Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința utilizatorilor Esri, Trimble şi Harris-Excelis 2015

28 Octombrie 2015



Ultima săptămână din septembrie a adus pentru piața locală Conferința anuală a utilizatorilor Esri, Trimble și Harris-Exelis, ocazia ideală pentru schimbul real de experiență și net-working între echipa Esri România și specialiștii GIS din cele mai diverse domenii. Structura evenimentului a înregistrat o schimbare majoră, la cele două zile de workshop-uri și sesiuni adăugându-se o expoziție a celor mai relevanți parteneri ai Esri România. Noutățile au fost numeroase, atât la nivel de tehnologie, cât și la nivel de concepte și bune practici. Audiența a înțeles că GIS-ul devine o platformă deschisă, accesibilă tuturor categoriilor de utilizatori, care procesează datele în timp real și permite consumarea informațiilor de pe orice dispozitiv, oriunde și oricând. Serviciile Web GIS ale platformei ArcGIS transformă geospațialul într-o platformă colaborativă, prin intermediul căreia date, hărți, informații și analize sunt disponibile atât în organizație, oricărei categorii de angajați, cât și în afara acesteia, pentru parteneri, clienți sau simpli cetățeni. Esri propune o abordarea nouă, care pune GIS-ul la baza fluxurilor de lucru prin care harta devine o resursă relevantă în luarea deciziilor și creșterea eficienței activității, atât în mediul privat, cât și în cel public.



GIS Enterprise …
Fără Cunoştințe de Programare

Problematica GIS a fost abordată în cadrul Conferinței anuale a utilizatorilor Esri, Trimble și Harris-Exelis dintr-o largă varietate de perspective, care au evidențiat atât provocările cu care se confruntă la momentul acesta organizațiile din România, cât și răspunsurile practice care pot fi date prin intermediul soluțiilor geospațiale.

Abordând premisele customizării, si nu programării, platforma ArcGIS oferă toate instrumentele necesare unei instituţii publice locale sau naţionale de a implementa cu success o soluţie GIS de tip enterprise.

Câteva dintre componentele platformei ArcGIS au fost prezentate şi în cadrul workshopului dedicat Administraţiei.

Esri CityEngine oferă arhitecţilor o altă abordare în ceea ce înseamnă planificarea urbană şi arhitectura, folosind o abordare procedural şi nu un simplu joc de volume. Prin puterea de vizualizare şi analiza 3D, utilizatorii pot crea studii de fezabilitate, realaţiona şi planifica implementarea proiectelor. Creând încă din faza de proiect o realitate virtuală 3D, cât mai aproape de realitate, se vor evita erorile din faza de construcţie. CityEngine ajută în luarea unor decizii informate, bazate pe analize geospaţiale 3D.

Microsoft Office este una dintre componentele cele mai utilizate în cadrul administraţiei locale sau centrale. Şi pentru această componentă, platforma ArcGIS oferă o soluţie. Esri Maps for Office este plug-in-ul prin care utilizatorii de Microsoft Excel pot realiza analize geospaţiale. Heatmap, clusterizare, simbolizare şi partajarea hărţii în cadrul Portalului ArcGIS sunt câteva dintre capabilităţile pe care le oferă Esri Maps for Office direct în interfaţa de lucru a Microsoft Excel.

Survey123 este cea mai nouă aplicaţie mobilă multi-platformă pentru utilizarea în teren a chestionarelor utilizând un smartphone sau tableta. Utilizând principiul “Pune întrebări, obţine răspunsuri, ia decizii”, Survey123 este o aplicaţie ce permite rapid crearea de chestionare dedicate unei activităţi, intervievarea cetăţenilor şi apoi analiza informaţiilor. Conectivitatea în timp real între platforma mobilă şi serverul GIS, în fapt accesul în timp real la răspunsurile celor chestionaţi, îmbunătăţesc timpii de răspuns ai autorităţilor, acţionând în folosul comunităţii, în baza unor informaţii venite de la cetăţeni.

Provocări GIS cu specific românesc
O zonă de larg interes a fost cea a administrației publice, care se confruntă la momentul actual cu un deficit acut de specialiști în domeniul geospațial. “Din păcate, foarte multe instituții publice locale și centrale fie au desființat departamentele GIS fie nu îşi pun problema să aibă un astfel de departament. Chiar dacă în portalul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) se desfăşoară licitații pentru achiziţia de sisteme care au şi o componentă geospaţială, în foarte multe din cazuri observăm faptul că acea instituţie nu este pregătită să utilizeze un astfel de sistem, deoarece nu există specialişti GIS în cadrul acelei instituţii. Din perspectiva furnizorului și a implementatorului de soluții, pe de o parte predai la cheie comisiei de recepţie un sistem funcţional, dar făra oameni dedicați in utilizarea sistemului, nu are cine altcineva din cadrul instituţiei să dezvolte acel sistem, să îl alimenteze constant cu date și să îl valorifice optim prin analize, care în final să ofere un suport decizional real”, afirmă Bogdan Chevereşan, Director de Dezvoltare in cadrul Esri Romania.

"Pe de altă parte, în cazul licitațiilor GIS se perpetuează aceeași abordare limitativă - se achiziționează licențe pentru a crea o aplicație care trebuie să răspundă unei singure nevoi a instituţiei. O singură aplicație nu poate livra toate funcționalitățile de care are nevoie o organizație, nu oferă răspunsuri la toate cerințele pe care aceasta le are pentru că activitatea pe care o desfășoară evoluează permanent si este mult mai complexă decât ar putea fi prins în cadrul unei singure aplicaţii. Pentru a soluționa această problemă, Esri vine cu o altă abordare - odată achiziționată platforma ArcGIS, numărul aplicațiilor care pot fi create pentru organizația respectivă este foarte mare. Prin acest model, platforma ArcGIS oferă numeroase aplicații pre-configurate, care pot fi personalizate facil și populate rapid cu date, astfel încât să fie utilizate imediat. Utilizată astfel, complexitatea proiectului este repartizată pe niveluri, iar informația este livrată în formă optimă în orice tip de organizație - de la ministere, până la unități administrativ-teritoriale și companii din mediul privat. Însă pentru a realiza acest lucru ai nevoie de o strategie, dar şi de specialişti GIS", afirmă Bogdan Chevereşan



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite