Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința utilizatorilor Esri, Trimble şi Harris-Excelis 2015

28 Octombrie 2015






Fida Solutions este partener Esri România de cinci ani, interval în care a realizat o serie de proiecte GIS importante

Clienţii provin din zona administrației publice, dar avem proiecte și în mediul privat, în Utilități și Telecom. Dezvoltăm aplicații personalizate pe cerinţele specifice ale organizaţiilor pe baza soluțiilor Esri, dar avem și soluții bine definite, care adresează anumite verticale de business, cum ar fi, de exemplu, companiile de apă. Pentru noi, proiectele importante sunt cele care oferă potențial de dezvoltare. Lucrăm acum, spre exemplu, la un proiect în zona administraţiei publice în care integrăm datele cadastrale de bază și construim o hartă a teritoriului din aceste date cadastrale, peste care suprapunem detalii care ţin de activitatea de urbanism. De aici putem construi rapid, de la hărți pentru spaţii verzi, transport public, rețele de apă, până la integrări de date cu serviciile de plată taxe și impozite“, ne-a declarat Iulian Furnea, managerul general al companiei Fida Solutions din Baia Mare.

ESRI-OSIsoft, parteneriat global pentru optimizarea suportului decizional
OSIsoft și Esri au încheiat un parteneriat global în scopul livrării unui sistem de monitorizare și analiză care combină capabilitățile platformei Esri ArcGIS cu funcționalitățile OSIsoft PI System, implementat în peste 110 țări. "Integrarea celor două platforme asigură timpi de răspuns mai scurți în cazul evenimentelor și permite optimizarea proceselor operaționale. Combinarea capabilităților celor două soluții simplifică monitorizarea la distanță a echipamentelor unui client, îmbunătățește viteza de reacție la incidente, eficientizează planificarea activităților de întreținere, permite realizarea de analize bazate pe indicatori de performanță. Pe baza acestor informații, clienții pot lua decizii în mod proactiv, utilizând hărți de date GIS cu afișare în timp real a datelor și tablouri de bord pentru analize detaliate", ne-a explicat Vlad Hristea,Territory Manager pentru România, Moldova, Bulgaria, Grecia și Cipru.

Valoarea imaginilor captate de drone este dată de serviciile de analiză a datelor
Grupul Teamnet, partener Esri la nivel regional, a prezentat în cadrul expoziției serviciile de analiză a datelor geospațiale bazate pe informații obținute prin exploatarea tehnologiei UAV (avioane fără pilot) proiectată și integrată de către companie.

"Aceste avioane fără pilot sunt dotate cu o varietate de senzori care permit achiziția de imagini și date video, atât în spectrul vizibil, cât și în afara acestuia. Platforma furnizează date geospațiale, la rezoluții superioare celor obținute prin metode clasice, cum ar fi imagini aeriene sau satelitare.
Oferim atât servicii de achiziție și procesare a datelor geospațiale, precum și sistemul aerian complet, inclusiv cursuri de pilotaj. Mai mult decât atât, oferim suport decizional sub formă de servicii și aplicații care pun la dispoziție rezultatele analizelor efectuate de specialiștii noștri pe baza datelor achiziționate de senzorii platformei UAV.
Există numeroase domenii din care provin solicitări pentru acest tip de servicii: agricultură (proprietari de terenuri care au nevoie să evalueze stadiul culturilor, fertilitatea solului etc.), inspectorate pentru situații de urgență (sistemele UAV reprezintă cel mai rapid mijloc prin care se pot obține informații în timp real pentru a lua decizii optime, care pot duce la salvarea de vieți și diminuarea pagubelor), firme de proiectare și de construcții (redare tridimensională a reliefului, calcule de volum, diferențe de nivel, simulări tridimensionale etc.), cadastru, domeniul militar etc.
Sistemele UAV asigură suportul geospațial pentru nevoile actuale, care, datorită cerințelor specifice și complexității lor, sunt dificil și costisitor de realizat prin intermediul tehnologiilor clasice
", ne-a declarat Iurie Maxim, GIS Manager în cadrul grupului Teamnet.

TopRo5, suportul pentru implementarea Directivei INSPIRE
"Suntem prezenți în cadrul conferinței anuale Esri cu proiectele noastre de succes, dintre care se remarcă TopRo5, care este planul topografic de referință al României în format digital. TopRo5 reprezintă suportul unic cartografic de integrare a datelor geospațiale pentru realizarea Infrastructurii Naționale de Informații Spațiale (INIS) și suportul pentru realizarea sistemului unic de gestionare a informațiilor cartografice pentru implementarea Directivei INSPIRE", ne-a declarat Angelica Dobrișanu, coordonator tehnic TopRo5 din cadrul Direcției de Cadastru și Geodezie. Direcția, subordonată Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, este responsabilă cu partea tehnică, de producție și colectare a datelor pentru proiectul TopRo5.

Internet of Things este o direcție strategică pentru Microsoft
Cu o prezență atât la nivel de workshop-uri, cât și de expoziție, Microsoft, prin Adrian Ionescu, Azure Business Development Manager, a făcut referire la date recente IDC privind Internetul lucrurilor: până în 2020, baza instalată de dispozitive IoT se va tripla, cu un indice CAGR (compound annual growth rate) de 19.2%. Internetul oamenilor (Internet of People) a schimbat lumea într-un mod care a contrazis cei mai respectați analiști. Internetul lucrurilor (Internet of Things) ar putea sa aibă un impact asemanator.

Reprezentantul Microsoft a vorbit despre cum o administrație publică, pe baza unor simpli senzori de prezență, poate afla care dintre birouri sunt mai aglomerate și care sunt mai libere. Fiecare lucrător din front office, în funcție de aria de competențe, ar putea să fie direcționat către locțiile administrației publice unde este nevoie de personal suplimentar. Totodată, se poate duce mai departe acest scenariu, generând predicții în funticț de istoric și alți factori (spre exemplu, prognoza meteo). La final, Adrian Ionescu a făcut o demostrație, arătând, cu ajutorul platformei Microsoft Azure și a unui dispozitiv cu senzori, cât de simplu este să colectezi, să analizezi și să stochezi în timp real date referitoare la temperatură, umiditate și lumină. Acest dispozitiv este doar un exemplu simplu pentru care fiecare dintre noi poate găsi utilizări variate, de la mini-stații meteo pentru uz personal până la o rețea vastă de senzori care colectează date din mii de locații; aceste date agreate te pot ajuta să iei decizii naționale în timp real. De asemenea, reprezentantul Microsoft a vorbit despre proiectul CityNext prin care propune soluții tehnice ce ajută orașele din întreaga lume să transforme provocările în oportunități. La eveniment, Adrian Ionescu a arătat cum, cu ajutorul IoT, un oraș poate economisi energie, cum oamenii pot fi direcționați prin semnale luminoase către cea mai apropiată stație de metrou sau cum costurile de mentenanță pot fi reduse prin senzori și analiză predictivă.

Masa rotundă
Directiva INSPIRE

În cadrul Conferinței anuale a utilizatorilor Esri, Trimble și Harris-Exelis a fost organizată o masă rotundă extinsă dedicata Directivei INSPIRE, cu peste 100 de participanți, printre care s-au aflat numeroși reprezentanți ai instituțiilor statului.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite