elaborarea hărților de hazard și de risc la inundații pe baza cărora se iau măsuri de protecție la inundatii. Este nevoie însă să putem și prognoza viiturile în timp real utilizând modele de simulare online, pentru ca Administrația Națională ‘Apele Romane’ (ANAR - autoritatea desemnată pentru elaborarea de prognoze și avertizări) împreună cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență să aibă timpul necesar pentru intervenție. Sistemul dezvoltat de DHI preia date din mai multe surse, prognoze meteo ANM, date în timp real de la senzorii din teren care măsoară nivelurile apei și debitului. Pe baza acestora, construim un model de simulare pe care îl calibrăm si îl validăm, model ce rulează în mod automat și continuu, pentru a produce prognoze de niveluri, de debite sau zone inundabile. Este primul proiect de acest tip implementat în România în cadrul ANAR, bazat pe interoperabilitatea dintre diverse sisteme de prognoză hidrologice și meteorologice, care permit autorităților din domeniu să intervină înainte de producerea viiturilor și să salveze vieți omenești.
- Care este portofoliul de soluții oferit de Mike Powered by DHI?
- Portofoliul soluțiilor oferit de Mike Powered by DHI acoperă orice domeniu în care intervine apa ca resursa sau element negativ:
• urban
• produse industriale și tehnologie
• inginerie costieră și marină
• producție și transport de energie
• agricultură și acvacultură
• râuri și lacuri de acumulare
• managementul apei și mediului
• mediu, sănătate și siguranță

Dispunem de produse la cheie care pot fi utilizate în urma unor instruiri, dar și de solutții customizabile cum ar fi Mike Info, Mike Planning și Mike Operation. Acestea din urmă integrează una sau mai multe soluții la cheie și oferă clientului un sistem care răspunde la mai multe cerințe, proprii instituției respective.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite